Vettä tyhjään mahaan – 10 hyötyä

Lasillinen vettä

Yksi parhaista tavoista jonka voit omaksua, on juoda lasillinen vettä tyhjään mahaan joka päivä. Tämä ei välttämättä kuulosta suurelta terveysteolta, mutta kun juot lasin vettä heti aamulla herättyäsi, on sillä kauaskantoinen positiivinen vaikutus.

Yön aikana keho suorittaa tärkeitä toimintoja: soluvauriot korjaantuvat ja keho puhdistuu sisäisesti suodattamalla myrkkyjä ja valmistelemalla kuona-aineita kehosta poistumiseen. Juuri tästä syystä on tärkeää aloittaa aamu lasillisella vettä, sillä jo yksi lasi nestettä tehostaa aineenvaihduntaa ja auttaa kehoa karkoittamaan yön aikana suodatetut myrkyt mm. virtsan kautta.

Monet haluavat juoda jotain muuta kuin vettä heti aamutuimaan: kahvia, teetä tai mehua. Suosittelemme vaihtamaan nämä veteen, sillä sen vaikutukset kehoon ovat monimuotoiset. Lisäksi vesi ei sisällä yhtään kaloreita. Alta löydät veden nauttimisen 10 hyötyä.

Juo vettä tyhjään mahaan: pidä iho kuulaana ja kauniina

Vettä tyhjään mahaan kaunistaa ihoa

Juomalla vettä tyhjään mahaan aamuisin pidät ihon kauniina ja terveenä. Kehon täytyy olla hyvin kosteutettu, jotta se pystyy pitämään huolta ihosoluista ja poistamaan myrkkyjä ihohuokosten kautta. Veden nauttiminen pitää ihon vahvana, sileänä, rypyttömänä ja kimmoisana.

Vesi on diureetti

Jotta myrkyt ja kuona-aineet pääsevät poistumaan elimistöstä, on tärkeää stimuloida munuaisten toimintaa nauttimalla tarpeeksi nesteitä. Kun juot vettä tyhjään mahaan, se auttaa poistamaan kertyneet jäteaineet munuaisista ja auttaa niiden poistumista virtsan kautta.

Vesi nesteyttää imusuonistoa

Kun nautit lasin vettä tyhjään mahaan, pidät imusuoniston toiminnasta huolta. Kun imusuonisto pysyy nesteytettynä, se ehkäisee stressihormoni kortisolin liiallista erittymistä verenkiertoon.

Vesi parantaa ruuansulatusta

Vettä tyhjään mahaan auttaa ruoansulatusta

Kun nautit vettä tyhjään mahaan, helpotat ruuansulatuksen toimintaa ja autat suolistoa puhdistumaan kuona-aineista. Parannat samalla suoliston toimintanopeutta, mikä pitää huolta siitä, että et kärsi ummetuksesta ja ruoka sulaa tehokkaasti.

Tehostaa aineenvaihduntaa

Veden juominen on tärkeää munuaisten tehokkaalle toiminnalle, mikä puolestaan johtaa rasvan polttamiseen. Jos kehossa ei ole tarpeeksi vettä, rasvan palamisen hoitaa maksa – tämä voi pitkällä aikavälillä kuormittaa maksaa, aiheuttaa maksasairauksia ja hidastaa aineenvaihduntaa.

Parantaa fyysistä suoritusta

Vesi on tärkeää nivelille, jänteille ja lihaksille. Nauttimalla lasin vettä joka aamu pidät näistä kehonosista huolta ja varmistat, että ne pysyvät taipuisina ja toimivina. Parannat kehon liikkuvuutta ja annat itsellesi annoksen energiaa. Säännöllisesti liikuntaa harrastavien tulisi lisätä nauttimiensa nesteiden määrää, sillä hikoilun aikana ihminen voi menettää runsaasti vettä. Muista lisätä myös suolojen määrää, etenkin jos treenaat kuumalla säällä.

Ehkäisee virtsatietulehdukset

Vettä tyhjään mahaan auttaa virtsatietulehduksiin

Nauttimalla vettä tyhjään mahaan voit ehkäistä inhottavan virtsatietulehduksen uusiutumisen ja syntymisen, ja vähennät riskiä sairastua rakkotulehdukseen. Kun keho on kuivunut ja munuaisilla ei ole tarpeeksi nestettä, nousee riski sairastua virtsateiden tulehduksiin. Jos kärsit toistuvista tulehduksista, on tärkeää pitää huolta riittävästä nesteiden nauttimisesta, sillä neste huuhtoo bakteerit virtsaputkesta, eivätkä ne ehdi aiheuttaa tulehdusta.

Vähentää nesteturvotusta

Nesteturvotus aiheutuu yleensä liiallisesta natriumin määrästä kehossa. Natriumia saadaan suolasta, joten kannattaa tarkkailla suolankäyttöä, jos kärsit jatkuvasta turvotuksesta. Suolan voi korvata helposti muilla mausteilla ja kokkaamalla ruuan itse – älä nauti pikaruokaa tai valmisruokia. Turvotus voi liittyä myös muihin ruokavaliosta saataviin aineksiin. Kun juot vettä tyhjään mahaan poistat kudoksiin varastoitunutta nestettä, hillitset tulehdusta ja ehkäiset monia eri sairauksia.

Vähentää kipua ja jomotusta

Veden nauttiminen voi lievittää kipua, etenkin mitä tulee reumasairauksiin, astmaan, keuhkoputkentulehdukseen, munuaisten ongelmiin, ummetukseen, PMS-oireisiin, migreeniin, sydänsairauksiin kuten takykardiaan ja muihin ongelmiin. Hyvin nesteytetty keho pitää kivun loitolla ja lievittää etenkin kroonista kipua.

Säätelee kehon lämpötilaa

Nauttimalla vettä tyhjään mahaan säätelet kehon lämpötilaa ja parannat hapen ja ravintoaineiden liikkumista soluissa.

Muista!

  • Veden nauttimisen hyödyt ovat kiistattomat, mutta on tärkeää juoda vettä päivän mittaan jatkuvasti, ei pelkästään aamuisin. Suositeltu määrä on noin 2 litraa vettä päivässä, kuumalla säällä tai treenatessa enemmänkin.
  • Muista, ettei vettä kannata juoda myöskään mahdottomia määriä, sillä tämä voi olla vaarallista munuaisille. Yleisesti ottaen vesi on hyväksi elimistölle, mutta liiallinen nesteytys voi aiheuttaa stressiä munuaisille ja johtaa vakaviin ongelmiin.
  • Jos haluat määrittää juuri omalle painollesi sopivan päivittäisen vesimäärän, lue tämä artikkeli.