Logo image
Logo image

Jos voit unelmoida siitä, voit myös saavuttaa sen

4 minuuttia
Jos voit unelmoida siitä, voit myös saavuttaa sen
Viimeisin päivitys: 24 huhtikuuta, 2019

Eräänä päivänä mies ja hänen ystävänsä unelmoivat autotallissa sellaisen tietokoneen luomisesta, jota ei pystyisi avaamaan, jossa ei olisi USB-portteja ja joka olisi myös yhteensopimaton lähes kaikkien muiden tuotteiden kanssa, ja silti kaikki maailmassa haluaisivat sen, vaikka eivät tosiasiassa tarvitsisi sitä. Tämä mies oli Steve Jobs, Applen perustaja, joka on yksi tärkeimmistä yhtiöistä maailmassa. Jobs on hyvä esimerkki siitä, että jos voit unelmoida jostakin asiasta, voit myös saavuttaa sen.

Monet ideat ja unelmat vaikuttavat hulluilta, kun ne ensimmäisen kerran tulevat mieleesi. Ne eivät kuitenkaan ole sitä. Ne ovat innovatiivisia ideoita, jotka ovat aikaansa edellä ja rikkovat kaikkia sääntöjä ja stereotyyppejä sekä pitävät sisällään uuden tavan nähdä asioita. Jotta kykenet saavuttamaan ne, on erityisen tärkeää olla rohkea vastusten edessä, mutta sinulla on myös oltava toivoa, joka pitää sinut liikkeessä.

“Uskalla seurata sydäntäsi ja intuitiotasi. Ne jollain tapaa jo tietävät, miksi todella haluat tulla. Kaikki muu on toissijaista.” 

– Steve Jobs –

Unelmointi on vasta alkua

Uni on kuva, jonka havaitsemme mielessämme todellisena kun nukumme. Joskus tämä kuva on niin selkeä, että vaikuttaa siltä kuin oikeasti eläisimme siinä. Joskus kykenemme jopa havaitsemaan, miltä unessa olevat asiat haisevat, maistuvat ja tuntuvat.

Monet kirjailijat ja taidemaalarit ovat luoneet teoksia, jotka perustuvat unimaailmaan. Joskus alitajuntamme tuo itsensä ilmi vapauttaen meidät todellisen maailman kahleista ja antaa meidän astua aivan toisenlaiseen todellisuuteen.

Some figure

Niistä asioista unelmoiminen, joihin suhtaudumme intohimolla tai joita me todellisuudessa haluamme, on vasta ensimmäinen askel kuvan luomiseen mielessämme. Se on kuin tyhjä taulu, joka valmistuu siveltimenveto kerrallaan. Se on kuin kasvava siemen, jonka ravintoa on toivo. Unelmointi on vasta alkua.

Kuuntele intuitiotasi

Intuitio voidaan määritellä kyvyksi ymmärtää ja päättää nopeasti, hetkessä. Jopa niin nopeasti, että tämä prosessi yleensä katoaa tietoisuudestamme, emmekä kykene selittämään sitä loogisesti.

Vain yhden päivän sisällä meidän on tehtävä satoja päätöksiä: mitä vaatteita puemme päällemme, minkä reitin valitsemme töihin mennessämme ja mitä kulkuvälinettä käytämme. Kaikki nämä päätökset tehdään nopeasti, sillä jos näin ei olisi, olisivat päivämme täynnä jatkuvaa epäröintiä, joka tuhlaisi paljon aikaamme.

Noin kymmenen vuotta sitten sosiaalipsykologia ehdotti sen olevan hyvä idea, että teemme monimutkaisia ja tärkeitä päätöksiä perustamalla ne kattavaan analyysiin tilanteesta. Viittaamme siis niihin listoihin, joita olemme kaikki joskus tehneet: listoihin asioiden hyvistä ja huonoista puolista.

