Logo image
Logo image

Energiaa syövät tottumukset arjessa

4 minuuttia
Jokaisella ihmisellä on tietty määrä energiaa yhtenä päivänä käytettäväksi, ja meidän tulee opetella käyttämään tämä määrä viisaasti niin, että emme tuhlaa aikaa sellaisiin asioihin, joista ei ole mitään hyötyä.
Energiaa syövät tottumukset arjessa
Viimeisin päivitys: 19 maaliskuuta, 2019

Jos sinusta tuntuu siltä että energiasi vähenee koko ajan, tämä artikkeli on juuri sinua varten. Nyt on aika jättää energiaa syövät tavat historiaan!

Pystymme olemaan rauhallisia paineen alla siksi että meillä on tiettyjä hyveitä, kuten esimerkiksi kärsivällisyyttä, sinnikkyyttä ja tietysti myös älykkyyttä.

Mutta miten käy silloin, kun tässä on epätasapainoa? Energialla on hyvin tärkeä rooli päivittäisissä aktiviteeteissa, mutta on vaikeaa pitää energiatasot hyvinä päivän edetessä silloin, kun energiaa syövät tottumukset ovat osa arkea.

On tärkeää tehdä suunnitelma, jotta voisit hallita energiaasi päivän aikana. Tässä tulee ottaa huomioon se aika jonka käytät mihinkin aktiviteettiin, jotta voisit olla tehokkaampi ja tuotteliaampi.

Tässä on kyse ennen kaikkea fyysisten ja psyykkisten tarpeiden tasapainottamisesta, jotta voisit olla optimaalisen terve.

Avainasia on tehdä töitä harmoniassa kehon kanssa, eli sillä tahdilla, jolla aivosi ja kehosi haluavat, eikä puskea elimistöä sen rajojen ylitse.

Joskus käy niin, että teemme töitä tunti toisensa perään ilman lepoa, emmekä edes tiedä kuinka meidän tulisi olla silloin, kun olemme vihdoin vapaalla.

Yritämme tehdä monia asioita yhdellä kertaa ja jätämme niistä joitakin keskeneräisiksi.

Nämä seuraavat energiaa syövät arkipäivän tavat voivat saada sinut rasittumaan – jatka lukemista ja jätä ne taaksesi, jos haluat parantaa hyvinvointiasi olennaisesti!

Kun olet toisen ihmisen tunne-elämän kaatopaikka

Some figure

Niin karulta kuin tämä kuulostaakin, on olemassa myrkyllisiä ihmisiä, jotka ainoastaan käyttävät sinua kohteena, johon he voivat kaataa ongelmansa, ärtymyksensä aiheet, pelkonsa ja turhautumisensa.

On parempi, että et anna näiden ihmisten täyttää sinua kaikella tällä huonolla energialla, tai ainakaan tämän ei tulisi antaa tapahtua kaiken aikaa. Onhan niin, että tämä energiaa vievä tapa tulee alitajuntaisesti vaikuttamaan omaan päivääsi – päivä toisensa jälkeen.

Sinulla on voima valita, kenet päästät maailmaasi ja kenen kanssa vietät aikaasi. Vaikka saatatkin välittää suuresti jostakin henkilöstä, hän voi häiritä omaa henkilökohtaista kehitystäsi, ja saattaa siis olla aika leikata siteet.

Tämä on luonnollinen osa elämää: jokainen ihminen ympärilläsi tekee sinulle toisen seuraavista asioista: auttaa sinua kasvamaan tai saa mielesi matalammaksi.

Vaikka jollakin olisikin hyvät aikeet, hän ei välttämättä auta sinua. Ala siis vähentää sitä aikaa, jonka käytät näiden ihmisten kanssa.

Kun et pidä omia lupauksiasi

Miksi et ole pitänyt lupauksiasi? Ehkäpä olet muuttanut mieltäsi ajan kuluessa, mutta tässä tulisi toimia – älä siis pakene vastuitasi.

Jos et enää halua pitää tiettyä lupausta, tarjoa toinen vaihtoehto ja neuvottele.

Kun lykkäät välttämättä vastaan tulevaa asiaa, tuhlaat aikaa. Ole sanasi mukainen, ja ole tätä ajoissa, jotta toiset voivat ottaa sinut vakavissaan.

Ehkäpä se hetki on tullut, jolloin on oikein sanoa: “Nyt riittää, en halua tehdä sitä!”, ja tämä on ihan OK. On parempi ilmaista kuinka tunnet sen sijaan että joudut käsittelemään negatiivisia seurauksia vuosien ajan.

Kun et priorisoi

Some figure

Mitä oikeastaan haluat elämässäsi? Etsi sitä, mikä täyttää sinut psyykkisellä ja fyysisellä tasolla, jotta voisit löytää rauhan itsellesi.

