Rentouta itsesi ja nuku paremmin

Mene makuulle, laita puhelimesi pois päältä ja sulje myös televisio. Yritä sitten jättää kaikki huolesi makuuhuoneen ulkopuolelle.

Yksi tavallisimmista modernin elämän ongelmista on unenpuute. Tähän on olemassa monia mahdollisia syitä, ja samoin sen haitalliset vaikutukset ovat monenlaiset. Päivittäisen levon saanti on kuitenkin äärimmäisen tärkeää, sillä unen avulla annat kehollesi mahdollisuuden toipua rasituksesta, uudistaa kudoksia sekä muun muassa torjua stressiä.

Kannattaa siis pohtia hiukan sitä tosiasiaa, että tänä päivänä moni ihminen on koko ajan menossa jonnekin tai stressaantunut mistä milloinkin asiasta. Tällä kerralla käsittelemämme aihe voi olla suureksi avuksi monelle, sillä unenlaatua voidaan parantaa luonnollisesti eräillä helpoilla rentoutustekniikoilla – jatka lukemista, jotta voisit nukkua paremmin ja enemmän!

Nukut paremmin ilman stressiä

Kellonajalla on väliä – pidä lujasti kiinni uniaikataulustasi

Varmaan tiesitkin jo, että unen suhteen on suuri merkitys sillä, mihin aikaan menet iltaisin nukkumaan. Mikäli asia kuitenkin tulee sinulle yllätyksenä, kannattaa kellonaikaan todella alkaa kiinnittää huomiota, sillä ihmisen mieli on hyvin kyvykäs kokonaisuus, jonka kanssa tulee olla kuitenkin olla tarkkana. Voit siis nukkua huonommin tai paremmin riippuen siitä, mitä ajattelet illalla. Tästä seuraa, että ei ole riittävää, että yksinkertaisesti laitat pääsi tyynyyn ja ”odotat unen tuloa”. Toiset ihmiset tietysti nukahtavat nopeammin kuin toiset, mutta on oma asiansa pystyykö ihminen todella rentoutumaan niin, että uneen vaipuminen on mahtava tunne.

On olemassa lukuisia luonnollisia tapoja parantaa unta niin, että ihmisen ei tarvitse ottaa avukseen tabletteja tai muita rauhoittavia lääkkeitä. Näihin apuihin kuuluu muun muassa puhelimen ja television laittaminen pois päältä ennen kuin menet sänkyyn. Jos et tee näin, aiheutat itsellesi suurta haittaa, sillä terveytesi kärsii, ja tapa saattaa itse asiassa olla samankaltainen riippuvuus kuin huumaavien aineidenkin kohdalla.
Nukut paremmin ja levollisemmin

Jos sinun on kuitenkin saatava katsoa jotakin laitetta ennen kuin menet nukkumaan, on hyvä idea välttää sellaisia ohjelmia tai elokuvia, joissa on väkivaltaa, kuolemaa, huonoja uutisia, surullisuutta tai pelkoa, sillä nämä asiat stimuloivat keskushermostoasi. Ne saavat olosi epätasapainoiseksi, ja tämän vuoksi unensaantisi vaikeutuu.

Nykyisin on hyvin tavallista pitää matkapuhelinta mukana aina ja joka ikisessä paikassa – tämä koskee monen osalta myös sänkyä. Jos lähetät tekstiviestiä tai tarkistat sosiaalisen median sivujasi juuri ennen kuin laitat valot pois päältä ja suljet silmäsi, sinun tulee olemaan vaikeampaa saada unen päästä kiinni. Tämän vuoksi kannattaakin aina jättää kyseiset laitteet etäälle sängystä, ja internet olisi itse asiassa hyvä laittaa kokonaan pois päältä yön ajaksi.

Tässä kohtaa on tarpeen puhua myös makuuhuoneen käytöstä yleisestikin. Ei tietystikään ole huono asia nauttia aamiaista makuuhuoneessa viikonloppuisin tai äitienpäivänä, mutta sänkyä ei kannata käyttää esimerkiksi opiskeluun. Jos haluat nukkua paremmin, sinun ei tulisi yhdistää sänkyäsi kaikkiin niihin kiireellisiin ja stressaaviin töihin, joita sinulla on edessäsi. Sängyn ei siis tulisi olla paikka, jossa opiskelet tai teet töitäsi, ja jos pidät kiinni tästä säännöstä, pystyt nukkumaan paremmin.

Unensaantiin liittyy oleellisesti myös ruoka, sillä ravinnolla on suuri merkitys levon ja unen kannalta. Jos illallisesi on valtava, ja jos ahmit esimerkiksi paistettuja, rasvaisia ja sokerisia ruokia (tai jos juot paljon alkoholia tai kahvia), saattaa kulua tunteja ennen kuin saat kunnolla unta. Tämän välttääksesi voit syödä illallista aikaisemmin (ainakin kaksi tuntia ennen kuin menet nukkumaan), ja kannattaa myös syödä vähemmän. Älä syö samaa ruokaa jokaisena iltana, ja vaihda myös kofeiinia sisältävät juomat yrttihaudukkeisiin. Valitse lisäksi sellaisia ruokia, jotka ovat raakoja mieluummin kuin teollisesti käsiteltyjä, tai ainakin vähennä prosessoitujen ruokien syöntiä iltaisin.