Viime vuosina ajattelu on kuitenkin muuttunut. Olemme ymmärtäneet kaksi asiaa: todellisuus on usein niin monimutkaista, että on mahdotonta laittaa sitä listamuotoon ja vaikka kykenisitkin listaamaan kaikki tarvittavat asiat, kaikilla listan osilla ei kuitenkaan ole samaa painoarvoa.

Kun katsomme menestyneitä ihmisiä, huomaamme että he ovat sivuuttaneet kyseiset listat. Päätökset, joita he ovat tehneet, ovat usein olleet nopeita ja tarkkoja ja siten enemmänkin sidoksissa intuitioon. He sanovat asioita, kuten “sillä hetkellä vain tunsin sen”, “minulla oli aavistus siitä”, “tein sen miettimättä asiaa” jne. Tällaiset tapaukset johtivat siihen, että psykologit alkoivat kyseenalaistaa, olisiko rationaalinen ajattelu, mitä he olivat kannattaneet, sittenkään paras vaihtoehto.

Joten nykypäivänä tiedämme, että intuitio on hyvä vaihtoehto ja useinkin menestyksekkäämpi kuin tietokone, joka kykenee tekemään tuhansia toimintoja samanaikaisesti. Intuitio on parempi vaihtoehto kuin loogisen ja tietoisen prosessin seuraaminen.

“Intuitio on henkinen kyky, joka ei selitä, vaan näyttää suunnan.”

– Florence Scovel –

Intuitio tuo mukanaan tunteita ja fyysisiä tuntemuksia. Jos haluat tehdä päätöksen, sinun pitäisi keskittyä siihen, miltä sinusta tuntuu ja siihen fyysiseen vaikutukseen, jonka jokainen mahdollinen päätös saa aikaan. Tunnetko olosi hyväksi? Epämukavaksi? Onnelliseksi? Millaisen olon kukin päätös saa sinulle, kun ajattelet sitä? Mistä vaihtoehdosta unelmoit ja haaveilet?

Jos voit unelmoida siitä, voit myös saavuttaa sen

Tie unelmiasi kohti voi olla monimutkainen, mutta se on tie, joka sinun tulisi kulkea itse, asettaen virstanpylväitä sen matkan varrelle, jonka päässä odottaa unelma, josta haaveilet. Se, että keskityt pienempiin, saavutettavissa oleviin virstanpylväisiin, kohottaa itseluottamustasi ja näyttää, että kykenet etenemään kohti unelmaasi jos otat askelen kerrallaan, etkä päästä unelmastasi irti.

Some figure

Itseluottamus on tärkeää unelmien saavuttamisen kannalta. Jos et luota siihen, että kykenet tekemään jonkin asian, kukaan muukaan ei luota siihen. Sen takia onkin tärkeä keskittyä pienempiin, toteutettavissa oleviin tavoitteisiin, jotka ovat lähempänä, koska joka kerta kun saavutat asettamasi virstanpylvään, vahvistat ajatusta unelmasi muuttumisesta todeksi.

Se, että pysyt aktiivisena on myös erittäin tärkeää, sillä siten et anna itsesi pysähtyä paikoilleen pienten vaikeuksien kohdatessa, etkä myöskään odota, että asiat vain tapahtuisivat sinulle tekemättä itse mitään niiden eteen. Kukaan ei koputa kotiovellesi ja tarjoa sinulle unelmaasi. Se on jotakin, mitä sinun täytyy rakentaa nähden siihen paljon vaivaa, tehden sen eteen päivittäin töitä ja uskoen siihen.

Muista, että unelmointi on ensimmäinen askel siihen, että tavoitteesi hahmottuvat. Voit unelmoida vaikka mistä, ja voit myös saavuttaa sen kaiken.

“Älä luovuta, sillä se on vain elämää. Jatka matkaasi, seuraa unelmiasi, poista ajan lukot, juokse raunioiden läpi ja vain taivas on rajana.”

– Mario Benedetti –

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.