Logo image
Logo image

Lisäenergiaa lääkekasveista

4 minuuttia
Ginseng-tee antaa keholle paljon energiaa. Ginseng sisältää antioksidantteja, jotka auttavat hillitsemään vapaiden radikaalien aiheuttamia muutoksia elimistössä ja tukevat vastustuskykyä.
Lisäenergiaa lääkekasveista
Viimeisin päivitys: 28 tammikuuta, 2019

Jokainen meistä tuntee silloin tällöin olonsa väsyneeksi niin fyysisesti kuin psyykkisestikin, etenkin töiden kohdalla. Pitkän työpäivän jälkeen raahustat kotiin rättiväsyneenä, eikä energiaa tunnu riittävän edes illallisen valmistamiseen. Lisäenergiaa saa onneksi monesta kasvista ja lisäämällä niitä ravintoosi pidät energiatason korkealla koko päivän ajan. Lue lisää energisoivista kasveista tässä artikkelissa.

Lisäenergiaa lääkekasveista – parhaat yrtit ja kasvit

Energiavaje voi aiheutua monesta eri syystä: ehkä olet kärsinyt flunssasta viikkotolkulla, töissä on palaveria palaverin perään ja stressi syö viimeisetkin energianrippeet tai käyt läpi muuten vaikeaa elämänvaihetta parisuhteen, perhe-elämän tai koulun suhteen. Henkilökohtaiset psyykkiset ongelmat, vaativa työ ja lapsiperheen arjen pyörittäminen uuvuttavat nopeasti.

Kaipasitpa sitten pysyvää tapaa kohentaa energiavarastojasi tai pikaparannusta akuuttiin energiavajeeseen (esimerkiksi pitkän opiskelupäivän päätteeksi), voit hyödyntää tiettyjä luonnon aineksia olotilan energisoimiseen.

Ennen kuin alat lääkitä itseäsi yrteillä, on tärkeää tarkastaa, että olet ottanut jo muut osa-alueet huomioon energiavajeen suhteen. Tärkeintä on syödä hyvin ja monipuolisesti, sillä ravinto on tärkein energianlähteemme. Katso, että saat tarpeeksi proteiinia, kuitua ja hiilihydraatteja joka päivä, ja että nautit runsaasti hedelmiä ja kasviksia.

Ravinnon lisäksi energiaa saadaan riittävästä nesteytyksestä, hyvästä ja riittävästä unesta, liikunnasta ja rauhasta ja rentoutumisesta. Sinulla tulisi olla vähintään puoli tuntia omaa aikaa joka päivä, jonka voit käyttää rentoutumiseen ja akkujen lataamiseen: käy lenkillä, lue kirjaa tai juttele ystävän kanssa puhelimessa. Oma aika on tärkeää.

Kun olet varmistanut, että kaikki edellä mainitut osa-alueet ovat kunnossa, eikä energiavaje silti hellitä otettaan, kokeile seuraavia yrttejä saadaksesi lisäenergiaa.

1. Rosmariini

Some figure

 

Rosmariini on monelle tuttu yrtti ruuanlaitosta, ja se lisääkin ihanan aromaattisen säväyksen etenkin liharuokiin. Tiesitkö, että rosmariinilla on terveydelle hyödyllisiä vaikutuksia? Rosmariinilla on tulehdusta hillitsevä vaikutus, joka tepsii etenkin hengitysteiden oireiluun, ruuansulatuksen vaivoihin ja se sopii myös lisäenergian lähteeksi.

Rosmariini vähentää uupumusta ja parantaa verenkiertoa etenkin aivoissa. Rosmariini sopii nautittavaksi myös pitkästä sairaudesta toipumisen yhteyteen. Rosmariinilla on uudistava, eheyttävä ja energisoiva vaikutus.

Rosmariini parantaa keskittymiskykyä. Jos koeviikko tai tenttikausi on käsillä, voit kohentaa muistin toimintaa ja keskittymiskykyä pitkien työ- tai opiskelurupeamien keskellä nauttimalla pari kupillista rosmariiniteetä joka päivä.

Käytä 20 grammaa tuoretta rosmariinia tai 5 grammaa kuivattua rosmariinia vesilitraa kohden. Keitä litra vettä, lisää rosmariini ja anna hautua. Säilytä rosmariinivesi jääkaapissa lasiastiassa ja nauti kaksi kuppia päivässä. Vesi säilyy nauttimiskelpoisena kahden päivän ajan.

2. Aloe vera

Some figure

 

Jos aloe vera on sinulle vielä tuntematon kasvi, on korkea aika tutustua sen hyötyihin! Aloen hoitavat ominaisuudet ovat monen tiedossa, ja se sopii etenkin erilaisten iho-ongelmien hoitoon ja kehon elävöittämiseen. Tämän lisäksi aloe sisältää monia ravintoaineita, kuten aminohappoja, B-vitamiineja ja proteiinia, jotka sopivat sairaudesta toipuvan kehon hoitamiseen. Aloe veraa voi kasvattaa helposti kotona, mutta geeliä saa myös luontaistuotekaupoista.

Aloesta voi valmistaa herkullisen uutteen lisäämällä ruokalusikallisen geeliä lasilliseen vettä. Lisää siivu sitruunaa juoman makua parantamaan. Tämä juoma sopii nautittavaksi etenkin lounaan jälkeen.

3. Guarana

Guarana (Paullinia cupana) on Etelä-Amerikasta kotoisin oleva kasvi, jolla on energisoiva vaikutus. Guarana toimii samaan tapaan kuin kahvi ja tee, joten sitä ei tule nauttia liian suuria määriä. Yksi lasillinen guaranasta valmistettua teetä tai juomaa päivässä on riittävä annos, eikä sitä sovi ylittää.

