Logo image
Logo image

7 syytä syödä enemmän pähkinöitä

3 minuuttia
7 syytä syödä enemmän pähkinöitä
Kirjoittanut Katherine Flórez
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Pähkinät ovat eräs kaikkein terveellisimmistä ruoista, joita luonto ihmiselle tarjoaa, sillä niistä saa runsaasti elintärkeitä rasvahappoja, ravinteita ja proteiinia. Tällä kertaa kerrommekin seitsemästä loistavasta syystä syödä enemmän pähkinöitä.

Pähkinöitä pidetään eräänä kaikkein täysipainoisimmista energian ja ravinteiden lähteistä. Ne ovat erinomainen elintärkeiden rasvahappojen, vitamiinien, mineraalien ja antioksidanttien lähde. On olemassa monia erilaisia pähkinälaatuja, kuten esimerkiksi manteleita, hasselpähkinöitä, maapähkinöitä ja saksanpähkinöitä.

Monella on valheellinen uskomus siitä, että pähkinöiden syönti johtaa painonnousuun, sillä niissä on rasvaa ja suuri määrä kaloreita. Itse asiassa on aivan päinvastoin, sillä pähkinöiden on todistettu olevan hyödyksi kehon toiminnalle. Ne ovatkin tosiasiassa tukena terveellisessä painonpudotuksessa.

Tämä johtuu siitä, että pähkinöissä on terveellisiä rasvoja, jotka lisäävät ihmisen energiankäyttöä päivän aikana.

Lisäksi pähkinöissä on runsaasti kuitua, joka auttaa taistelemaan ruoanhimoa vastaan sekä estämään liiallista syöntiä.

On monia hyviä sitä siihen, miksi jokaisen kannattaisi syödä pähkinöitä säännöllisesti, ja tällä kertaa kerromme seitsemästä kaikkein tärkeimmästä syystä. Jatka siis lukemista ja ala syödä enemmän pähkinöitä – tulet huomaamaan eron terveydessäsi!

Miksi olisi syytä syödä enemmän pähkinöitä

1. Pähkinät parantavat sydämen kuntoa

 

Some figure

Koska pähkinöissä on hyvin runsaasti elintärkeitä rasvahappoja, nämä luonnontuotteet ovat eräs parhaista avuista sydämen ja verisuonten terveyden kannalta. Pähkinöissä on alfalinoleeni-happoa, joka vähentää riskiä saada sydämen arytmiaa sekä auttaa torjumaan kolesterolin kertymistä valtimoihin.

Pähkinöiden säännöllinen syönti on todettu yhtä tehokkaaksi avuksi kuin oliiviöljyn nauttiminen tulehtuneisuuden vähentämisen ja veren puhdistamisen kannalta rasvaisen aterian jälkeen.

Pähkinöiden sisältämät kuitu ja kasvisterolit vähentävät niitä lipidejä, jotka imeytyvät suoliston kautta, ja pähkinä helpottaa niiden poistumista kehosta.

Niissä on myös arginiiniä, joka on elintärkeä aminohappo, ja se pitää suonten seinämät joustavina sekä auttaa estämään korkeaa verenpainetta.

Lue aiheesta lisää: 5 asiaa, joita et välttämättä tiennyt kolesterolista

2. Pähkinät suojelevat aivojesi terveyttä

Pistaasi- ja saksanpähkinät tarjoavat suuren määrän elintärkeitä aminohappoja ja antioksidantteja, jotka suojaavat muistia ja aivojen terveyttä.

Foolihappo ja A- ja E-vitamiini, joita pähkinöissä myöskin on, parantavat hermoston toimintaa sekä vähentävät riskiä saada dementiaa tai Alzheimerin tautia.

3. Ne torjuvat tulehtuneisuutta

Some figure

 

Omega-3 -rasvahapot, joita pähkinät sisältävät, ovat tärkeitä kehon tulehtuneisuuden prosessien hallinnan ja lievittämisen kannalta.

Moni lääkäri ja terveydenhuollon ammattilainen vahvistaa, että useimmat sairaudet ovat peräisin siitä, että kehon tulehtuneisuuden reaktiota ei ole hallittu kunnolla.

Tällaisten tuotteiden syönti onkin avainasia sen kannalta, että voisit torjua monia tavallisia ja kroonisia sairauksia.

4. Ne parantavat suoliston terveyttä

Pähkinöiden päähyöty suoliston kannalta on se, että ne sisältävät ravinnekuitua. Se parantaa ravinteiden imeytymistä suolistossa sekä helpottaa jätteiden poistumista kehosta.

Pähkinöiden syönti lievittää huonoa ruoansulatusta sekä tukee hyödyllisiä paksusuolen bakteereja, jotta kehon pH-arvon säätely olisi tehokkaampaa.

5. Ne auttavat estämään ennenaikaista vanhenemista

Some figure

 

Kaikki pähkinälajit ovat suositeltavia ihon terveyden kannalta, sillä ne kaikki sisältävät E-vitamiinia.

Tämä antioksidanttina vaikuttava ravinne korjaa solujen kokemaa vahinkoa, joka on vapaiden radikaalien aiheuttamaa, sekä auttaa estämään ryppyjen ilmaantumista iholle.

6. Ne auttavat lisäämään lihasmassaa

Pähkinöissä on runsaasti proteiinia, mikä tekee niistä erinomaisia tuotteita päivittäisten ravinnetarpeiden täyttämiseksi silloin, kun harrastat jotakin rankkaa liikuntaa.

Jotkut ravitsemuksen asiantuntijat suosittelevat pienen määrän syöntiä pähkinöitä ennen nukkumaanmenoa, sillä niiden sisältämät kuitu ja terveelliset rasvat auttavat estämään lihaskudoksen hajoamista unen aikana.

Lue aiheesta lisää: Avokadosmoothie painonpudotukseen ja lihasten kasvattamiseen

7. Ne auttavat torjumaan liikalihavuutta

Some figure

 

Jos sinulla on ylipainoa, tai jos olet liikalihava, pähkinä on todellinen loistotuote painonpudotuksen avuksi.

Koska niissä on runsaasti kuitua ja proteiinia, ne tukevat kehosi rasvanpolttokykyä, jotta painonpudotus tapahtuisi tehokkaammin.

Jos ihminen on liikalihava ja hän alkaa syödä manteleita, saksanpähkinöitä ja muun tyyppisiä pähkinöitä säännöllisesti, hän pystyy pudottamaan painoaan helpommin verrattuna niihin, jotka eivät syö näitä luonnontuotteita.

Kuten voit huomata, pähkinöiden syönti kannattaa hyvin monella tapaa, ja niitä voi nauttia helposti sellaisenaan päivän mittaan tai osana tuttuja ruokalajeja. Ota siis avuksesi pähkinöiden mahtavat kyvyt terveyden ja hyvinvoinnin kohentajina!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Philpott JD., Bootsma NJ., Rodriguez Sánchez N., Hamilton DL., et al., Influence of fish oil derived n 3 fatty acid supplementation on changes in body composition and muscle strenght during short term weight loss in resistance trained men. Front Nutr, 2019.
  • Martí del Moral A., Fortique F., Omega 3 fatty acids and cognitive decline: a systematic review. Nutr Hosp, 2019. 36 (4): 939-949.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.