14 vinkkiä stressin, ahdistuksen ja pelon voittamiseksi

Oletko yksi niistä monista ihmisistä, jotka kärsivät stressistä, ahdistuksesta ja pelosta? Opi 14 loistavaa vinkkiä, joiden avulla saat niihin helpotusta.
14 vinkkiä stressin, ahdistuksen ja pelon voittamiseksi

Viimeisin päivitys: 18 helmikuu, 2019

Stressi, ahdistus ja pelko ovat suurimmat vihollisemme nyky-yhteiskunnassa. Olemmehan välittömässä yhteydessä kaikkiin meille tapahtuviin asioihin. Onneksi stressin, ahdistuksen ja pelon voittamiseksi on monia keinoja.

On olemassa joitakin yksinkertaisia vinkkejä, joiden avulla voimme yrittää rauhoittaa mielemme ja kohdata stressin, joka on niin usein läsnä elämässämme.

1. Kuinka stressiä voi hallita?

vinkkejä stressin, ahdistuksen ja pelon voittamiseksi

Sen sijaan että omaksuisit pysyvän asenteen, jossa tarkoituksena on kamppailla itseä vastaan tai yrittää paeta tilannetta, parempi olisi pyrkiä tekemään aktiivisia syvähengitysharjoituksia stressin aikana.

Rauhoittuaksesi ja saavuttaaksesi tyynen olotilan voit kokeilla joitakin näistä rentoutusmenetelmistä.

2. Altista itsesi pelolle

Pelon voittamiseksi on yksinkertainen keino. Siedätyshoitoon kuuluu itsensä altistaminen pelkoa aiheuttaville asioille. Näin pelottavien asioiden tekemisestä, kuten julkisesta puhumisesta, tulee helpompaa.

Opettele olemaan rehellinen itsellesi, sillä tämä tulee olemaan tehokas työkalu.

3. Pidä päiväkirja pelon voittamiseksi

Tunnista, milloin sinua hallitsee ahdistus. Jonkin asian pelko voi nimittäin helposti johtaa muihin ongelmiin elämässäsi.

Kun kohtaat tilanteen tai asian jota sinun on vaikea käsitellä, sinun kannattaa aina pohtia sitä. Loistava tapa pelon voittamiseksi on pitää päiväkirjaa ajatusten kirjoittamiseksi ylös. Tällä tavoin opit kohtaamaan ja rationalisoimaan kyseiset tilanteet.

Pelot saattavat liittyä läheisesti olettamiisi rajoituksiin.

4. Kuntoile päivittäisen stressin vähentämiseksi

juoksu

Tiesitkö, että liikunta on yksi parhaista tavoista rentoutua? Tämä johtuu siitä, että liikunta lisää endorfiinien tuotantoa, jotka rauhoittavat.

Liikunta tehostaa myös immuunijärjestelmää ja nostaa kehon lämpötilaa. Tämä kaikki on tärkeää kokonaisvaltaisen hyvän olon kannalta.

5. Näe ahdistus innostuksena

Ahdistus ei ole aina paha asia. Joissakin tilanteissa se tulisi nähdä eräänlaisena innostuksena pikemminkin kuin hermostuneisuutena.

Eräs tutkimus on vahvistanut, että ihmiset, jotka tulkitsevat ahdistuksensa innostuneisuudeksi pikemminkin kuin hermostuneisuudeksi, toimivat suuremmalla todennäköisyydellä oikealla tavalla vaikeissa tilanteissa ja menestyvät niissä.

6. Tunnista asiat, joissa olet hyvä

Tee lista sinua huolestuttavista asioista ja toinen lista asioista, jotka teet hyvin. Vertaile niitä sitten.

Tällä tavoin et mieti ainoastaan negatiivisia puolia elämässäsi, vaan myös sinulle tapahtuvia hyviä asioita. Saattaa myös hyvinkin olla, että positiivisten asioiden listalla on paljon enemmän asioita kuin negatiivisten asioiden listalla. Oikeastaan niin pitäisikin olla!

7. Näe asiat kokonaisuutena

Selviytymisvaistojemme takia pelkäämme jatkuvasti kaikkea. Moni kokee, että heidän täytyy jatkuvasti olla varuillaan. Sinun tulisi kuitenkin pyrkiä kontrolloimaan mielesi viestejä.