Guarana sisältää tanniineja, teobromiinia, teofylliiniä, ksantiinia ja guaraniinia, jotka elvyttävät, energisoivat ja parantavat keskittymiskykyä. Guaranalla on piristävä ja mielialaa nostattava vaikutus, joka sopii etenkin sellaisiin tilanteisiin ja elämänvaiheisiin, kun olet uupunut ja väsynyt. Guaranaa saa usein kapselimuodossa tai valmiina juomasekoituksina luontaistuotekaupoista. Guaranasta valmistettua teetä kannattaa nauttia vain kerran päivässä.

4. Ginseng- ja kanelitee

Some figure

 

Näistä kahdesta aineksesta valmistettu tee on sekä tehokas että maukas keino saada lisäenergiaa päiviisi. Ginseng on yksi vanhimmista luonnon lääkeaineksista, ja se valmistetaan ginsengkasvien juurista. Ginsengiä käytetään piristeenä tehostamaan henkistä ja fyysistä suorituskykyä, ja se auttaa poistamaan väsymystä ja uupumusta. Lisäksi ginseng parantaa verenkiertoa aivoissa ja kohentaa keskittymiskykyä.

Some figure

 

Ginseng sisältää luontaisia antioksidantteja, jotka ehkäisevät vapaiden radikaalien haittavaikutuksia ja solumuutoksia kehossa – tämä auttaa ehkäisemään solujen vanhenemista ja syöpäsairauksien kehittymistä. Ginseng ja kaneli yhdessä vahvistavat kehon immuunijärjestelmää ja suojaavat tulehdussairauksilta, ne antavat myös lisäenergiaa pitkän työpäivän jälkeen. Kiehauta hoitava tee ginsengistä ja kanelista ja nauti sitä kupillinen päivässä.

5. Yerba mate

Some figure

 

Mate (myös yerba mate tai matee) on matepuun lehdistä ja nuorista oksista hauduttamalla valmistettava teen kaltainen piristävä juoma. Mate on peräisin Etelä-Amerikasta, ja se on siellä hyvin suosittu juoma, matea käyttivät jo muinaiset intiaanitkin.

Matea valmistetaan perinteisesti pyöreässä kupissa ja se juodaan erityisellä pillillä, jonka päässä on pieniä reikiä – nämä estävät purujen päätymisen pilliin ja suuhun. Kuppi täytetään noin puoleen väliin maten kuivatuilla ja pilkotuilla lehdillä, päälle kaadetaan noin 70-asteista vettä (on tärkeää, ettei vesi ole liian kuumaa, sillä se pilaa haudutusprosessin). Juomaa haudutetaan vähintään 4 minuuttia ennen nauttimista. Maten maku on karvas ja muistuttaa vihreää teetä. Purut voi käyttää monta kertaa uudelleen, jolloin maku vaimenee.

Mate toimii stimulantin tavoin, se piristää ja energisoi, kohentaa keskittymiskykyä ja saa aistit teräviksi – maten piristävä vaikutus on tehokkaampi kuin kahvikupillisen. Mate sisältää paljon hyödyllisiä vitamiineja ja mineraaleja, kuten C-vitamiinia, kalsiumia, fosforia, magnesiumia, rautaa, kaliumia ja mangaania.

Nauti matesta valmistettua teetä kerran päivässä verenkierron parantamiseen, uupumuksen lievittämiseen ja mielialan nostattamiseen. Matea juomalla jaksat hoitaa kaikki päivän askareet huolella. Maten maku voi olla kitkerä, joten suosittelemme nauttimaan sen hunajatilkalla makeutettuna.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • ¿Cuáles son sus propiedades? – Yerba Mate Argentina. (n.d.). Retrieved November 21, 2018, from http://yerbamateargentina.org.ar/yerba-mate/cuales-son-sus-propiedades/
    van der Hoeven, N., Visser, I., Schene, A., & van den Born, B.-J. (2014). Severe Hypertension Related to Caffeinated Coffee and Tranylcypromine: A Case Report. Annals of Internal Medicine, 160(9), 657. https://doi.org/10.7326/L14-5009-8
  • Peng, P.-J., Chiang, K.-T., & Liang, C.-S. (2014). Low-Dose Caffeine May Exacerbate Psychotic Symptoms in People With Schizophrenia. The Journal of Neuropsychiatry and Clinical Neurosciences, 26(2), E41–E41. https://doi.org/10.1176/appi.neuropsych.13040098
  • Propiedades del ginseng. (n.d.). Https://Www.Botanical-Online.Com/Medicinalsginseng.Htm. Retrieved from https://www.botanical-online.com/medicinalsginseng.htm
  • Aloe Vera o Sábila, 33 propiedades y usos medicinales | ECOagricultor. (n.d.). Retrieved November 21, 2018, from https://www.ecoagricultor.com/propiedades-y-usos-del-aloe-vera/
  • Xantinas | FAD. (n.d.). Retrieved November 21, 2018, from https://www.fad.es/xantinas
  • Propiedades del guaraná. (n.d.). Https://Www.Botanical-Online.Com/Guarana_propiedades_medicinales.Htm. Retrieved from https://www.botanical-online.com/guarana_propiedades_medicinales.htm
  • Romero planta propiedades. (n.d.). Https://Www.Botanical-Online.Com/Romero.Html. Retrieved from https://www.botanical-online.com/romero.html

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.