Rentoutusharjoitukset, joiden avulla nukut paremmin

Unenlaadun parantamisessa ei pitäisi olla kyse mistään trendi-ilmiöstä – hyvä uni on aivan välttämätön asia ihmisen hyvinvoinnin kannalta. Uni auttaa mieltä pysymään positiivisena sekä antaa sen levätä syvällisellä tavalla ja elinvoimaa palauttaen. Jos siis nukut hyvin, pystyt paremmin jättämään stressin, uupumuksen, kivun, huolet ja ahdistuneisuuden taaksesi.

Kuinka unta voi sitten parantaa harjoitteiden avulla? Yksi vaihtoehto on tehokas ja helppo meditaatio, joka aiemmin kuvaamiimme unta edistäviin tapoihin yhdistettynä takaa paremman unenlaadun. Kun otat tämän rutiinin omaksesi, se auttaa sinua niin hyvin, että et enää halua palata entisiin tottumuksiisi.

Pidä kuitenkin mielessä se seikka, että pääsi ei heti alussa välttämättä vastaa tähän rutiiniin kovin hyvin, joten keskittyminen voi olla vaikeaa. Älä kuitenkaan yritä rentouttaa itseäsi väkisin, vaan anna sopeutumisen tapahtua kevyemmin – älä turhaudu tai luovuta, jos alku on hankalaa. Jos olet tottunut käyttämään toisenlaisia menetelmiä saadaksesi unta (kuten esimerkiksi television katselua tai rauhoittavia lääkkeitä), on vielä vaikeampaa totuttaa keho reagoimaan luonnollisiin menetelmiin. Älä kuitenkaan heitä pyyhettä kehään, sillä lopulta tulokset alkavat tuntua ja olosi paranee.

Opettele siis muutama meditaatiotekniikka, joiden avulla voit sekä saada paremman unenlaadun että parantaa elämääsi lähes kaikilla osa-alueilla. Seuraa näitä ohjeita:

Syö kevyt illallinen

Mainitsimmekin jo, että on tärkeää syödä illalla kevyesti, mikäli haluat nukkua hyvin. Kun keho telkee kovaa työtä ruoan sulattamiseksi, on vaikeaa keskittyä mihinkään muuhun. Ja jos nukahdat kesken ruoansulatuksen, tulet heräämään keskellä yötä tai tunnet olosi raskaaksi aamulla herätettäsi. Raskaan illallisen sijaan kannattaakin valita kevyempi vaihtoehto, ja voit syödä esimerkiksi hedelmän tai muutaman voileipäkeksin ennen nukkumaanmenoasi.

Anna itsellesi hierontaa

Paina sormenpääsi (varo kuitenkin käyttämästä tässä kynsiäsi) päänahkaasi vasten ja liikuta niitä otsaltasi niskalle. On myös olemassa hierovia laitteita, jotka saattavat olla hyvä apu, tai voit pyytää kumppaniasi hieromaan nitä alueita, joihin et itse yletä kunnolla. Hierontaa kannattaa tehdä 5-10 minuuttia, ja sen avulla tulet kokemaan olosi selkeästi rentoutuneeksi.

Nainen nukkuu hyvin

Kuuntele pehmeää musiikkia

Jos elät kaupungissa, olet ehkä jo tottunut kovaan meluun. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että melu olisi hyväksi terveydellesi. Laita illalla päälle jotakin rauhallista musiikkia, mieluiten instrumentaalista – valitse jotakin sellaista, jota hindulaisessa, buddhalaisessa tai muinaisessa kiinalaisessa rentoutumisessa käytetään. Voit myös valita klassista musiikkia, ja jotkut ihmiset pitävät luonnonäänten kuuntelusta (kuten vaikkapa lintujen laulusta tai vesiputouksen kohinasta, tai esimerkiksi sateen ropinasta kattoa vasten). Kokeile erilaisia musiikkivaihtoehtoja, jotta voisit löytää itsellesi parhaiten sopivan.

Harjoittele tietoista hengittämistä

Hengittäminen on niin fantastinen asia, että sille kannattaa antaa paljon huomiota. Ennen kuin menet nukkumaan, istu suorassa sänkysi laidalla niin, että olkapääsi ovat hiukan taakse vedetyt. Hengitä syvään nenäsi kautta hitaasti, ja toista tätä kolme kertaa peräkkäin. Voit sulkea silmäsi, jotta voisit rentoutua syvemmin. Jokaisella uloshengityksellä kuvittele, että puhallat ulos jännittyneisyyttäsi, stressiäsi ja huoliasi. Kun taas hengität sisään, kuvittele pehmeä ja hellä valo, joka pääsee sisään kehoosi ja joka parantaa ja lämmittää sinua.

Liikuta käsiäsi ja jalkojasi

Kun olet vielä samassa asennossa sänkysi laidalla, liikuta jalkojasi ylös, alas ja sivuttain, ja tee nilkoillasi ympyröitä. Tee sitten samaa käsilläsi ja ranteillasi, ja tulet huomaamaan kuinka tämä vaikuttaa positiivisesti oloosi. Tunnet itsesi rentoutuneeksi ennen kuin menet nukkumaan, ja tämän vuoksi unesi tulee paranemaan olennaisesti.

Nukut paremmin hymyssäsuin

Mikäli siis haluat parantaa untasi luonnollisesti rentoutuksen avulla, ota avuksesi nämä helpot vinkit. Nuku hyvin!