7 syytä syödä enemmän pähkinöitä

7 syytä syödä enemmän pähkinöitä

Kirjoittanut Katherine Flórez

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Pähkinät ovat eräs kaikkein terveellisimmistä ruoista, joita luonto ihmiselle tarjoaa, sillä niistä saa runsaasti elintärkeitä rasvahappoja, ravinteita ja proteiinia. Tällä kertaa kerrommekin seitsemästä loistavasta syystä syödä enemmän pähkinöitä.

Pähkinöitä pidetään eräänä kaikkein täysipainoisimmista energian ja ravinteiden lähteistä. Ne ovat erinomainen elintärkeiden rasvahappojen, vitamiinien, mineraalien ja antioksidanttien lähde. On olemassa monia erilaisia pähkinälaatuja, kuten esimerkiksi manteleita, hasselpähkinöitä, maapähkinöitä ja saksanpähkinöitä.

Monella on valheellinen uskomus siitä, että pähkinöiden syönti johtaa painonnousuun, sillä niissä on rasvaa ja suuri määrä kaloreita. Itse asiassa on aivan päinvastoin, sillä pähkinöiden on todistettu olevan hyödyksi kehon toiminnalle. Ne ovatkin tosiasiassa tukena terveellisessä painonpudotuksessa.

Tämä johtuu siitä, että pähkinöissä on terveellisiä rasvoja, jotka lisäävät ihmisen energiankäyttöä päivän aikana.

Lisäksi pähkinöissä on runsaasti kuitua, joka auttaa taistelemaan ruoanhimoa vastaan sekä estämään liiallista syöntiä.

On monia hyviä sitä siihen, miksi jokaisen kannattaisi syödä pähkinöitä säännöllisesti, ja tällä kertaa kerromme seitsemästä kaikkein tärkeimmästä syystä. Jatka siis lukemista ja ala syödä enemmän pähkinöitä – tulet huomaamaan eron terveydessäsi!

Miksi olisi syytä syödä enemmän pähkinöitä

1. Pähkinät parantavat sydämen kuntoa

 

Pähkinöitä tulisi syödä monesta syystä. Ne esimerkiksi edistävät sydämen terveyttä.

Koska pähkinöissä on hyvin runsaasti elintärkeitä rasvahappoja, nämä luonnontuotteet ovat eräs parhaista avuista sydämen ja verisuonten terveyden kannalta. Pähkinöissä on alfalinoleeni-happoa, joka vähentää riskiä saada sydämen arytmiaa sekä auttaa torjumaan kolesterolin kertymistä valtimoihin.

Pähkinöiden säännöllinen syönti on todettu yhtä tehokkaaksi avuksi kuin oliiviöljyn nauttiminen tulehtuneisuuden vähentämisen ja veren puhdistamisen kannalta rasvaisen aterian jälkeen.

Pähkinöiden sisältämät kuitu ja kasvisterolit vähentävät niitä lipidejä, jotka imeytyvät suoliston kautta, ja pähkinä helpottaa niiden poistumista kehosta.

Niissä on myös arginiiniä, joka on elintärkeä aminohappo, ja se pitää suonten seinämät joustavina sekä auttaa estämään korkeaa verenpainetta.

2. Pähkinät suojelevat aivojesi terveyttä

Pistaasi- ja saksanpähkinät tarjoavat suuren määrän elintärkeitä aminohappoja ja antioksidantteja, jotka suojaavat muistia ja aivojen terveyttä.

Foolihappo ja A- ja E-vitamiini, joita pähkinöissä myöskin on, parantavat hermoston toimintaa sekä vähentävät riskiä saada dementiaa tai Alzheimerin tautia.

3. Ne torjuvat tulehtuneisuutta

Pähkinät auttavat torjumaan tulehtuneisuutta.

 

Omega-3 -rasvahapot, joita pähkinät sisältävät, ovat tärkeitä kehon tulehtuneisuuden prosessien hallinnan ja lievittämisen kannalta.

Moni lääkäri ja terveydenhuollon ammattilainen vahvistaa, että useimmat sairaudet ovat peräisin siitä, että kehon tulehtuneisuuden reaktiota ei ole hallittu kunnolla.

Tällaisten tuotteiden syönti onkin avainasia sen kannalta, että voisit torjua monia tavallisia ja kroonisia sairauksia.

4. Ne parantavat suoliston terveyttä

Pähkinöiden päähyöty suoliston kannalta on se, että ne sisältävät ravinnekuitua. Se parantaa ravinteiden imeytymistä suolistossa sekä helpottaa jätteiden poistumista kehosta.

Pähkinöiden syönti lievittää huonoa ruoansulatusta sekä tukee hyödyllisiä paksusuolen bakteereja, jotta kehon pH-arvon säätely olisi tehokkaampaa.

5. Ne auttavat estämään ennenaikaista vanhenemista

Pähkinöiden syönti auttaa ehkäisemään ihon ennenaikaista ikääntymistä.

 

Kaikki pähkinälajit ovat suositeltavia ihon terveyden kannalta, sillä ne kaikki sisältävät E-vitamiinia.

Tämä antioksidanttina vaikuttava ravinne korjaa solujen kokemaa vahinkoa, joka on vapaiden radikaalien aiheuttamaa, sekä auttaa estämään ryppyjen ilmaantumista iholle.

6. Ne auttavat lisäämään lihasmassaa

Pähkinöissä on runsaasti proteiinia, mikä tekee niistä erinomaisia tuotteita päivittäisten ravinnetarpeiden täyttämiseksi silloin, kun harrastat jotakin rankkaa liikuntaa.

Jotkut ravitsemuksen asiantuntijat suosittelevat pienen määrän syöntiä pähkinöitä ennen nukkumaanmenoa, sillä niiden sisältämät kuitu ja terveelliset rasvat auttavat estämään lihaskudoksen hajoamista unen aikana.

7. Ne auttavat torjumaan liikalihavuutta

Pähkinät auttavat torjumaan liikalihavuutta.

 

Jos sinulla on ylipainoa, tai jos olet liikalihava, pähkinä on todellinen loistotuote painonpudotuksen avuksi.

Koska niissä on runsaasti kuitua ja proteiinia, ne tukevat kehosi rasvanpolttokykyä, jotta painonpudotus tapahtuisi tehokkaammin.

Jos ihminen on liikalihava ja hän alkaa syödä manteleita, saksanpähkinöitä ja muun tyyppisiä pähkinöitä säännöllisesti, hän pystyy pudottamaan painoaan helpommin verrattuna niihin, jotka eivät syö näitä luonnontuotteita.

Kuten voit huomata, pähkinöiden syönti kannattaa hyvin monella tapaa, ja niitä voi nauttia helposti sellaisenaan päivän mittaan tai osana tuttuja ruokalajeja. Ota siis avuksesi pähkinöiden mahtavat kyvyt terveyden ja hyvinvoinnin kohentajina!

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Miksi mantelit tulisi liottaa
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Miksi mantelit tulisi liottaa

Mantelit tulisi liottaa ennen syöntiä, sillä se kasvattaa niiden ravintoarvoja. Kun poistat niiden kuoret, saat käyttöösi mantelin sisältämän E- vi...


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Philpott JD., Bootsma NJ., Rodriguez Sánchez N., Hamilton DL., et al., Influence of fish oil derived n 3 fatty acid supplementation on changes in body composition and muscle strenght during short term weight loss in resistance trained men. Front Nutr, 2019.
  • Martí del Moral A., Fortique F., Omega 3 fatty acids and cognitive decline: a systematic review. Nutr Hosp, 2019. 36 (4): 939-949.

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.