Psykosomaattinen sairaus: tunteet ja keho

Stressi ja ahdistus ovat kumpikin psyykkisiä tekijöitä, jotka voivat vaikuttaa fyysisten sairauksien ilmenemiseen kehossa. Siksi meidän täytyy oppia hallitsemaan niitä kunnolla välttääksemme terveysongelmat.
Psykosomaattinen sairaus

Kehon ja mielen välinen yhteys on niin tiivis ja vaikutusvaltainen, että meidän tulisi kiinnittää tarkempaa huomiota tunne-elämäämme, joka jätetään usein huomiotta jokapäiväisessä elämässämme.

Halusimme uskoa sitä tai emme, sisällä pitämämme asiat voivat sairastuttaa meidät.

Psykosomaattisia (yhteys psykologian ja lääketieteen välillä) sairauksia on tutkittu vuosia. Mielenkiintoisia näkemyksiä julkaistaan usein säännöllisesti lehdissä kuten Journal of Psychosomatic Research.

Myös organisaatiot, kuten American Psychosomatic Society, raportoivat säännöllisesti viimeisimmistä löydöksistä koskien biologiamme ja tunteidemme välistä yhteyttä.

Haluaisimme kutsua sinut tutustumaan joihinkin tämän tieteenalan peruselementteihin, jotka meidän olisi hyvä pitää mielessä jokapäiväisessä elämässämme.

Negatiivisilla tunteilla, kuten stressillä ja ahdistuksella, joita usein patoamme sisällemme koko elämämme ajan, voi olla vakavia sivuvaikutuksia.

Asioiden pitäminen sisällä aiheuttaa tunnepatoumia ja haittaa keholle

Ei ole kauaakaan siitä, kun eräässä mielenkiintoisessa ja suositussa TED (technology, entertainment and design) -keskustelussa psykologi yllätti yleisön kädessään pitämällä vesilasilla.

Yleisö ajatteli heti, että psykologi aikoi puhua klassisesta ”onko lasi puoliksi täynnä vai tyhjä” -käsitteestä. Hän vei keskustelun kuitenkin toiseen suuntaan.

Hän kohdisti huomion yleisöön ja kysyi heiltä: ”Kuinka paljon luulet tämän vesilasin painavan?”

Katso, mitkä ruoat auttavat parhaiten taistelussa stressiä vastaan.

vesilasi

Yleisö antoi useita erilaisia vastauksia, ja monet niistä osuivat lähelle. Tunnepsykologian asiantuntija antoi kuitenkin paljon syvemmälle menevän vastauksen.

 • Se, miten painavalta vesilasi tuntuu, riippuu siitä, kuinka kauan joudut pitelemään sitä käsissäsi.
 • Vesilasin piteleminen 5 minuuttia ei tunnu miltään. Mutta jos sitä täytyisi pitää kädessä kaksi tuntia, käsi väsyisi ja lopulta täytyisi luovuttaa.
 • Sama tapahtuu stressin kanssa. Stressin vaikutus ei aiheuta seurauksia lyhyellä aikavälillä. Mutta viikkoja ja kuukausia kestävä stressi voi sairastuttaa.

Lue myös: 10 suositusta stressiä ja uupumusta vastaan taistelemiseen

Mitä ovat psykosomaattiset sairaudet?

 • Kuvitellaan, että sinulla on työkaveri, joka puhuu sinusta selkäsi takana. Tämä ei ole yksittäinen tapaus, vaan sitä on jatkunut pidempään niin, että se on tullut tavaksi ja luonut hyvin negatiivisen työilmapiirin.
 • Jos pidät asian sisälläsi kuukausia, tukahdutetuilla tunteilla on negatiivisia seurauksia terveydellesi (se on kuin pitelisi vesilasia käsi ylhäällä kuukausien ajan).

Psykosomaattisesta sairaudesta puhutaan, kun mieli (psyyke) aiheuttaa muutoksia kehossa (soma).

Tämä on niin yleistä, että joidenkin fyysisten sairauksien uskotaan jopa voivan pahentua psyykkisten tekijöiden, kuten stressin ja ahdistuksen, seurauksena.

 • Uskotaan esimerkiksi, että sairauksiin kuten psoriasikseen, ekseemaan, mahahaavaan, korkeaan verenpaineeseen ja monentyyppisiin sydänsairauksiin vaikuttavat erittäin paljon psykosomaattiset ongelmat, kuten stressi ja ahdistus.
 • Täytyy kuitenkin muistaa, että tämä riippuu ihmisestä. Jokainen sietää stressiä eri tavoin.

surullinen keiju

Asioiden sisällä pitämisen fyysiset vaikutukset

Kun jokin asia vaivaa meitä emmekä pysty käsittelemään sitä kunnolla, aivomme muuntavat sen negatiiviseksi tunteeksi, jolla on elimellisiä seurauksia: se lisää hermoimpulssien aktiivisuutta vapauttaakseen tiettyjä välittäjäaineita, kuten adrenaliinia.

Tämä välittäjäaine, yhdessä verenkierron kohonneiden kortisolitasojen kanssa, voi aiheuttaa seuraavia:

 • Tunnepatoumat, stressi ja ahdistus vaikuttavat immuunijärjestelmän tiettyjen solujen aktiivisuuteen tehden elimistöstä alttiimman sairauksille.
 • Kohonnut sydämensyke
 • Huimaus (pahoinvointi)
 • Vapina
 • Hikoilu
 • Kuiva suu
 • Rintakipu
 • Päänsäryt
 • Vatsakivut

Kuinka psykosomaattisia sairauksia hoidetaan?

nainen ja perhosia

Koska suurin osa meistä ei ole koskaan saanut koulutusta tunteiden hallinnassa (mitä pitäisi oikeastaan opettaa kouluissa), meidän täytyy tiedostaa seuraavat:

 • Harjoittele itsevarmuutta: kerro, mikä sinua vaivaa asian ollessa vielä ajankohtainen, ei tilanteen mentyä jo ohi.
 • Asioiden pitäminen sisällä voi tehdä sinut sairaaksi. Tämä meidän kaikkien tulisi tajuta. Negatiiviset tunteet ovat vaaraksi terveydelle ja ne täytyy käsitellä kunnolla.
 • Harjoittele emotionaalista avoimuutta joka päivä olemalla kunnioittava ja itsevarma. Muista, että rajojen asettaminen sille, kuinka paljon siedät, on perusoikeus, eikä se tee kenestäkään itsekästä, jos kertoo saaneensa tarpeekseen.
 • Omista päivittäin aikaa itsellesi yhdestä kahteen tuntia. Laita itsesi etusijalle, käy kävelyllä, nauti lempiharrastuksistasi ja yksinkertaisesti hyödynnä tämä aika ollaksesi yksin ajatustesi kanssa.

Lue myös: Smoothiereseptit masennuksen, väsymyksen ja stressin hoitoon

Muista aina hakea apua lääkäriltä mihin tahansa vaivaan, kuten ruoansulatusongelmiin, takykardiaan tai huimaukseen, saadaksesi oireet hallintaan.