10 vinkkiä fyysisen ja psyykkisen tasapainon saavuttamiseksi

22 lokakuun, 2018
Stressi voi vaikuttaa ihmisen fyysiseen ja henkiseen tasapainoon, ja se saattaa vahingoittaa terveyttä. Siten stressinhallinta on yksi hyvinvoinnin avainasioista.

Kun arkesi on täynnä työtä, jännitettä ja huonoja tottumuksia, fyysinen terveytesi ei ole ainoa asia, joka kokee vahinkoa. Tunne-elämäsikin terveys heikkenee. Fyysinen ja henkinen tasapaino ovat erittäin tärkeitä arjen hyvinvoinnin kannalta.

Elimistömme kertoo, jos emme huolehdi siitä kunnolla tai olemme pitkään stressaantuneina, mikä ilmenee seuraavien alueiden kipuina:

 • pää, niska ja hartiat
 • selkä ja lantio
 • kädet
 • pohkeet, nilkat ja jalkaterät

Siten sairastumisen välttämiseksi tuleekin vähentää stressiä, ja fyysisen ja henkisen tasapainon saavuttamisen tulee olla prioriteettina.

Tasapainon ja harmonian säilyttäminen kaiken arjen jännitteen keskellä huolehtimalla sekä kehosta että mielestä, ei ole niin vaikeaa kuin miltä se kenties vaikuttaa.

Tällä kertaa kerromme kymmenestä yksinkertaisesta asiasta, jotka edistävät tämän tasapainon saavuttamista.

1. Terveellinen ruokavalio

Ensimmäinen neuvomme henkisen tasapainon ylläpitämiseksi on terveellinen ravinto. Ruokavaliosi tulisi antaa kehollesi ne ravinteet ja proteiinit, joita se tarvitsee päivittäisten asioiden suorittamiseksi.

Jokainen ihminen on oma maailmansa, mikä koskee myös kehoa. Siksi onkin hyvä idea ottaa yhteyttä ravitsemusasiantuntijaan, jotta saisit juuri itsellesi sopivat ohjeet.

Yritä sisällyttää arjen ravintoosi runsaasti seuraavia tuotteita:

 • hedelmät ja kasvikset
 • kana
 • kala
 • viljat
 • vesi

Lue aiheesta lisää: Ruokavalio masennuksesta kärsivälle: ruoat, jotka piristävät

2. Liikunta

fyysinen ja psyykkinen tasapaino saavutetaan liikunnalla

Seuraava neuvomme tasapainon saavuttamiseksi on liikuntarutiinin ylläpitäminen. Liikunta antaa ihmiselle energiaa sekä huoltaa kehoa.

Sen hyötyihin kuuluvat myös seuraavat:

 • stressin vähentyminen
 • hermojen rauhoittuminen
 • hapen saaminen paremmin aivoihin
 • endorfiinien vapautuminen

Voit harrastaa liikuntaa salilla, puistossa tai kotonasi – missä tahansa paikassa, jossa olosi on mukava, ja kunhan vaatteesi ovat myöskin mukavat.

On parasta kysyä tässä asiantuntijan neuvoa, sillä niin saat itsellesi parhaiten sopivan liikuntarutiinin, etenkin jos kärsit jostain sairaudesta tai terveystilasta.

3. Lepo

Näin on käynyt useammin kuin kerran: olet valvonut pitkälle yöhön, kenties töiden tai opiskeluiden takia.

Jos tästä tulee tapa ja valvot öitä jatkuvasti, terveytesi tulee kärsimään. On tärkeää nukkua 7-8 tunnin ajan joka yö.

Kun nukut, aivosi jatkavat työskentelyä, ja ne suorittavat seuraavia toimintoja:

 • solujen uudistuminen
 • lämpötilan säätely
 • myrkyllisten aineiden poistuminen
 • energian korvautuminen

Tällä tavalla sekä kehosi että mielesi lepäävät, ja uni auttaa jopa saamaan ratkaisuja ongelmatilanteisiin.

Lue aiheesta lisää: 7 hyvää tapaa unettomuuden hoitamiseen ja parempaan lepoon

4. Kaikkea kohtuudella

ruoanhimo

Se, että hedelmiä ja kasviksia kannattaa syödä runsaasti, ei tarkoita sitä, että et voisi koskaan enää syödä karkkia tai roskaruokaa.

Terveellinen ruokavalio on keholle tietysti paras valinta, mutta on myös hyväksi aina silloin tällöin antautua houkutuksille. Kaikkea tulisi nauttia kohtuudella.

