Logo image
Logo image

Ruuan vaikutus mielialaan

2 minuuttia
Ruuan vaikutus mielialaan
Viimeisin päivitys: 12 maaliskuuta, 2019

Ruoka vaikuttaa mielialaan enemmän kuin aina ymmärrämmekään. Syömällä roskaruokaa olo on hidas ja väsynyt eikä vatsa toimi kunnolla. Nauttimalla tiettyjä ruokia voimme suoraan vaikuttaa niin fyysiseen kuin psyykkiseen olotilaamme. Monet ruuat jopa ehkäisevät tai helpottavat sairauksia. Syömällä oikein mielesi pysyy kirkkaana, stressi pysyy loitolla ja tunnet olosi hyväksi.

Aivojen terveys on tärkeää, sillä masennus, stressi ja muut mielen ongelmat lähtevät juuri sieltä. Säännöllinen liikunta vapauttaa endorfiineja, jotka vaikuttavat suoraan mielialaan. Endorfiinit toimivat kehon omina kivunlievittäjinä ja aiheuttavat mielihyvän tunnetta. Endorfiinit vaikuttavat siihen, miltä meistä tuntuu ja miten näemme maailman.

Valjastaaksesi endorfiinien voiman käyttöösi sinun tulisi harrastaa säännöllistä liikuntaa. Tee liikuntasuunnitelma ja harrasta juuri niitä lajeja, joista itse nautit. Käy uimassa, lenkillä koirien kanssa, tanssitunneilla tai punttisalilla – kun teet niitä asioita joista nautit, pysyt suunnitelmassa paremmin etkä luista liikunnasta.

Some figure

Huolehdi myös hyötyliikunnasta ja kävele tai pyöräile töihin ja kauppaan aina kun mahdollista.

Pidä tarkasti silmällä syömiäsi ruokia ja valikoi vain parhaat raaka-aineet. On hyvä tietää mahdollisimman paljon niistä ruuista, joita syöt päivittäin, näin tiedät tasan tarkkaan, mitä kehoosi laitat.

Ruokavaliosi ruokkii kehosi lisäksi psyykkistä tilaasi. Jos syöt paljon raskasta ja rasvaista ruokaa, jonka vitamiini- ja ravintoainepitoisuus on matalalla, se voi vaikuttaa negatiivisesti mielialaan. Motivaatio puuttuu, olet väsynyt ja voimaton, ja arkiaskareiden tai työasioiden hoitaminen tuntuu tahmealta. Huonolaatuinen ruoka hidastaa aivojen prosesseja, ongelmanratkaisukykyä ja refleksejä. 

Tutustu tarkemmin ruokiin, jotka vaikuttavat positiivisesti psyykkiseen terveyteesi ja saavat sinut tuntemaan olosi energiseksi koko päivän.

Manteleiden vaikutus mielialaan

Some figure

Manteleita kannattaa nauttia joka päivä aamusta alkaen, niin että niiden vaikutus alkaa heti ja jatkuu koko päivän. Mantelit pitävät verensokerin tasaisena ja mielen tyynenä. Syö vähintään seitsemän kokonaista mantelia päivässä kontrolloidaksesi mielenlaatuasi.

Manteleissa on runsaasti Omega-3 -rasvahappoja, jotka vahvistavat niitä aivojen alueita, joilla tunteet syntyvät. Manteleita löytyy eri muodoissa: rouheena, hiutaleina, kokonaisina, kuorittuina ja kuorellisina. Sekoita aamupuuroon tai jogurttiin tai napsi sinällään. Löydä mieleisesi tapa syödä manteleita.

Vähärasvaiset maitotuotteet

Vähärasvainen laktoosi, jota löytyy maidosta ja sen sivutuotteista, antaa energiaa. Maitotuotteet myös tuovat kylläisyyden tunteen, joka kestää monta tuntia. 

Nauttiaksesi sekä manteleiden että maitotuotteiden yhteisvaikutuksesta, ripottele manteleita puolikkaaseen lasilliseen maustamatonta jogurttia, lisää pari ruokalusikallista kaurahiutaleita ja sekoita ainekset keskenään hyvin. Voit nauttia herkun sinällään tai paloitella joukkoon lempihedelmiäsi, kuten banaania, omenaa tai päärynää. Jos kaipaat lisää makeutta, voit lorauttaa sekaan tilkan hunajaa tai kuivattuja, sokeroimattomia hedelmiä.

Some figure

Nämä ruuat yhdessä helpottavat ruuansulatuksen toimintaa ja ehkäisevät vatsakipuja. Mielesi pysyy virkeänä monen tunnin ajan.

Yhdistä maitotuotteet ja manteli säännölliseen ja monipuoliseen liikuntaan ja huomaat varmasti, miten mielenlaatusi kohenee. Säteile positiivista energiaa läheisillesi ja nauti elämästä.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.