Jotakin pahaa saattaa kyllä tapahtua tulevaisuudessa, mutta se ei kuitenkaan tapahdu juuri nyt, joten sinun tulisi rentoutua.

8. Ajattele elämää pelinä

pieni kemisti

Tyyni suhtautuminen asioihin ja niiden pitäminen vain ajanvietteenä ovat erittäin tärkeitä tapoja hallita stressiä ja ahdistusta sekä pelon voittamiseksi.

Stressin selättämiseksi kuvittele jokaista tekoasi osana peliä. Kun jotakin menee pieleen, voit aina aloittaa uuden pelin ja yrittää tehdä asiat toisella tavalla.

9. Tunne omat arvosi

Kun kohtaat haastavan tilanteen joka saa sinut jännittyneeksi, sinun pitäisi aina palauttaa mieleesi todelliset arvosi.

Mikä merkitsee sinulle eniten? Perheesi, kumppanisi, lapsesi vai työsi?

Kun kirjoitat muistiin sen mikä sinulle on tärkeää, pystyt paremmin käsittelemään näennäisen ratkaisevat haasteet elämässäsi.

10. Muiden auttaminen tuo aina jotakin hyvää elämääsi

Oven avaaminen tuntemattomalle, auttavan käden ojentaminen ystävälle tai lastesi avustaminen läksyjen teossa ovat vain joitakin esimerkkejä tavoista, joilla voit auttaa muita ihmisiä.

On aina tärkeää osoittaa olevansa halukas antamaan tukea, kuuntelemaan ja tarjoamaan apua.

Kun autamme toisia, meillä on vähemmän negatiivisia tunteita, eikä stressi vaikuta meihin niin vahvasti.

11. Juo kahvia

täti nauraa

Lukuisten tutkimusten mukaan kahvi voi olla erinomainen apu tietynlaisissa stressaavissa tilanteissa.

Sinun tulee kuitenkin pitää mielessä, että sitä tulisi nauttia ainoastaan kohtuullisia määriä saadaksesi halutut tulokset.

Nauti pieni kupillinen kahvia tai teetä ja käytä hetki todella sen maisteluun. Se on myös loistava keino rentoutua!

12. Meditaatio on erinomainen ase stressiä vastaan

Opi kouluttamaan mielesi keskittymään vain nykyhetkeen ja käsillä oleviin tehtäviin.

Tämä ehkäisee ahdistusta tulevasta ja jatkuvaa menneiden tilanteiden aiheuttamaa kärsimystä. Harjoittelulla opit käsittelemään masentavia ajatuksia, ahdistusta ja jopa tuskaa.

13. Sisäinen dialogi

Vuonna 2014 opiskelijoilla tehty tutkimus osoitti, että sisäisellä dialogilla on paljon suurempi merkitys kuin kuvittelemme.

Tutkimuksessa havaittiin itseluottamuksen paranemista niillä henkilöillä, jotka käyttivät useammin pronominia “sinä” tai omaa nimeään pronominin “minä” sijaan.

Toinen seuraus tästä oli se, että heillä oli vähemmän vaikeuksia puhua julkisesti.

14. Onko stressi hyväksi vai pahaksi?

Onko stressi hyväksi? Joidenkin psykologien mukaan se on merkki siitä, että välitämme elämästämme ja pidämme sitä merkityksellisenä.

Lisäksi tekojemme mahdollisten positiivisten seurausten miettiminen saa meidät reagoimaan vaikeisiin tilanteisiin tarkoituksenmukaisemmin.

Aina kun kamppailet stressin kanssa, muista tämä: ei ole aina huono juttu välittää niin paljon! Tämän mentaliteetin avulla sinun on helpompi oppia käsittelemään elämän mukanaan tuomia paineita.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Rentouttavat joogaharjoitukset stressin lievitykseen
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Rentouttavat joogaharjoitukset stressin lievitykseen

Monet joogaharjoitukset auttavat keskittymään paremmin tähän hetkeen, jolloin stressistä johtuvat ahdistuneisuus ja levottomuus myös helpottavat.