Logo image
Logo image

Paranna mielialaa ja vähennä stressiä helpoilla harjoituksilla

3 minuuttia
Ota nämä harjoitukset osaksi arkeasi kykyjesi mukaan, ja tee niitä joka päivä, jotta voisit lievittää stressiä sekä parantaa mielialaasi. Mielesi ja kehosi tulevat kiittämään sinua suuresti!
Paranna mielialaa ja vähennä stressiä helpoilla harjoituksilla
Viimeisin päivitys: 30 huhtikuuta, 2019

Paranna mielialaa ja vähennä stressiä näillä harjoituksilla! Tulet huomaamaan suuren eron olossasi.

Olemme artikkeleissamme ehdottaneet monia erilaisia liikuntarutiineita, jotta voisit vahvistaa vatsaasi, pakaralihaksiasi tai vaikkapa käsivarsiasi hiukan tehokkaammin.

Vahvempi, kiinteämpi ja notkeampi keho on asia, jota hyvin suuri osa ihmisistä tavoittelee. Haluamme kuitenkin tällä kertaa keskittyä tunteisiin siinä mielessä, että sopivan liikunnan avulla saataisiin lievitystä stressiin ja huoliin.

Eräs itsestäänselvä asia on se, että kaikilla meistä ei ole päivittäin aikaa käydä ulkona juoksemassa tai nauttia uinnista, jotta luita, lihaksia ja niveliä voitaisiin hoitaa samalla kun mieli rentoutuu.

Ehkäpä siksi juuri ei olekaan koskaan turhaa saada tietää uusista harjoituksista, joita on helppo tehdä omassa kodissa ja joiden avulla mieliala paranee.

Seuraava rutiini on helppo, eikä se vaadi kuntosalijäsenyyttä, mutta saat siitä kuitenkin suuret hyödyt.

Tarvitset vain neljää asiaa: pienen alustan tai joogamaton, tyynyjä, mukavat vaatteet ja tahdonvoimaa. Jatka siis lukemista ja kokeile näitä stressiä lievittäviä harjoituksia mitä pikimmiten – et tule katumaan!

Helpot harjoitukset stressin vähentämiseksi

Kaksikymmentä minuuttia riittää, jotta saisit oloasi parannettua merkittävästi. Nämä harjoitteet vaativat keskittymistä ja sitä, että olet yhtä kehosi, hengityksesi ja tunteidesi kanssa.

Työstät tässä notkeuttasi sopivien venytysten kautta, joiden avulla voit päästää irti niistä taakoista, joita meille kaikille tuppaa kerääntymään päivän kuluessa.

Jos tarkkailet hengitystäsi sekä laitat kaiken huomion kehoosi ja jokaiseen tekemääsi liikkeeseen, voit löytää sisältäsi tasapainon, josta saat helpotusta päivittäiseen stressiin.

Emme odota, että uuvutat itsesi tässä prosessissa, ja emme todellakaan ehdota itsesi työntämistä voimiesi äärirajoille rasvan polttamiseksi. Tämä ei missään nimessä ole seuraavan rutiinin tavoitteena.

Ainoa asia, jota tässä etsimme, on rauhallinen kehon ja tunteiden sovittaminen yhteen.

Kannattaa todella nyt tarttua tilaisuuteen, jos haluat parantaa hyvinvointiasi!

Lue aiheesta lisää: Joogan psyykkiset hyödyt

1. Rentouta selkäsi ja rentouta myös mielesi

Some figure

Kuten kohta tulet huomaamaan, nämä ovat rentouttavia harjoituksia, jotka ovat yksinkertaisia ja helppoja toteuttaa. Ensimmäinen harjoite vaatii kahta tyynyä (tai yhtä tyynyä ja yhden pyyhkeen).

Seuraa sitten tätä ohjetta:

 • Makaa selälläsi maassa.
 • Laita selkäsi alle tyyny, joka ulottuu lantiosi alueelle. Rintasi tulisi olla korkeammalla kuin jalkojesi.
 • Laita toinen tyyny pääsi alle.
 • Venytä käsivarret ulospäin.
 • Risti jalkasi aivan kuten näet yllä olevassa kuvassa, ja varmista, että polvet ovat sivuilla.
 • Tulet huomaaman hiukan jännitettä vyötärön ja selän alueella.

