9 tapaa rentoutua viidessä minuutissa

lokakuu 14, 2015
Tietokoneet, puhelimet ja muu elektroniikka ovat jatkuvasti läsnä nykyelämässä. Jos haluat rentoutua ja nukkua paremmin, sinun tulisi pitää breikki tietokoneesta ja muista laitteista aina kahden tunnin välein ja välttää niiden käyttöä kokonaan noin tuntia ennen nukkumaanmenoa. Älä tuo laitteita makuuhuoneeseen.

Stressi, hermostuneisuus ja ahdistus tekevät terveydelle hallaa. Siksi onkin tärkeää tietää, miten rentouttaa keho ja mieli nopeasti ja vaivattomasti – eikä se vaadi kuin viisi vaivaista minuuttia. Usein rentoutusta ajateltaessa mielessä siintää kuvat hieronnasta, kylpylälomasta tai tunnin joogasessiosta. Pikainen ja arkinen rentoutus ei kuitenkaan vaadi mitään näistä, eikä se vie sinulta kuin muutaman minuutin. Tämä nopea rentoutusmetodi sopii kaikista kiireisimmänkin ihmisen aikatauluun.

Miten voin rentoutua muutamassa minuutissa?

Kävely

Pikainen kävelylenkki puistossa tai rauhaisalla kujalla tekee ihmeitä ja rentouttaa mielen hyvin nopeasti. Jos tunnet olosi stressaantuneeksi toimistolla työkiireiden keskellä, poistu työpisteeltäsi lounastauon ajaksi ja kävele hakemaan lounasta mieluisaa reittiä pitkin tai nauti lounaasi ulkosalla.

Et tarvitse kuin viisi minuuttia unohtaaksesi kiireen ja stressin: keskity hetkeen ja katsele ohikulkevia ihmisiä, kuuntele ilmassa liikkuvia ääniä ja pysähdy vaikka nuuhkaisemaan kukkapuskia. Kävely voi auttaa myös hankalien pulmien ratkaisemisessa, sillä kävellessä saat hetken aikaa ottaa etäisyyttä tilanteeseen ja voit katsoa sitä uudesta vinkkelistä.

kävely

Hengitä

Hengittäminen tapahtuu itsestään, eikä siihen harvoin kiinnitä kovinkaan paljon huomiota. Hengitysharjoitukset ovat kuitenkin yksi parhaista tavoista pikaiseen rentoutukseen. Keskittymällä syvään, kokonaiseen hengitykseen karkoitat mielestäsi kaikki muut ajatukset, rentoutat hartiat ja muut lihakset ja ravitset aivoja happirikkaalla verellä.

Hengitysharjoitukset on helppo toteuttaa työpöydän äärellä tai kotona: lopeta hetkeksi työt, ota mukava asento, sulje silmät tai keskity yhteen pisteeseen, hengitä syvään sisään nenän kautta ja varmista että hengität palleaan asti. Voit poistua taukotilaan tai vessaan tekemään harjoituksen, jos se tuntuu mukavammalta. Harjoituksen voi tehdä myös lattialla maaten.

Kokeile myös joogasta tuttua hengitystekniikkaa, jossa painat vasemman sieraimen kiinni peukalolla ja hengität sisään vain oikean sieraimen kautta. Seuraavalla sisäänhengityksellä painat puolestaan oikean sieraimen kiinni ja hengität vasemman sieraimen kautta. Tämä rauhoittaa nopeasti.

Visualisoi

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että sinun tulisi viettää aikaasi haaveillen tai unelmoiden. Jos sinulla on kiireinen päivä töissä, ota hetki aikaa itsellesi ja kuvittele itsesi johonkin sellaiseen paikkaan, jossa viihdyt: kesäiselle rannalle, ulkomaille, lempituoliisi kotona… Kokeile mielikuvaharjoituksia, joissa seisot keskellä hiljaista metsää tai kaunista puutarhaa.

Voit myös kuvitella miellyttäviä asioita, joita haluaisit tulevaisuudessa tapahtuvan – tämä alentaa stressitasoa huomattavasti. Muista kuitenkin keskittyä miettimään vain positiivista, arjesta irrallisia asioita, älä siis ala miettimään, että milloin seuraava lomasi on ja koska oikein pääset kyseiselle rannalle. Mielikuvaharjoituksen tarkoitus on poistaa sinut stressaavasta tilanteesta ja suoda hetkellinen rauhoittava tauko. Kuvittele itsesi tekemässä itsellesi mieluisia asioita.

 meditointi

Muista välipalat

Tyhjä ja kurniva vatsa nostaa stressitasoa ja hermostuneisuutta. Nälkäisenä pinna ei riitä pitkälle ja keskittymiskyky kärsii. Nauti siis terveellinen välipala silloin tällöin aterioiden välissä ja tunnet olosi kylläiseksi ja tyytyväiseksi.

Vatsa ja ruuansulatuselimistö on suorassa yhteydessä aivoihin ja jos vatsa ei ole tyytyväinen, eivät ole aivotkaan. Nauti jokaisesta suupalasta, äläkä ahmi ruokaasi kiireellä. Valikoi terveellisiä välipaloja, kuten hedelmiä, palanen tummaa suklaata tai täysjyväpaahtoleipä. Vältä rasvaisia ja sokerisia ruokia, jotka saavat olon väsyneeksi ja mielen matalaksi.