Mahdollisia ruoanhimojen kohteita ovat seuraavat tuotteet:

 • makeiset
 • rasvat
 • paistetut ruoat
 • alkoholi

Näiden pienten ilojen salliminen itsellesi voi auttaa pitämään mielialan hyvänä, ja se antaa energiaa. Jos siis nautit ”kielletyistä” tai epäterveellisistä ruoista silloin tällöin, tuloksena ei ole koko henkisen ja fyysisen tasapainosi järkkyminen, vaan kenties päinvastoin.

5. Vapaa-ajan aktiviteetit

Harrastukset pitävät ihmisen aktiivisena, ja ne antavat täyttymyksen tunnetta vapaa-ajalla. Emme käytä tätä aikaa ongelmien tai huolten miettimiseen.

Siksi pystymme harrastusten avulla pitämään kehon ja mielen aktiivisena nautinnollisen asian parissa. Näitä asioita voivat olla vaikkapa seuraavat:

 • urheilu
 • musiikin soittaminen
 • lukeminen
 • kielen opiskelu
 • piirtäminen
 • puistoissa käveleminen

Harrastuksia on tietysti lukematon määrä. Oppimista, tekemistä ja tutkimista voidaan aina jatkaa, ja voidaan myös löytää sellaisia lahjakkuuksia, jotka ovat piilossa syvällä ihmisen sisällä.

6. Vietä aikaa toisten kanssa

fyysinen ja psyykkinen tasapaino saavutetaan puhumalla tunteista

Kontakti muihin ihmisiin on tärkeää, jotta voisit pysyä henkisesti tasapainoisena – etenkin läheisimmät ihmiset ovat merkittäviä tässä mielessä.

Perheen ja ystävien kanssa läheisenä pysyminen auttaa vapauttamaan jännitteitä. Ongelmien jakaminen heidän kanssaan auttaa jopa löytämään ratkaisuja sekä nostaa tunnetason taakan pois harteiltasi.

Näin emme joudu ongelmatilanteissa odottamaan, että pystymme selvittämään asiat aivan yksin. Saamalla ja ottamalla vastaan apua voimme saada tasapainoa kehoon sekä mieleen.

7. Rutiineista etäisyyden ottaminen

Yritä niin usein kuin mahdollista tehdä asioita spontaanisti. Valitse aktiviteetteja, jotka eivät ole osa rutiinejasi.

Tämä ei ole helppoa, kun rajoitteina ovat niin aika kuin rahakin. Aina kun vain mahdollista, kannattaa kuitenkin astua rutiinin ulkopuolelle.

Olipa kyseessä lyhyt matka tai käynti hieronnassa, valitse jotakin sellaista, joka auttaa uudistamaan fyysisen ja henkisen energiasi.

8. Tulevaisuuden suunnitelmat

fyysinen ja psyykkinen tasapaino saavutetaan nauttimalla elämästä

Tavoitteiden asettaminen ja pienet projektit auttavat pitämään kehon ja mielen tasapainossa.

Ne toimivat motivaation lähteinä ongelmista eteenpäin pääsemiseksi, ja ne antavat itseluottamusta sekä henkilökohtaista tyytyväisyyttä.

Lue aiheesta lisää: 7 myrkyllistä tunnetta, jotka estävät onnellisuuttasi

9. Vältä negatiivisia tunteita

On hyvin tärkeää, että et anna itsesi tulla negatiivisuuden hallitsemaksi. Jokaisella on ongelmia – kukaan ei voi päästä niistä lopullisesti eroon.

Tämä ei tarkoita sitä, että niin sanotut negatiiviset tunteet (viha, suru, ahdistus, jne.) sysätään syrjään ja jätetään prosessoimatta. Muista, että jokaiseen ongelmaan on ratkaisu, ja jokaisen myrskyn päätteeksi saapuu rauha. Prosessoi tunteesi kunnes voit päästää niistä irti.

Positiivisen asenteen ja huumorintajun ylläpitäminen on hyödyllistä. Jos on tarpeen, etsi apua joko perheen, ystävien tai psykologin tahoilta.

10. Kuuntele ja auta muita

kuunteleminen

Lopuksi, fyysinen ja henkinen tasapaino lisääntyy myös myötätuntoa tarjoamalla ja muita auttamalla. Näin pystyt tuntemaan olosi paremmaksi toisten ihmisten sekä itsesi suhteen. Saat myös mieleesi energiaa muiden auttamiseksi.

Auttaminen voi osoittaa, että et ole ainoa joka kohtaa ongelmia, ja siten voit nähdä oman tilanteesi uudesta näkökulmasta.

Nämä neuvot ovat perusasioita fyysisen ja henkisen tasapainon ylläpitämiseksi. On tarpeen nähdä vaivaa sen eteen, että elämä olisi parasta mahdollista, ja ongelmien ei tule antaa pysäyttää.

Usko itseesi, sekä siihen mitä teet ja mitä haluat tehdä tulevaisuudessa.