5 asiaa, joita et tiennyt näkymättömästä sairaudesta nimeltään masennus

· kesäkuu 9, 2017
Masennuksesta kärsivä ihminen ei halua olla surullinen tai jatkuvasti omien ajatustensa vanki. Itse asiassa hän ei haluaisi kuin vain paeta omaa henkilökohtaista vankilaansa.

Masennus on yksi yleisimpiä psyykkisiä sairauksia nyky-yhteiskunnassa. Maailman terveysjärjestön (WHO) tilastojen mukaan siitä kärsii arviolta 350 miljoonaa ihmistä, ja luvun odotetaan kasvavan tulevina vuosina.

Ei pidä unohtaa, että tämä sairaus koskettaa myös lapsia ja suurta osaa nuoresta väestöstämme.

Masennus on syynä hyvin moneen itsemurhaan joka vuosi, mutta siitä ei yleensä puhuta mediassa. Kyseessä on ”näkymätön” sairaus. Samaa termiä voidaan käyttää myös fibromyalgiasta, punahukasta ja kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä.

Oireita ei ole aina helppo tunnistaa. Masennus jättää sellaisia haavoja, joita tavalliset ihmiset eivät yleensä ymmärrä.

Terveysalan ammattilaisten ei ole helppo diagnosoida ja hoitaa tällaisia sairauksia. Perusterveydenhuollon lääkäreillä on liian vähän aikaa, eivätkä he useinkaan anna riittävää diagnoosia.

Lääkehoidot eivät aina tehoa. Ongelmaa on hoidettava psykoterapiassa. Tämä on todellisuus, johon yhteiskunnan ja vallanpitäjien olisi vastattava paremmin.

Ehkäpä tästä syystä masennukseen sairastuneet henkilöt tuntevat olevansa niin yksin. Tänään haluamme puhua muutamasta asiasta, jotka sinun olisi hyvä tietää kyseisestä sairaudesta.

1. Masennukseen ei ole nopeaa hoitoa

apea nainen

Aika, jonka masennuksesta parantuminen vie, riippuu sairauden vaikeusasteesta.

Ongelmaa ei helpota se, että masentuneen ympärillä olevat ihmiset painostavat sairastunutta antamalla tälle epäsopivia neuvoja, kuten ”ole positiivisempi” tai ”ei tämä ole iso juttu, yritä katsoa asioita toisesta näkökulmasta”.

Tutustu: Eroon henkisestä ja fyysisestä väsymyksestä

Masennuksen voittaminen vaatii hyvin yksityiskohtaista sisäistä ”uudelleenjärjestelyä”. Lääkkeiden syömisen lisäksi sairastuneen on tehtävä hyvin vaikea matka omaan itseensä oppiakseen muuttamaan ajattelutapaansa ja hallitakseen paremmin tunteitaan.

On todennäköistä, että kolmen kuukauden lääkehoidon jälkeen sairastunut kokee parannusta. Joitakin oireita voi vielä jäädä jäljelle, kuten väsymystä ja unettomuutta. Nämä tekijät voivat minä hetkenä hyvänsä saada sairauden aktivoitumaan uudestaan.

Masennuksesta paraneminen vaatii aikaa, tukea, kärsivällisyyttä ja paljon urheutta.

2. Masennus ilmenee usein ahdistuksena

Oikean diagnoosin saaminen kestää monissa tapauksissa pitkään, sillä masennus saatetaan sekoittaa muihin häiriöihin.

Kannattaa lukea:  Energiaa antava ja mielialaa parantava maustejuoma

”Se on vain stressiä, sinun on otettava asiat kevyemmin” tai ”annan sinulle jotakin ahdistukseen”. Nämä ovat kaikki ilman muuta vääriä asioita sanoa. Masennuksella on monia puolia, jotka eivät ole aina helposti tunnistettavissa.

  • 65 % masentuneista kokee usein kovaa ahdistusta.
  • Se ilmenee tavallisesti huonona mielialana, apatiana, jatkuvana ärtyisyytenä ja kyvyttömyytenä nauttia mistään.

Käy lääkärissä saadaksesi oikean diagnoosin.

3. Suru ei aiheuta masennusta

pää hajoaa

Masennus yhdistetään tavallisesti suruun. Useimmiten masennus on kuitenkin kuin ”jättiläispallo”, joka koostuu monista eri tekijöistä – monista pienistä asioista, jotka muodostavat kovan muurin.

Avuttomuus, pettymys, turhautuminen, viha, huolet ja pelko pitävät masennuksesta kärsivän ihmisen lukittuna omassa henkilökohtaisessa vankilassaan.

Ei pidä myöskään unohtaa perintötekijöiden osuutta siinä, kehittyykö ihmiselle masennus vai ei.

Kausimasennus on yksi tämän sairauden muodoista, ja se liittyy auringonvalon puutteeseen ja yksinäisyyden tunteisiin. Siitä on hyvä olla tietoinen.

Masennus voi johtua monista eri tekijöistä: se voi olla tietyn tilanteen aiheuttamaa, tunneperäistä tai biokemiallista.

4. Kukaan ei valitse sairastua

kärsimys

Masennukseen sairastuminen ei tarkoita sitä, että henkilö olisi heikko tai että häneltä puuttuisi luonteenlujuutta ja urheutta. Itse asiassa kuka tahansa voi saada psyykkisen sairauden missä tahansa vaiheessa elämäänsä.

Kukaan ei ole immuuni kärsimykselle tai edes muutoksille aivojen välittäjäaineissa. Ei pidä unohtaa, että masennus johtuu monissa tapauksissa aivojen kemiallisesta epätasapainosta, jota ei aina voida hallita.

5. Masennus vääristää ajattelutapaa

Masennus ottaa ihmisen valtaansa kaikin tavoin. Se vie hänen energiansa, motivaationsa ja jopa hänen itsehillintänsä.

Masennuksesta kärsivät ihmiset lakkaavat välittämästä ulkonäöstään ja hygieniastaan, ja voivat lakata jopa syömästä. Masennus voi saada ihmisen sanomaan asioita, jotka eivät vastaa hänen todellisia halujaan ja tuntemuksiaan.

Lue myös: Kehitä tunneälyä vaikeita tilanteita varten

Huonot mielialat, ärtyneisyys, jatkuva haluttomuus poistua kotoa, tehdä suunnitelmia tai viettää aikaa muiden ihmisten kanssa on vaikea asia monille perheille.

Masennuksesta kärsivät potilaat tarvitsevat sitä, että heidän ympärillään olevat ihmiset olisivat ymmärtäväisiä sekä kiltimpiä, kärsivällisempiä ja rakastavampia.

Ennemmin tai myöhemmin masennuksen musta pilvi hälvenee. Urheus sekä perheen ja hyvien lääkäreiden tuki ovat ilman muuta menestyksen avaimet masennuksen voittamisessa.