Hengitä sitten sisään kymmenen sekunnin ajan, pidätä hengitystäsi viiden sekunnin ajan, ja lopuksi hengitä ulos kovaäänisesti. Ole tässä rutiinissa viiden minuutin ajan.

Lue aiheesta lisää: 6 rentoutusharjoitusta, joilla saat rauhallisen unen

2. Nosta vatsaasi

Some figure

Tämä harjoitus on myöskin hyvin rentouttava. Tarvitset tähän pienen jakkaran tai kiinteitä tyynyjä, jotka mahdollistavat sen, että nostat pakarasi ja vatsasi ylös.

 • Kun nämä alueet ovat tuettuina, laita polvet yhteen.
 • Venytä sitten käsivarsia ulospäin.
 • Sulje silmäsi ja hengitä syvään.
 • Tämä asento, jossa pää on alempana kuin muu kehosi, tulee helpottamaan hyvää verenkiertoa aivoihin.
 • Pidä tämä asento viiden minuutin ajan, ja jatka hengitysharjoitteen tekemistä: vedä ilmaa sisään kymmenen sekunnin ajan, pidä se viiden sekunnin ajan, ja päästä sitten ilma ulos kovaäänisesti.

3. Hiukan tasapainoa: jalat ylhäälle

Some figure

Tähän harjoitukseen tarvitset tyynyn sekä kankaan peittämään silmiä ja helpottamaan hengittämistä.

 • Seiso seinän edessä ja makaa maassa sillä tavalla, että voit nostaa jalkasi seinää vasten.
 • Laita tyyny selkäsi alle.
 • Taas kerran rintasi tulee olemaan korkeammalla kuin pääsi.
 • Peitä sitten silmäsi kankaalla, kun venytät käsivarsiasi ulospäin.
 • Rentoudu viiden minuutin ajaksi ja tee sitten tämä uudestaan, ja tee samalla aiemmin mainitsemaamme hengitysharjoitusta (hengitys sisään – pidättäminen – hengitys ulos).

4. Käsivarsien venytys ulospäin

Some figure

Päätämme harjoitusrutiinimme tähän erityiseen ja samalla hyvin hyödylliseen venytykseen selälle, niskalle ja käsivarsille.

Tee tämä liike kykyjesi mukaisesti ja ilman, että menet omien rajojesi ylitse. Toimi seuraavalla tavalla:

 • Polvistu valitsemallesi viltille tai joogamatolle.
 • Laita tyyny nilkkojesi ylle ja koukista varovaisesti yläruumistasi taaksepäin siten, että pystyt koskettamaan käsilläsi tyynyä, joka on nilkoillasi.
 • Pidä tämä asento minuutin ajan, ja voit huomata, miten se venyttää käsivarsiasi.
 • Rentouta sitten itsesi ja palaa tavalliseen asentoon, ja toista harjoitus.

Lue aiheesta lisää: Chia-siemenistä ja sitruunamehusta valmistetun juoman terveysvaikutukset

Nämä harjoitukset vaativat yhteensä noin 20 minuuttia.

Ei ole mitään syytä uuvuttaa itseäsi näiden liikkeiden kanssa, sillä tavoitteena on, että venytykset tekemällä ja hengittämällä hyvin voit rentouttaa kehoasi sekä lievittää mielesi tilaa.

Kannattaa ehdottomasti kokeilla, jos mielit saada rentoutuneemman ja paremman olon sekä fyysisesti että henkisesti – paranna mielialaa ja vähennä stressiä yksinkertaisilla venytys- ja hengitysharjoituksilla!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Kuipera, N. A. (2012). Humor and resiliency: Towards a process model of coping and growth. Europe’s Journal of Psychology. https://doi.org/10.5964/ejop.v8i3.464
 • Seaward, B. L. (1992). Humor’s Healing Potential. Health Progress.
 • Mayer, D. P. (2008). Overcoming school anxiety: How to help your child deal with separation, tests, homework, bullies, math phobia, and other worries. Amacom.
 • Hultman, T. (2009). Mindfulness-Based Elder Care: A CAM Model for Frail Elders and Their Caregivers. Journal of Palliative Medicine. https://doi.org/10.1089/jpm.2009.9564

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.