7 henkisen sinnikkyyden avaintekijää – rohkeus tulee sisältä

Henkisessä kestävyydessä on kyse kyvystä päästä yli vaikeista ajoista, jättää taakse tunnetason haavat ja katsoa eteenpäin tulevaisuuteen. Se on kyky, joka meillä jokaisella on, ja jota voit myös itsessäsi kehittää.
Sinnikkyys

Vaikka henkinen sinnikkyys onkin käsite, joka on tukeva osa motivaatioon perustuvaa psykologiaa, sen alkuperä on kuitenkin fysiikassa.

Kun materiaali menettää muotonsa iskun tai kemikaalireaktion vuoksi, ja kun se pystyy palaamaan alkuperäiseen muotoonsa ilman, että se rikkoutuu tai murenee, tässä on selkeästi kyse kestävyydestä.

Tämä fyysinen ominaisuus otettiin myöhemmin käyttöön psykologiassa viitatessa siihen, että ihmisilläkin esiintyy tätä rohkeaa toimintaa: voimme kohdata vaikeudet, päästä niistä yli ja jopa selvitä niistä lopulta vahvempina kuin ennen.

Tällä kertaa kutsumme sinua siis pohtimaan näitä 7 tapaa, joiden avulla voit toteuttaa tätä terapeuttista ja parantavaa mekanismia.

Usko tai älä, mutta sen ansiosta, että olemme eläviä organismeja, olemme biologisesti valmiita ”selviämään” tietyistä asioista, ja aivomme voivat opastaa meitä tässä prosessissa.

Tässä on kyse eräänlaisesta uudelleensyntymisestä, joka sallii ihmisen päästä synkän hetken ohi niin, että hän voi kohdata uuden päivän toiveikkaana.

Avaintekijät henkisen kestävyyden kehittämiseksi

Nykyisin kestävyyden ideaa käytetään monella alalla ja eri tieteissä. Yritysten tasolla sitä esimerkiksi sovelletaan kriisin tai vaikeuksien kohtaamisessa niin, että jokaisen tiimin jäsenen tulee analysoida tilannetta sekä käyttää uusia strategioita eteenpäin liikkumisen mahdollistamiseksi.

Joskus kriisien sattuessa tapahtuvat mahdollisuudet tarkoittavat sitä, että voidaan päästä eteenpäin vahvempana. Tämä on asia, jota voidaan katsoa myös henkilökohtaisella ja tunteidenkin tasolla. Seuraavaksi tarkastelemme sellaisia asioita, joiden avulla tämän voi tehdä helpommin.

1. Ole yhteydessä ympäristöösi

Buddha meditoi vuorilla

Kun käyt läpi vaikeaa jaksoa, on helppo tuntea olo sellaiseksi, että maailma on äkillisesti eri aaltopituudella kanssasi. Vaikuttaa siltä, että kaikki muut menevät yhteen suuntaan, kun taas sinä olet jumissa ja menossa toiseen suuntaan.

Sinun tulee lopettaa tällainen ajattelu ja ymmärtää, että et ole yksin. Ole tarpeeksi rohkea ottaaksesi yhteyden toisiin ja tukeutuaksesi hyviin ystäviin, perheeseesi ja sellaisiin ihmisiin, joiden tiedät todella kuuntelevan ja jotka voivat tarjota sinulle apuaan.

Jos hyväksyt avun ympäristöstäsi, pystyt kasvamaan vahvemmaksi, tuntemaan olosi turvallisemmaksi, tekemään päätöksiä sekä saamaan takaisin toivosi.

2. Muista, että kova kipu ei kestä ikuisesti – tulet kyllä hengittämään uudelleen

Kukaan ei voi muuttaa sitä, mikä on jo menneisyydessä tapahtunut. Asiat ovat sitä, mitä ne ovat, ja sinulla on oikeus tuntea itsesi vihaiseksi, surulliseksi, torjutuksi ja niin edelleen.

