Logo image
Logo image

Kuinka tyhjentää mieli

3 minuuttia
Kuinka tyhjentää mieli
Viimeisin päivitys: 18 joulukuuta, 2018

Luettuasi monia artikkeleita meditaatiosta, olet ehkä päättänyt pukea yllesi mukavat vaatteet, istua lootusasennossa, sulkea silmäsi ja odottaa, että mielesi tyhjenisi. Voi vaikuttaa kuitenkin siltä, kuin se ei koskaan tulisi tapahtumaan. Mielen tyhjentäminen on erittäin vaikeaa. Mielen tyhjentämisen opettelu on yleensä melko vaikeaa, erityisesti alussa tai jos tunnet olosi stressaantuneeksi. Tässä artikkelissa kerromme sinulle, kuinka tyhjentää mieli ja kuinka voit harjaantua siinä.

Kuinka tyhjentää mieli?

Emme voi kytkeä mieltämme pois päältä

Mielemme ei (onneksi) ole laite, josta voi katkaista virran. Mielen tyhjentämisen prosessi on hieman monimutkaisempi kuin töpselin irti vetäminen tai napin painaminen. Miten se sitten onnistuu, kuinka tyhjentää mieli?

Kysymys, jota meidän tulisi miettiä, on se, että täytyykö aivojemme todella olla ajattelematta mitään, jotta voimme meditoida? Meditoinnin opettajat todennäköisesti kertovat sinulle, että näin on oltava, mutta vaikuttaa kuitenkin siltä, että se ei olisikaan pakollista “valaistumisen” kokemiseksi.

Some figure

Tämä johtuu siitä, että ajatusten täydellinen kadottaminen on monimutkaista, eikä se tapahdu kuin taikasauvaa heilauttamalla. Emmehän pysty sammuttamaan mieltämme silloin kun haluamme.

Voi olla, että se riittää kun suljet silmäsi ja kiinnität huomiosi siihen, mitä kehossasi tapahtuu. Voit esimerkiksi kiinnittää huomiosi siihen, kuinka ilma virtaa keuhkoihisi kun hengität. Voit myös kiinnittää huomiosi siihen, kuinka selkärankasi kipeytyy huonon ryhdin ansiosta – olemmehan tottuneet olemaan huonossa asennossa päivät pitkät. Miksi et nauttisi hetkestä ja kuuntelisi rentouttavaa musiikkia, lintujen laulua tai meren kohinaa?

Ajatukset tupsahtavat mieliimme kysymättä ja myös häipyvät sieltä samalla tavalla. Mitä enemmän yritämme estää niitä, sitä enemmän ne yrittävät saada itsensä esille. Siksi sinun ei tulisikaan yrittää taistella niitä vastaan, vaan paremminkin hyväksyä ne ja odottaa niiden häipyvän mielestäsi itsestään.

Älä yritä saada mieltäsi tyhjenemään täysin

Monella ihmisellä on tavoitteena tyhjentää mieli täysin meditoidessaan. Mutta tämä ei todellisuudessa ole se, mitä sinun tulisi yrittää tehdä. Sinun tulisi yrittää tähdätä tyyneyteen ja kykyyn huomata mitä ympärilläsi ja sinussa itsessäsi tapahtuu.  

Jos mielesi häiriintyy jonkin muun ajatuksen takia, kuin sen, että olet pahoillasi siitä ettet ole saavuttanut “mielen puhtautta”, sinun pitäisi olla iloinen! Tämä näet tarkoittaa sitä, että olet tietoinen ympäristöstäsi ja siitä, että mieleesi tulee ajatuksia, jotka sinun täytyy ratkaista tai joita sinun täytyy työstää.

Meditaatio tuo mielen selkeyden

Meditaatio ei ole yritystä tai ponnistelua, vaan paremminkin tapa tutkiskella itseä ja löytää rauha parhaalla mahdollisella tavalla.

Onko mahdollista, että löydät rauhan hektisestä mielestäsi? Ehkä on, mutta kaikki riippuu sinusta. Kokeile tätä uutta meditaation muotoa ja puntaroi, onko se sinulle oikea tapa vai ei. Tulet varmasti kohtaamaan joitakin positiivisia vaikutuksia, sekä vaikutuksia, jotka eivät ole niin positiivisia. Meditaatio auttaa sinua joka tapauksessa rauhoittumaan hieman ja työntämään mielestäsi asioita, jotka valvottavat sinua öisin. 

Muista myös, että mielessä pyörivien ajatustesi väliin mahtuu myös tyhjiä hetkiä. Joskus ne ovat pitkiä ja joskus lyhyitä, mutta tyhjiä yhtä kaikki! Nämä mielen selkeyden hetket ja hiljaisuus saavat sinut nauttimaan kokemuksesta.

Harjoituksen avulla nämä hetket tulevat yhä yleisimmiksi myös kestäen pidempään. Tarkoituksena on yrittää olla saamatta tätä aikaan väkisin, vaan antaa sen olla toistuvan meditoinnin luonnollinen seuraus. Omistaudu yksinkertaisesti kokemuksesta nauttimiselle. Se tulee olemaan miellyttävä ja varmasti odottamisen arvoinen.

Some figure

Kävelijä luo itse polkunsa

Kun saavutat tavoitteesi, huomaat kuten muissakin asioissa, että tärkeintä oli itse matka. Tätä voi soveltaa mihin tahansa tilanteeseen arjessasi!

Meditaation hyödyt eivät ole esillä ainoastaan silloin, kun istut meditoimassa jalat ristittyinä, silmät kiinni, toistaen “om”-tavua ja mantroja. Meditointi voi olla hyödyksi sinulle milloin tahansa, jopa silloin kun teet töitä, matkustat junalla, tai valmistat päivällistä.

Kaikki toimemme voivat olla meditaatiota, sillä mielemme ei tarvitse olla täysin tyhjä meditoidaksemme hyvin! Keskeinen asia, kuten olet varmastikin tähän mennessä päätellyt, on olla tarkkaavainen siitä, mitä kussakin hetkessä tapahtuu. Prosessi, jolla saavutat tyhjää tilaa ajatustesi väliin tapahtuu ennen kuin huomaatkaan, joten älä huoli siitä.

“Kerran Buddhalta kysyttiin: “Mitä sinä ja oppilaasi harjoitatte?” Hän vastasi: “Me istumme, kävelemme ja syömme.” “Mutta eivätkö kaikki istu, kävele ja syö?” mies kysyi. “Kyllä, mutta kun istumme, tiedämme istuvamme. Kun kävelemme, tiedämme kävelevämme ja kun syömme, tiedämme syövämme”, Buddha vastasi.”

 

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.