Ryhdy viherpeukaloksi

Puutarhanhoito on todettu yhdeksi parhaimmista tavoista alentaa stressitasoa. Vihreiden kasvien parissa näpertely ja niiden hoitaminen tekee todistetusti hyvää mielenterveydelle – kukapa ei kasveista ja kukista välittäisi?

Osta huonekasveja, jotka parantavat ilmanlaatua ja rauhoittavat ympäristöä. Kasvata yrttejä tai vihanneksia pienellä kasvimaalla tai hanki kasvihuone kesäkuukausien ajaksi. Puutarhanhoito on mukavaa puuhaa, jossa ollaan aktiivisena ulkoilmassa: kastele kukkia, kitke rikkaruohoa ja trimmaa pensasaitaa. Aika kuluu kuin siivillä ja stressi ja muut murheet unohtuvat. Kasvien läheisyys laskee verenpainetta ja jopa sydämen lyöntitiheyttä.

Poistu tietokoneen ääreltä säännöllisesti

Jos joudut käyttämään päivittäin tietokonetta monta tuntia putkeen, voi se johtaa kohonneeseen stressitasoon. Tämä puolestaan voi aiheuttaa unettomuutta, uniongelmia, masennusta, unirytmin häiriöitä, painajaisia, päänsärkyä, lihaskipuja, näköhäiriöitä ja niin edelleen.

Muista aina pitää vähintään viiden minuutin tauko päätetyöstekentelystä vähintään kahden tunnin välein. Nouse työpisteen ääreltä ja käväise vessassa tai tee kuppi kahvia. Venyttele hartioita ja jumppaa pohjelihaksia. Kun pääset kotiin, älä lysähdä heti uudestaan koneen äärelle tarkastamaan uutisia tai sosiaalista mediaa, vaan tee jotakin muuta: lue, soita ystävälle, lähde kävelylle tai sovi treffit kaverin kanssa kahvilaan.

Sama pätee TV:n kanssa, älä avaa telkkaria heti kotiin saavuttuasi, sillä jumahdat helposti sohvalle koko illaksi ja turhaudut, kun mitään kehittävää et taaskaan saanut aikaiseksi. Älä käytä tietokonetta tai puhelinta tuntia ennen nukkumaanmenoa, äläkä jätä tietokonetta päälle yön ajaksi makuuhuoneeseen.

 työnteko

Mars luontoon!

Auringonvalo, luonnon tuoksuvat kasvit ja raikas ilma tekevät ihmeitä. Samoile metsässä, lähde lenkkipolulle tai tee kävelyretki merenrantaan. Luonto rauhoittaa jokaisen ja tyynnyttää mielen kiireenkin keskellä. Tämä pätee etenkin niiden ihmisten kohdalla, jotka kärsivät jatkuvasta stressistä, ahdistuksesta tai masennuksesta. Pelkästään luonnossa oleskelu voi helpottaa näitä oireita nopeasti.

Jos asut kaupungissa, etsi betoniviidakon vihreät helmet käyttöösi: tutustu naapurustoosi ja vietä aikaasi puistossa tai metsikössä. Valikoi kävelyreiteiksesi sellaiset kadut, joiden varrella liikenne on vähäistä ja kasvusto rikasta. Tuo luonto myös töihin ostamalla työpöydälle muutama huonekasvi.

Anna itsellesi hieronta

Sinun ei tarvitse olla ammattihieroja voidaksesi suorittaa itsellesi rentouttavan hieronnan. Jos tuntuu, että päivän paineet kasautuvat, lihaksia kiristelee ja vanne pään ympärillä kiristyy, pysähdy hetkesi ja anna itsellesi pikainen hieronta.

Paina oikean käden sormilla vasemman käden etusormen ja keskisormen välistä aluetta vapauttaaksesi sydämeen kohdistuvaa painetta. Tee sama oikealle kädelle. Hiero peukalon allaolevaa aluetta rentouttaaksesi hartiat ja niskan. Jos kärsit päänsäryistä, paina sormenpäät hellästi ohimoille ja tee pieniä pyöriviä liikkeitä – muista myös sulkea silmät hieronnan ajaksi.

Kuuntele musiikkia

Musiikilla on mieltä rauhoittava vaikutus. Hevimetalli tuskin rentouttaa ketään, joten valikoi kuunneltavaksi sellaisia musiikkigenrejä, jotka rauhoittavat: klassista, pianomusiikkia, lempeätä folkia, jazzia tai muuta mieleistäsi musiikkia. Meditointimusiikki ja mantrat sopivat myös hyvin rentoutumistarkoitukseen.

Jos tunnet olosi levottomaksi iltaisin, kuuntele hetki musiikkia sängyssä tai olkkarin sohvalla: tämä rentouttaa ja tekee nukahtamisesta helpompaa. Vältä surullisia tai tunteellisia biisejä, tai sellaista musiikkia ylipäätään, joka herättää vahvoja tunteita. Pidä rentouttavaa soittolistaa puhelimessasi ja kuuntele musiikkia työskentelyn lomassa (mikäli se työpaikallasi sallitaan).

UUTISIA VERKOSSA