Logo image
Logo image

Negatiiviset ajatukset ja tunteet vahingoittavat kehoamme

2 minuuttia
Negatiiviset ajatukset ja tunteet vahingoittavat kehoamme
Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Oletko koskaan pysähtynyt miettimään, miten ajatukset ja tunteet voivat vaikuttaa terveyteesi ja kehoosi? Useimmiten emme ole tietoisia siitä, millaisia vaikutuksia ajatuksillamme voi olla kehoomme ja terveyteemme. Joskus kärsimme stressistä, jännittyneisyydestä, masennuksesta, kiireestä ja muista negatiivisista tunteista ja tiloista ilman, että edes ajattelemme niiden vaikuttavan meihin henkisesti ja fyysisesti, huonontaen elämänlaatuamme.

Mielen ja ruumiin yhteys on paljon vahvempi mitä kuvittelemmekaan. Ajatukset ja tunteet stimuloivat tiettyjen kemikaalien tuotantoa, jotka vaikuttavat meidän fyysiseen ja henkiseen terveyteemme. Esimerkiksi serotoniini ja dopamiini ovat kemikaaleja, joita aivomme vapauttaa silloin kun olemme onnellisia tai euforisia. Samanlainen prosessi tapahtuu negatiivisten tunteiden yhteydessä. Sen sijaan että se tekisi hyvää kehollemme, se aiheuttaa kipua ja muita vaivoja, jotka estävät meitä voimasta hyvin.

Aivoilla on kyky tallentaa tärkeitä ja ratkaisevia tietoja käyttäytymisestä ja sen suhteesta kehoon. Monet asiantuntijat ovat sitä mieltä, että meillä on kyky nähdä hyviä ja huonoja puolia kaikissa tilanteissa. Tämä johtuu siitä, että olemme vastuussa antamaan tilanteille sekä positiivisia sekä negatiivisia sisältöjä.

Miten ajatukset ja tunteet vaikuttavat kehoomme

Some figure

Tunnetilamme voivat aiheuttaa fyysisiä vaivoja, jotka mahdollisesti osoittavat, että käymme läpi vaikeita aikoja, joissa negatiiviset ajatukset ja tunteet ovat ottaneet vallan. Esimerkiksi krooninen niskakipu voi osoittaa kyvyttömyyttä nähdä asioita eri näkökulmista.

Selittämätön lantiokipu voi olla merkki siitä, että olemme antaneet vallan pelolle emmekä kykene tekemään tärkeitä päätöksiä.

Kipu yläselässä liitetään sydänsuruihin. Keskiselän kipu liittyy kyvyttömyyteen päästä irti menneisyydestä. Alaselkäkipu puolestaan yhdistetään taloudelliseen stressiin.

Kun polvissa esiintyy kipua, se saattaa osoittaa pelkoa, ylpeyttä ja kyvyttömyyttä hallita egoa.

Kun olemme tilanteessa, joka tekee meidät vihaiseksi, tapahtuu kehossa biokemiallinen reaktio, joka nostaa adrenaliinitasoa ja saa meidät elämään kokemuksen uudelleen ja uudelleen.

Suru voi vaikuttaa suuresti energiatasoomme ja motivaatioomme. Suru aiheuttaa heikkouden tunnetta, liiallista väsymystä ja alhaista energiatasoa.

Miten taistelen negatiivisia ajatuksia ja tunteita vastaan?

Some figure

Vaikka koemmekin hetkiä, jotka ovat täynnä onnea, vahvuutemme ja kykymme hallita tunteita testataan vaikeissa tilanteissa. Jotta selviäisimme negatiivisista ajatuksista ja tunteista, jotka saattavat tulle eteen missä elämäntilanteessa tahansa, on tärkeää ajatella positiivisesti riippumatta siitä, kuinka vaikealta tai ylipääsemättömältä se saattaakin tuntua.

Joka aamu kun heräämme, on tärkeää valmistaa keho ja mieli uuteen päivään ja sen haasteisiin. Näin pysymme hyvinvoivina ja onnellisina. Mielemme on hämmästyttävän tehokas ja se voi suorittaa monia tehtäviä helposti. On tärkeää antaa sille hyvä annos positiivisuutta. Yritä nähdä asioiden valoisampi puoli, vaikka olisitkin käymässä läpi suhteellisen vaikeaa kokemusta.

Kun negatiiviset ajatukset ja tunteet yrittävät saada yliotteen elämästämme ja terveydestämme, on erittäin tärkeää meditoida ja miettiä muutama minuutti, onko se todellakin sen arvoista, että tuhlaamme siihen aikaa ja energiaa. On mahdollista, että tämän harjoituksen jälkeen sen sijasta että valittaisit ja antaisit tunteidesi hallita sinua, haluat muuttaa elämääsi ja etsit ratkaisuja, jotta negatiivisuus ei ryöstäisi elämänlaatuasi.

On tieteellisesti todistettu, että positiivisuus ja hyvät tunteet kuten ilo ja onnellisuus vapauttavat hormoneita, jotka vahvistavat immuunijärjestelmää. Samoin on todettu, että negatiivisilla tunteilla on päinvastainen vaikutus. Negatiiviset ajatukset ja tunteet heikentävät immuunijärjestelmää tehden kehostamme sairauksille alttiimman.

Positiivisuus, hyvät ajatukset ja tunteet ovat valintakysymyksiä. Hyvä annos positiivisuutta kannattaa; se parantaa fyysistä ja henkistä terveyttämme monin tavoin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Seligman, M. E. P. (2006). La auténtica felicidadByblos(Vol. 2446/1, p. 440). https://doi.org/10.1016/j.ijporl.2012.08.020
  • Velasco Bernal, J. J. (2014). LA INTELIGENCIA EMOCIONAL. Industrial Data4(1), 80. https://doi.org/10.15381/idata.v4i1.6677
  • Fredrickson, BL (2000). Cultivando emociones positivas para optimizar la salud y el bienestar. Prevención y Tratamiento3(1). https://doi.org/10.1037/1522-3736.3.1.31a

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.