Kun täytät aikataulusi absurdeilla tehtävillä, tulet ainoastaan menettämään hallintasi, ja tulet täyttämään kaikkien muiden tarpeet, mutta lyömään laimin sitä mikä sinut tekee onnelliseksi.

On OK ottaa hengähdystauko sekä vain istua ja analysoida mahdollisuuksien alueita. Muista, että jokainen elävä olento tarvitsee lepoa, jotta se voisi kasvaa.

Jos teet töitä aivan lakkaamatta, saat aikaan vain sen, että heität pois energiaa, jota et koskaan saa takaisin. Ja tämä energiaa syövä tapa on haitaksi myös oman aikasi kannalta.

Lue aiheesta lisää: 5 tehokasta tapaa lisätä energiaa arjessa

Kun asuntosi on aina sekaisin

Tulet automaattisesti voimaan paljon paremmin puhtaassa, järjestyksessä olevassa ja liialta tavaralta säästetyssä asunnossa. Paikat, jotka ovat täynnä tavaroita joita et edes käytä, saavat aikaan ahdistusta ja apatiaa.

Jos haluat aloittaa alusta, aivan ensimmäiseksi sinun tulee elävöittää kotisi sekä heittää pois sellaiset asiat, jotka vievät energiaasi. Älä unohda tässä sitä, että vähemmän on enemmän.

Muunna kotisi paikaksi, johon haluat aina tulla takaisin ja jossa on hyviä virtauksia ilmassa – tee siitä paikka, jossa voit rentoutua ilman että vajoat masennukseen.

Kun et kuuntele omaa kehoasi

Some figure

Koska päivittäinen elämä voi olla yksitoikkoista, joskus unohdamme, että olemme eläviä olentoja. Me alistamme kehomme pitkille työpäiville, paineelle ja stressille ilman, että kuuntelemme sitä mitä se meille kertoo.

On lähestulkoon mahdotonta selvitä tällaisten vaatimusten puitteissa. Kannattaa käyttää hetken verran raikkaan ilman hengittämiseen, meditaatioon ja liikuntaan, jotta voisit poistaa elimistöstäsi myrkyllisiä aineita – jätä historiaan se tapa, että et kuuntele omaa kehoasi.

Samalla on aivan välttämätöntä syödä siten, että saat runsaasti vitamiineja, mineraaleja ja ravinteita, jotka pitävät sinut terveenä.

Kun vietät paljon aikaa istuma-asennossa

Kuinka usein liikut ympäriinsä? Sillä ei ole väliä, käytätkö monta tuntia toimistolla – et voi antaa kehosi tottua istumiseen. Mikäli näin teet, elimistösi tulee joutumaan tuhoisaan apatian sykliin.

Jos kuitenkin alat liikkua ympäriinsä ja kävelet ainakin puolen tunnin ajan joka päivä, tulet vapauttamaan endorfiineja, jotka lisäävät energiaasi sekä pitävät sinut valppaana.

Kun olet liian huolestunut

Some figure

Jokapäiväisistä ongelmista huolissaan oleminen on normaali ja se on hälyttävää vain silloin, kun et pysty hallitsemaan huolestuneisuuttasi ja kun ahdistuneisuus hallitsee tunteitasi.

Ahdistus voi näkyä seuraavanlaisten oireiden kautta:

  • levottomuus
  • uupumus
  • lihasten jännittyneisyys
  • ärtyneisyys
  • unettomuus

Näin käy siksi, että aivojesi vasemmalla puolella on enemmän aktiviteettia, eli toisin sanoen looginen ja järkevä ajattelu toimivat sinulla jatkuvina. Sinun tulisi tässä tapauksessa kohdata pelkosi ja vahvistaa itsetuntoasi.

Tunnistatko itsesi näistä seitsemästä kuvauksesta?

Päästä irti menneistä tavoista! Organisoi tulevaisuutesi, jotta voisit pitää yllä energiatasosi – laita taaksesi nämä energiaa syövät tottumukset nyt ja lopullisesti.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Afari, N., & Buchwald, D. (2003, February). Chronic fatigue syndrome: A review. American Journal of Psychiatry.
  • Fukuda, K., Straus, S. E., Hickie, I., Sharpe, M. C., Dobbins, J. G., & Komaroff, A. (1994). The chronic fatigue syndrome: A comprehensive approach to its definition and study. Annals of Internal Medicine121(12), 953–959.
  • Hockey, G. R. J., Maule, A. J., Clough, P. J., & Bdzola, L. (2000). Effects of negative mood states on risk in everyday decision making. Cognition and Emotion14(6), 823–855.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.