7 keinoa pitää huolta aivoista

Aivot ovat täydellinen kone, josta pitävät neuronien ja gliasolujen lisäksi huolta myös monet muutkin asiat. Aivot toimivat suurena aarrearkkuna, joka säilöö muistosi ja kokemuksesi, jotka vaikuttavat suurelta osin siihen, millainen ihminen olet. Ne ovat kiehtova holvi, jonka terveysmoottoreita päivittäiset uudet asiat treenaavat ja öljyävät.
7 keinoa pitää huolta aivoista

Viimeisin päivitys: 25 maaliskuuta, 2019

Pitääksesi huolta aivoistasi sinun tulee tietää muutamia vinkkejä, joita voit noudattaa päivittäisessä elämässäsi. Tämän lisäksi tarvitset myös ruokavalio- ja elintapavinkkejä, jotka huolehtivat aivojesi harmaasta aineesta, jotta voit ehkäistä tai edes viivyttää tiettyjä sairauksia.

Elämäntavat saattavat välillä aiheuttaa ehkäistävissä olevia sairauksia, kuten stressiä, kohonnutta verenpainetta, kolesterolia sekä liikalihavuutta. Joskus pienikin päänsärky on stressaavan ja ahdistavan päivän tulos, joten nämä asiat on hyvä pitää mielessä.

Tiedät varmasti tunteen, kun jokin asia on aivan “kielen päällä”, mutta et saa palautettua asiaa muistiin. Näitä tilanteita saadaan vähennettyä harjoittamalla kognitiivista reserviä, joka helpottaa myös päivittäistä elämää. Lue siis artikkeli läpi.

Keinoja, joilla pidät huolta aivoistasi

1. Huolehdi kognitiivisesta reservistäsi

pidä huolta aivoistasi nauttimalla ulkoilmasta ja liikunnasta

Koko eletty elämäsi, kokemuksesi ja jopa kärsimyksesi ovat yksi osa “muistivarastoasi”. Tämä on muistisi perusta ja tänne palaat aina, kun etsit muistoja ja tunteita. Täällä opit ja teet valintoja perustuen jo elettyyn elämääsi ja kokemuksiisi. Sitä kutsutaan yleensä kognitiiviseksi reserviksi.

Mitä suurempi reservisi on, sitä paremmin suojaat itseäsi ennenaikaiselta vanhenemiselta, sillä aivoyhteydet vahvistavat neuroneja. Mitä enemmän sinulla on näitä yhteyksiä, sitä enemmän sinulla on kudosta, joka taas suojaa paremmin sairauksilta. Siksi on tärkeää kokea ja oppia uutta päivittäin.

2. Huolehdi ruokavaliostasi

pidä huolta aivoistasi syömällä pähkinöitä

Aivot on elin, joka tarvitsee runsaasti energiaa. Aivot yksin tarvitsevat jopa noin 20-30 % päivittäisestä kalorimäärästäsi. Sinun tulisi välttää ylimääräisiä rasvoja ja etenkin prosessoituja ruokia, sillä niiden avulla on hyvin vaikeaa pitää aivosi kunnossa. Ravintoasiantuntija suosittelevat seuraavia kemikaalisia elementtejä, joita löydät ehdotetuista ruoista:

  • Tryptofaani: Oppimisen perusta. Sitä löytyy esimerkiksi kalasta, kananmunasta, pähkinöistä, banaanista, ananaksesta ja avokadosta.
  • Koliini: Soija ja kananmunat sisältävät runsaasti koliinia. Se on elintärkeä aine solujen välisessä viestinnässä ja hermoimpulssien välittämisessä lihaksiin.
  • L-glutamiini: Tätä aivot käyttävät rakentaakseen gamma-aminovoihappoa (GABA). Sen ansiosta voit hyvin ja pysyt hyvällä tuulella. Saat L-glutamiinia muun muassa seesaminsiemenistä ja auringonkukansiemenistä.
  • Flavonoidit: Elintärkeitä neuronien liitospinnoille. Ne vähentävät neuronien vanhenemista ja parantavat muistia. Flavonoideja löydät pavuista, suklaasta sekä punaviinistä.
  • Alfalipoiinihappo: Tämäkin on neuroneille elintärkeä aine. Se taistelee stressiä vastaan ja neutralisoi vapaita radikaaleja. Sitä löytää vihreistä kasviksista, kuten pinaatista, salaatista, kaalista, parsakaalista, jne.
  • E-vitamiini: Elintärkeä. Pitää yllä neuronien aktiivisuutta ja estää niiden kalvojen hapettumista. E-vitamiinia löydät currysta, parsasta, avokadosta, saksanpähkinöistä, maapähkinöistä, oliiveista ja oliiviöljystä.

3. Liikunta

Erittäin suositeltavaa. Tutkimuksissa on huomattu, että liikunta ehkäisee tai lykkää sairauksia, kuten Alzheimeria ja Parkinsonia. Päivittäinen tunnin kävely, pyöräily, uinti tai mikä tahansa muu liikunta parantaa neuroniyhteyksiä.

4. Käsittele tunteesi paremmin

sydänilmapallo

Tiedätkö, mikä on yksi pahimmista aivojen vihollisista? Stressi. Aivan totta. Elintapasi, päivittäiset velvollisuudet, paineet, ahdistus, ynnä muut täyttävät kehosi myrkyillä ja huonontavat aivojen toimintakykyä. Kudos hapettuu ja ajan kuluessa aivot vanhenevat ennen aikojaan. Tämän takia olisi tärkeää käsitellä asiat rauhallisesti, suosia positiivisia ajatuksia ja nähdä asiat tyyneltä kantilta. Näin pidät huolta sekä mielesi että kehosi hyvinvoinnista.

5. Sosiaalinen elämä

Hyvä sosiaalinen elämä, ympärilläsi oleva ystävä- ja sukulaispiiri tarjoavat sinulle kokemuksia, keskustelua, tukea, rohkaisua, jännitystä ja unelmia sekä parantavat elämäniloa. Aivosi saavat näistä “ravinnetta” ja kasvattavat sekä vahvistavat kokemusholviasi ja reserviäsi, joka auttaa pitämään aivosi nuorena ja terävässä kunnossa.

6. Nuku ainakin 7-8 tuntia

kissa nukkuu tietokoneen päällä

Uni on elintärkeää sekä mielelle että keholle. Varsinkin mieli kaipaa unta pystyäkseen tekemään tehtävänsä, kuten järjestelemään muistot ja kokemukset, varastoimaan ja järjestämään tietoja… Aivot toimivat hyvin aktiivisesti öisin, eivätkä ne voi tehdä tehtäviään, ellet nuku tarpeeksi.

7. Kognitiivinen stimulaatio

Päivittäiset haasteet parantavat aivojen toimintaa. Niiden avulla pidät aivosi nuorena ja toimintakunnossa päivittäisessä elämässä. Miten olisi shakkipeli ystävän tai sukulaisen kanssa? Ehkäpä ristikko tai sudoku? Tai vaikkapa kirjan lukeminen? Voit myös kirjoittaa esimerkiksi päiväkirjaa ja käydä läpi kokemiasi asioita. Nämä pienet puuhat tarjoavat aivoille ravintoa.

Pidä huolta aivoistasi, niin voit nauttia elämästä enemmän ja pidempään!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Aamodt, S., & Wang, S. (2007). Exercise on the brain. The New York Times.

  • Baldassarre, C. (2015). 7 Hobbies Science Says Will Make You Smarter.

  • Howard, B. (2012). 10 ways to stay sharp. The Spectator (Hamilton, Ontario).


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.