Pidä kiinni vapaudestasi tehdä kuin haluat

syyskuu 9, 2016
Niin kauan kuin kunnioitat ympärilläsi olevia ihmisiä, toisten ei tulisi kritisoida sitä, mitä teet. Jos elämässä jokin asia on kaikkein tärkein, se on henkilökohtainen kasvu.

Henkilökohtainen vapaus on asia, joka jää itse asiassa monelta ihmiseltä kokematta elämän aikana. Se taakaton asenne, kun henkilö kokee ”voivansa tehdä juuri sitä, minkä haluaa”, liittyy itsetuntemukseen, ja sen tulisi ilmetä aina kunnioituksen, älykkyyden, hienotunteisuuden ja arvon antamisen rinnalla.

Tiedät kyllä varmasti, että vapauden ottaminen ei aina ole helppoa. Joskus velvollisuutesi alkavat sitoa sinua ja voivat vievät elämästäsi nautinnon, mikä tekee asioista vaikeampaa.

Siksi onkin hyvin tärkeää osata asettaa omat prioriteetit. Et ole vastuussa niistä ihmisistä, jotka aiheuttavat sinulle kipua tai vievät sinulta vapautesi. Taakat, jotka itsellesi otat – ja lukot nilkkojesi ympärillä – voivat olla suuria esteitä omalle henkilökohtaiselle kasvullesi.

Tällä kertaa kutsumme sinut siis miettimään hiukan asiaa nimeltä henkilökohtainen vapaus – mistä siinä on oikein kyse?

Se, mitä tunnen, on sydämeni ääni

Elämäsi edetessä saatat kätkeä monia asioita ja ajatella, että näin saat jotenkin ylläpidettyä tasapainon maailmassasi.

 • Halusi ja tarpeesi pysyvät tällöin hiljaisina, sillä sinun mielestäsi ne eivät sovi esimerkiksi kumppanisi tai perheesi kanssa yhteen.
 • Pidättelet sanojasi, sillä et halua vahingoittaa toisia ihmisiä.
 • Laitat hyllylle halusi tehdä lukuisia asioita, ja sanot itsellesi, että ”nyt ei ole oikea aika”, ”on jo liian myöhäistä” tai ”en voi, ihmiset pilkkaisivat minua”.

Voitaisiin sanoa, että tietyillä tavoilla elämme keskittyneempää elämää ulkoisten asioiden suhteen kuin sisäisesti. Tämän vuoksi kannattaakin pitää mielessä eräät tärkeät asiat:

Perhoset

Omat tarpeesi voivat, ja niiden tulisikin olla, toisten ihmisten tarpeiden kanssa sopusoinnussa.

Kukaan ei ole itsekäs, jos hän haluaa saada omat tarpeensa tyydytetyiksi sekä toimii vapaasti sen mukaan, mihin hän uskoo ja oman persoonallisuutensa perusteella. Ihmisen tulisi pystyä tekemään se, mitä hän haluaa, kun se vain tehdään kunnioittavasti ja tasapainoisesti.

 • Jos haluat vaikkapa lähteä viikonloppumatkalle yksin tai kaverin kanssa, perheesi tai kumppanisi ei saisi ottaa tätä väärällä tavalla. Onnellisuuden perusta on luottamuksessa ja kunnioituksessa.

Vapaus on välttämätön ja elintärkeä tavoite ihmisenä olemisessa. On hyvin tärkeää, että saavutat sen omien keinojesi puitteissa.

 • Sinun tulisi pystyä valitsemaan, mitä haluat ja mitä et halua, ja sinun pitäisi pystyä tekemään se aina.
 • Sinun tulisi olla vapaa päättämään siitä, mitä haluat henkilökohtaisesti ja työsi puitteissa.
 • Vapaus viestintään on äärimmäisen tärkeä asia, sillä menestyksesi on yhteydessä sen kanssa, mitä tunnet, ajattelet ja teet.

Jos olet sitä mieltä, että näiden kolmen avainasian suhteen on omassa elämässäsi vaikeuksia, tulet lopulta saamaan hyvin huonon itsetunnon, jos asiat eivät muutu.

Tee mitä tahdot, mutta tee se kunnioituksella ja älykkyydellä, ja jätä kritiikki sivuun

Jos teet niinkuin tahdot, ja olet tietoinen siitä, missä rajat ovat ja mitkä omat prioriteettisi ovat, minkään ei tulisi voida pysäyttää sinua.

 • Tiedät, että lapsesi (jos sinulla on niitä) tulevat elämässäsi ensisijalla, ja olet aina tietoinen perheesi asettamista velvoitteista. Mutta nämäkään asiat eivät saisi olla rajoja omalle henkilökohtaiselle kasvullesi.
 • Tässä on kyse siitä, että osaat löytää oikean tasapainon, jolloin millään asialla ei ole täyttä kontrollia sinun suhteesi. Tee kaikki intohimoisesti ja nauttien, ja varmista, että jokainen tekemäsi vaivannäkö on sen arvoinen asia.

Ihmisen on tärkeä toteuttaa henkilökohtaista vapauttaan

1. Aseta omat prioriteettisi

Viittasimme tähän jo aikaisemmin. Prioriteettisi ovat niitä elämäsi alueita, joista et ole kykenevä luopumaan. Mutta sinun kannattaisi silti pitää mielessä muutama niihin liittyvä tärkeä asia:

 • Prioriteetit eivät saisi kokonaan hallita ihmisen elämää. Elämä ei ole pelkkää työtä. Se ei myöskään ole pelkästään puolison tai lasten etusijalle asettamista, ja sinun tulisi edistää heidän itsenäisyyttään ja henkilökohtaista vapauttaan.

Ihmisellä ei ole hyvä olla liian montaa prioriteettia, ja tavallisinta onkin, että niitä on kolme: perhe, työ ja henkilökohtainen kasvu (joka on tämän artikkelimme aiheena).

2. Tietoisuuden lisääminen: oman itsensä ajattelu ei ole itsekästä

Usko tai älä, tämä on asia, jonka kanssa monella ihmisellä on vaikeuksia: kuinka voit ajatella omaa itseäsi, jos toiset tarvitsevat sinua?

 • Tämä ei ole oikea asenne. Terveellisempi tapa ajatella on tämä: ”Välitän itsestäni, ja pidän huolta omasta onnellisuudestani ja hyvinvoinnistani, jotta voisin tarjota toisille parasta itsestäni.”

3. Arvioi realistisesti saamaasi kritiikkiä

Perheesi saattaa olla ihmeissään, jos elämässäsi tapahtuu äkillisiä muutoksia. Miksi olet ilmoittautunut tuolle verkkokurssille? Miten olet yhtäkkiä lähdössä pitkälle matkalle? Miksi olet päättänyt jättää aviomiehesi kaikkien näiden vuosien jälkeen?

 • Se, mitä toiset ajattelevat, ei ole tärkeää, ja sinun tarvitsee selittää itseäsi korkeintaan kerran. Jokaisella on oikeus olla oman onnellisuutensa arkkitehti, ja sinun tulisi löytää tasapaino sen välille, mitä haluat, ajattelet, tarvitset ja teet.

Tulee aika jokaisen elämässä, jolloin ihminen sanoo seuraavaa: ”Teen niinkuin minusta tuntuu, enkä kadu mitään.” Tässä on kyse askeleesta kypsyyteen ja vapauteen, jolloin toimit kunnioituksesta – ei pelkästään toisia ihmisiä kohtaan, vaan myös kunnioituksesta itseäsi kohtaan.

UUTISIA VERKOSSA