Sinun tulee kuitenkin muistaa, että nämä monimutkaiset ja vaikeat tilanteet eivät tule kestämään ikuisesti. Kipusi ei ole ikuista, ja joka päivä asiat tulevat paranemaan. Sinun tulee antaa itsesi ”kellua” elämän itsensä sisässä. Tulee olemaan vaikeita hetkiä, kuin myös mahdollisuuksien aikoja ja sellaisia aikoja, jolloin tunnet aitoa onnea.

3. Muutos on osa elämää

Tämä liittyy asiaan, jonka äsken mainitsimme: elämä soljuu kuin joki jatkuvassa liikkeessä, ja tämä tarkoittaa sitä, että muutos on välttämätöntä. On kuitenkin niin, että kipuusi tarrautuminen on valinnaista. Päästä siitä irti, äläkä jää kiinni ansaan.

Vaikeuksien tulisi avata ovi luontaiseen kykyysi mukautua, sillä tämä on jotakin, joka on jo valmiina ihmisen aivoissa. Teroita siis tunteitasi etsiessäsi uutta toivoa, ja hyväksy kaikki se, mikä on jo tapahtunut. Pikku hiljaa annat itsesi liikkua taas, ja voit antaa jokaisen ohi soljuvan päivän kutsua sinut katsomaan taas horisonttiin.

4. Aseta itsellesi uusia tavoitteita

Ei ole kääntymistä takaisinpäin. Se, mitä tapahtui, tapahtui, etkä voi muuttaa tätä. Ainoa vaihtoehto on nyt hyväksyä asia ja liikkua eteenpäin. Ensimmäinen juttu, joka sinun tulisi tehdä vaikeuksien jälkeen, on asettaa itsellesi tavoite – mieti jotakin yksinkertaista ja toteutettavissa olevaa, johon voit tähdätä.

Myöhemmin voit sitten asettaa monimutkaisempia ja kunnianhimoisempia tavoitteita, mutta aloita helpommilla ja kaikkein hoitavimmilla tavoitteilla: mene kävelylle, tapaa uusia ystäviä, lähde matkalle ja nauti elämän pienistä asioista.

5. Kehitä positiivista kuvaa omasta itsestäsi

Nainen hyppää kielekkeeltä

Tiedät kyllä, miltä näytät kun kärsit. Olet täynnä surua, epäonnistuminen on vaikuttanut sinuun, poissaolo satuttaa sinua tai pettymys painaa hartioitasi. Tämä kuva on sinulle tuttu. Nyt sinun täytyy luoda uusi kuva itsestäsi.

Oman itsevarmuutesi kehittäminen on tällaisella hetkellä tärkeintä, sillä tällä tavalla pystyt kohtaamaan jokapäiväisen elämäsi ratkaisten ongelmia ja luottaen omiin vaistoihisi. Näin voit mennä eteenpäin rakentaen henkistä kestävyyttäsi.

6. Katso asioita oikeissa mittasuhteissa

Vaikka joutuisitkin kohtaamaan hyvin kivuliaita asioita, sinun tulee pitää kiinni kontrollista ja mittasuhteista. Sinusta tuntuu siltä kuin olisit hylätty, mutta se ei tarkoita sitä, että sinulla ei enää olisi oikeutta olla onnellinen.

Jos olet menettänyt jonkun, älä putoa epätoivoon ja kieltäydy hymyilemästä tai nauttimasta elämästä. Jos sinulla on käsitys asioiden mittasuhteista, pystyt parantamaan sydämesi.

7. Pidä huolta itsestäsi

Sinulla on ystäviä, perhettä ja sellaisia ihmisiä, jotka rakastavat sinua ja jotka auttavat sinua joka päivä. Tästä huolimatta se ihminen, jonka tulisi todella huolehtia sinusta, olet sinä itse.

Älä siis koskaan unohda sitä tosiasiaa, että ansaitset olla taas onnellinen, äläkä epäröi sellaisten asioiden tekemisen suhteen, jotka parantavat fyysistä ja henkistä terveyttäsi.

Mene kävelylle, paranna ruokavaliotasi ja päästä tunteesi ulos projektien, suunnitelmien ja unelmien kautta. Äläkä lopeta tulevaisuutesi ajattelemista positiivisin silmin.