Mitä kehollesi tapahtuu jos alat syömään kaksi banaania päivässä

Banaaneja kannattaa syödä, sillä siitä on sinulle monia hyötyjä.
Mitä kehollesi tapahtuu jos alat syömään kaksi banaania päivässä
Maria Patricia Pinero Corredor

Tarkistanut ja hyväksynyt: ravitsemusterapeutti Maria Patricia Pinero Corredor.

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 11 joulukuuta, 2022

Hyvän maun lisäksi banaanit ovat myös erittäin terveellisiä. Jos et usko sitä, kokeile syödä kaksi banaania päivässä ja huomaat kuinka kehosi reagoi.

Tässä artikkelissa tutkimme tarkemmin joitakin banaania ja sen monia etuja.

Ne alentavat verenpainetta

Banaanit pystyvät tuomaan verenpaineesi takaisin normaalille tasolle. Se johtuu siitä, että ne vähentävät korkeaa verenpainetta suuren kaliumsisältönsä ansiosta.

Ne vähentävät ylipainoa

banaanin kuoriminen
Banaanit pystyvät vähentämään ylipainoa johtuen niiden korkeasta kuitupitoisuudesta, mikä tarkoittaa sitä että ne pitävät sinut kylläisenä pidempään.

Banaanit sisältävät vastustuskykyistä tärkkelystä. Se on aine, joka vähentää ruokahalua ja auttaa sinua painonhallinnassa. Tärkkelys voi myös auttaa sinua vähentämään veren sokeripitoisuutta.

Lisäksi se lisää kehosi herkkyyttä insuliinille, mikä on hyvin tärkeää. Jos solut eivät ole herkkiä insuliinille, ne eivät voi imeä glukoosia. Näin ollen tunnet olosi nälkäiseksi. Siispä rasvan kertyminen riippuu insuliinista.

Ne vähentävät anemian riskiä

Banaania kannattaa syödä, koska se vähentää anemian riskiä. Anemiaa aiheuttaa veren raudan puute ja se aiheuttaa äärimmäistä väsymystä kun punasolut vähenevät ja hemoglobiinitaso on alhainen.

Banaanit sisältävät suuren määrän rautaa, ja siten ne kiihdyttävät punasolujen muodostumista. Lisäksi ne ovat hyviä B6-vitamiinin lähteitä, joka on vastuussa veren glukoosipitoisuuden säännöstelystä.

Ne parantavat ruoansulatusta

nainen ja banaanihymiö
Banaanit pystyvät parantamaan ruoansulatusta. Tämä hedelmä sulaa helposti ärsyttämättä ruoansulatuskanavaa.

Banaanit sisältävät vastustuskykyistä tärkkelystä, joka ei sula. Siispä se saavuttaa paksusuolen tukeakseen terveiden bakteerien kasvua.  Kaiken kaikkiaan se on hedelmä, jota suositellaan suuresti gastriitin tai närästyksen yhteydessä tai syötäväksi ripulin jälkeen, koska se palauttaa menetetyt mineraalit.

Suosittelemme sinua lukemaan:  Turvotusta vähentävät hedelmät

Ne vähentävät stressiä

Banaanit vähentävät stressiä ja parantavat mielialaa. Banaanit sisältävät tryptofaania, ainetta jota keho tarvitsee serotoniinin tuotantoon, joka tunnetaan myös onnellisuuden hormonina.

Banaani sisältää myös noin 27 mg magnesiumia, mineraalia joka on vastuussa siitä että nukumme hyvin, mikä taas on yhteydessä mielialaamme.

Ne korvaavat vitamiinivajetta

banaanijuoma
Banaania kannattaa myös suosia, koska niissä on paljon B6-vitamiinia: yksi banaani sisältää 20 % suositellusta päivittäisestä annoksesta B6-vitamiinia. Tämän vitamiinin ansiosta keho voi tuottaa insuliinia, hemoglobiinia ja aminohappoja, joita tarvitaan terveiden solujen luomiseen.

Banaanit sisältävät myös paljon C-vitamiinia. Yksi banaani sisältää 15 % suositellusta päivittäisestä annoksesta. 

C-vitamiini on mahtava antioksidantti ja se on vastuussa vahingollisten vapaiden radikaalien eli kehoa tuhoavien aktiivisten molekyylien neutralisoinnista.

Kiitos tämän banaanien sisältämän C-vitamiinipitoisuuden, on kehon erittäin helppo säilyttää terveet verisuonet ja osallistua kollageenin tuotantoon.

Ne antavat energiaa

Banaanien sisältämän kaliumin ansiosta lihaksemme eivät kärsi niin herkästi krampeista. Lisäksi niiden sisältämien hiilihydraattien ansiosta saamme tarvittavaa energiaa suoriutuaksemme kovasta liikunnasta.

Banaania koskevat suositukset

banaania kupissa
Kun on kyse banaanien syömisestä, sinun tulisi pitää mielessä että banaanin kypsyys vaikuttaa suoraan sen ravintopitoisuuteen. Jos nautit vihreän banaanin, koostuu se pääosin tärkkelyksestä.

Kuten mainitsimme, tärkkelys on glukoosimolekyylien polysakkaridi, joka vapauttaa energiaa pikkuhiljaa. Tärkkelys tekee banaaneista vaikean sulatettavan kehollemme.

Jos valitset kypsän banaanin, se sisältää 90 % sakkaroosia ja vain 7 % tärkkelystä. Sakkaroosi koostuu glukoosi- ja fruktoosimolekyylistä. Sen tuloksena se imeytyy nopeammin ja sen vaikutus verensokeriin ja insuliiniin on parempi. 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.