7 keinoa pitää huolta aivoista

Aivot ovat täydellinen kone, josta pitävät neuronien ja gliasolujen lisäksi huolta myös monet muutkin asiat. Aivot toimivat suurena aarrearkkuna, joka säilöö muistosi ja kokemuksesi, jotka vaikuttavat suurelta osin siihen, millainen ihminen olet. Ne ovat kiehtova holvi, jonka terveysmoottoreita päivittäiset uudet asiat treenaavat ja öljyävät.

Pitääksesi huolta aivoistasi sinun tulee tietää muutamia vinkkejä, joita voit noudattaa päivittäisessä elämässäsi. Tämän lisäksi tarvitset myös ruokavalio- ja käyttäytymistapoja, jotka huolehtivat aivojesi harmaasta aineesta, jotta voit ehkäistä tai edes viivyttää tiettyjä sairauksia.

Elämäntavat saattavat välillä aiheuttaa ehkäistävissä olevia sairauksia, kuten stressiä, kohonnutta verenpainetta, kolesterolia sekä liikalihavuutta. Joskus pienikin päänsärky on stressaavan ja ahdistavan päivän tulos, joten nämä asiat ovat hyvä pitää mielessä.

Tiedät varmasti tunteen, kun jokin asia on aivan ”kielen päällä”, mutta et saa palautettua asiaa muistiin. Näitä tilanteita saadaan vähennettyä harjoittamalla kognitiivista reserviä, joka helpottaa myös päivittäistä elämää. Lue siis artikkeli läpi.

Keinoja, joilla huolehdit aivoistasi

1. Huolehdi kognitiivisesta reservistäsi

saksanpähkinät

Aivot on elin, joka tarvitsee runsaasti energiaa. Aivot yksin tarvitsevat jopa noin 20-30 % päivittäisestä kalorimäärästäsi. Sinun tulisi välttää ylimääräisiä rasvoja ja etenkin prosessoituja ruokia, sillä niiden avulla on hyvin vaikeaa pitää aivosi kunnossa. Ravintoasiantuntija suosittelevat seuraavia kemikaalisia elementtejä, joita löydät ehdotetuista ruoista:

  • kissa-nukkuu

    Uni on elintärkeää sekä mielelle että keholle. Varsinkin mieli kaipaa unta pystyäkseen tekemään tehtävänsä, kuten järjestelemään muistot ja kokemukset, varastoimaan ja järjestämään tietoja… Aivot toimivat hyvin aktiivisesti öisin, eivätkä ne voi tehdä tehtäviään, ellet nuku tarpeeksi.

    7. Kognitiivinen stimulaatio

    Fyysisen harjoittelun lisäksi myös aivot tarvitsevat omaa harjoitusta ja päivittäiset haasteet parantavat aivojen toimintaa. Niiden avulla pidät aivosi nuorena ja toimintakunnossa päivittäisessä elämässä. Miten olisi shakkipeli ystävän tai sukulaisen kanssa? Ehkäpä ristikko tai sudoku? Tai vaikkapa kirjan lukeminen? Voit myös kirjoittaa esimerkiksi päiväkirjaa ja käydä läpi kokemiasi asioita. Nämä pienet puuhat tarjoavat aivoille ravintoa. Kokeile!