Negatiiviset ajatukset ja tunteet vahingoittavat kehoamme

· marraskuu 14, 2015

Oletko koskaan pysähtynyt miettimään, miten ajattelutapasi voi vaikuttaa terveyteesi ja kehoosi? Useimmiten emme ole tietoisia siitä, millaisia vaikutuksia ajatuksillamme voi olla kehoomme ja terveyteemme. Joskus kärsimme stressistä, jännittyneisyydestä, masennuksesta, kiireestä ja muista negatiivisista tunteista ja tiloista ilman, että edes ajattelemme niiden vaikuttavan meihin henkisesti ja fyysisesti, huonontaen elämänlaatuamme.

Mielen ja ruumiin yhteys on paljon vahvempi mitä kuvittelemmekaan. Ajatuksemme ja tunteemme stimuloivat tiettyjen kemikaalien tuotantoa, jotka vaikuttavat meidän fyysiseen ja henkiseen terveyteemme. Esimerkiksi seratoniini ja dopamiini ovat kemikaaleja, joita aivomme vapauttaa silloin kun olemme onnellisia tai euforisia. Samanlainen prosessi tapahtuu negatiivisten tunteiden yhteydessä, mutta sen sijaan että se tekisi hyvää kehollemme, se aiheuttaa kipua ja muita vaivoja, jotka estävät meitä voimasta hyvin.

Aivoilla on kyky tallentaa tärkeitä ja ratkaisevia tietoja käyttäytymisestä ja sen suhteesta kehoon. Monet asiantuntijat ovat sitä mieltä, että meillä on kyky nähdä hyviä ja huonoja puolia kaikissa tilainteissa, koska olemme vastuussa antamaan tilanteille sekä positiivisia sekä negatiivisiä sisältöjä.

Vaikutukset kehoomme

Hartiasärky

Tunnetilamme voivat aiheuttaa fyysisiä vaivoja, jotka mahdollisesti osoittavat, että käymme läpi vaikeita aikoja, joissa negatiiviset ajatukset ja tunteet ovat ottaneet vallan. Esimerkiksi krooninen niskakipu voi osoittaa kyvyttömyyttä nähdä asioita eri näkökulmista.

Selittämätön lantiokipu voi olla merkki siitä, että olemme antaneet vallan pelolle emmekä kykene tekemään tärkeitä päätöksiä.

Kipu yläselässä liitetään sydänsuruihin; keskiselän kipu liittyy kyvyttömyyteen päästä irti menneisyydestä; ja alaselkäkipu yhdistetään taloudelliseen stressiin.

Kun polvissa esiintyy kipua, se saattaa osoittaa pelkoa, ylpeyttä ja kyvyttömyyttä hallita egoa.

Kun olemme tilanteessa, joka tekee meidät vihaiseksi, tapahtuu kehossa biokemiallinen reaktio, joka nostaa adrenaliinitasoa ja saa meidät elämään kokemuksen uudelleen ja uudelleen.

Suru voi vaikuttaa suuresti energiatasoomme ja motivaatioomme. Suru aiheuttaa heikkouden tunnetta, liiallista väsymystä ja alhaista energiatasoa.

Miten taistelen negatiivisia ajatuksia ja tunteita vastaan?

Voikukkien puhallus

Vaikka koemmekin hetkiä, jotka ovat täynnä onnea, vahvuutemme ja kykymme hallita tunteita testataan vaikeissa tilanteissa. Jotta selviäisimme negatiivisista ajatuksista ja tunteista, jotka saattavat tulle eteen missä elämäntilanteessa tahansa, on tärkeää ajatella positiivisesti riippumatta siitä, kuinka vaikealta tai ylipääsemättömältä se saattaakin tuntua.

Joka aamu kun heräämme, on tärkeää valmistaa keho ja mieli uuteen päivään ja sen haasteisiin, jotta pysyisimme hyvinvoivina ja onnellisina. Mielemme on hämmästyttävän tehokas ja se voi suorittaa monia tehtäviä helposti. On tärkeää antaa sille hyvä annos positiivisuutta ja yrittää nähdä asioiden valoisampi puoli, vaikka olisitkin läpikäymässä suhteellisen vaikeaa kokemusta.

Kun negatiiviset ajatukset ja tunteet yrittävät saada yliotteen elämästämme ja terveydestämme, on erittäin tärkeää meditoida ja miettiä muutama minuutti, onko se todellakin sen arvoista, että tuhlaamme siihen aikaa ja energiaa. On mahdollista, että tämän harjoituksen jälkeen sen sijasta että valittaisit ja antaisit tunteidesi hallita sinua, haluat muuttaa elämääsi ja etsit ratkaisuja, jotta negatiivisuus ei ryöstäisi elämänlaatuasi.

On tieteellisesti todistettu, että positiivisuus ja hyvät tunteet kuten ilo ja onnellisuus vapauttavat hormoneita, jotka vahvistavat immuunijärjestelmää. Samoin on todettu, että negatiivisilla tunteilla on päinvastainen vaikutus ja se heikentää immuunijärjestelmää tehden kehostamme sairauksille alttiimman.

Positiivisuus, hyvät ajatukset ja tunteet ovat valintakysymyksiä. Hyvä annos positiivisuutta kannattaa; se parantaa fyysistä ja henkistä terveyttämme monin tavoin.