5 yllättävää tulehtuneisuuden aiheuttajaa

joulukuu 1, 2016
Olipa kyseessä sitten akuutti tai krooninen tulehdus, sen syiden selvittäminen on tärkeää, jotta pulman estäminen olisi mahdollista tulevaisuudessa ja jotta vakavammat ongelmat voitaisin välttää.

Aiheuttaako hyttysen tai muun hyönteisen purema kehossasi turvotusta, punoitusta tai kutiamista? Se ei haittaa, sillä tämä epämukavuus menee ohi muutamassa tunnissa tai päivän aikana.

Ilmiö on kehon luonnollinen reaktio ärsytystä aiheuttavasta tekijästä tai vammasta johtuen. Kyse on tulehtumisesta, ja jotkut tulehdustyypit voivat aiheuttaa suurempaakin vaivaa.

On olemassa myös pitkäkestoisempia tulehdustyyppejä, ja eräät tulehdukset kestävät jopa viikkoja tai kuukausia. Tällainen tila tunnetaan myös nimityksellä krooninen tulehdus. Seuraavassa kerromme aktiivisista tulehduksen oireista.

Jos ongelma ei poistu kehosta, vaara on suurempi. Sairaudet, jotka voivat aiheuttaa kroonista tulehtuneisuutta käsittävät muun muassa diabeteksen, sydäntaudin, niveltulehduksen ja jopa Alzheimerin taudin.

Nyt kerromme siis tarkemmin eräistä tavallisista syistä elimistön tulehtumiseen sekä siitä, mitä oireille voi tehdä niiden lievittämiseksi. Jatka siis lukemista, jos elimistön tulehdukset haittaavat joskus omaa elämääsi!

1. Oletko ylipainoinen?

Jos sinulla on kehossasi hiukan lisäkiloja, tämä voi saada aikaan tulehdusreaktion vastauksena rasvasoluihisi.

Kun ihminen ikääntyy, rasvapitoiset kudokset alkavat vaikuttaa kehon joihinkin soluihin. Näin käy silloin, kun kehossa on tulehtuneisuutta.

Liikalihavuus nuorillakin ihmisillä saattaa saada aikaan rasvasolujen hälytysmerkin. Mitä tällöin tapahtuu, on kehon vastustuskyvyn aikaansaama puolustautuminen, mutta tämä syntyy kuitenkin ilman sitä, että vastustuskyvyllä olisi mitään aktiivista kohdetta. Siten kyseinen reaktio vain vahingoittaa kehoa.

2. Esimiehesi on liian vaativa ja elämäsi on liian kaoottista

Stressi

Tässä on toinen syy tulehtuneisuuteen, nimittäin stressi. Ja tämä stressi voi olla akuuttia tai kroonista.

  • Akuutti stressi syntyy silloin, kun huolesi tai pelkosi ovat hyvin merkittäviä, ja sinulla on käsillä jokin todellinen tilanne, joka saa elämässäsi aikaan epätasapainon.
  • Krooninen stressi taas on sitä, kun olet onnettomassa avioliitossa, työsi aiheuttaa sinulle paljon ahdistusta, tai sinulla on jokin muu vastaava tilanne.

Molemmat näistä stressityypeistä voivat aiheuttaa kehossa tulehtuneisuutta. Kortisolilla on merkittävä asema elimistön tulehtuneisuusreaktion suhteen, ja ongelmana on se, että krooninen stressi voi pidentää tämän hormonin vaikutuksia.

Rockefeller University -yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan tämä saattaa aiheuttaa kehon kyvyttömyyttä hallita tulehtuneisuutta.

Tutkimuksen mukaan on myös niin, että krooninen stressi voi saada aikaan lisääntymisen valkosolujen tuotannossa. Tämän vuoksi tällöin onkin suurempi riski saada sellaisia sairauksia, jotka ovat yhteydessä tulehduksiin.

3. Sinulla on suolistossa bakteereja

Kaikki bakteerit eivät aiheuta ihmiselle haittaa. Jotkut tyypit voivat lievittää tulehtuneisuutta, kun taas toiset saavat sitä aikaan. Mutta 70 % ihmisen vastustuskyvyn soluista sijaitsee juuri suolistossa.

Tämä tarkoittaa sitä, että suoliston bakteerit voivat vaikuttaa ihmisen vastustuskykyyn hyvin monimutkaisilla tavoilla, ja siten tämä on yksi syy tulehtuneisuuden syntyyn kehossa.

Tutkijat, jotka ovat perehtyneet tähän aiheeseen, eivät kuitenkaan täysin tiedä, mikä tämän vuorovaikutuksen määritelmä on. Siksi tutkitaankin ympäristön ja ruokavalion muutoksia, jotka voivat saada aikaan muutoksen kyseisessä tilassa.

On tehty tutkimuksia, joissa on tunnistettu eräitä mikrobeja, jotka sijaitsevat ihmisen suolistossa ja jotka saattavat olla yhteydessä nivelreuman ja Crohnin taudin kehittymiseen.

Tulehtuneisuus, jota mikrobit suolistossa aiheuttavat, saattaa myös pahentaa tai edistää muiden sairauksien syntyä, kuten esimerkiksi koskee HIV-tartuntaa.

4. Juot liikaa alkoholia

Alkoholi

Fysiologisesta näkökulmasta on niin, että alkoholi hajoaa ihmisen elimistössä. Tämä reaktio saa aikaan myrkyllisiä sivuaineita, jotka aiheuttavat tulehtuneisuutta. Tiedät jo varmaankin sen, että maksasi on kaikkein tärkein elin koskien tätä hajoamisen prosessia, ja siten se on olennainen liittyen alkoholin käsittelyyn kehossasi.

Tämä tarkoittaa sitä, että kun juot liikaa, maksasi on ensimmäinen taho, joka kokee tulehtuneisuutta. Jos vältät alkoholia sisältäviä juomia, pystyt antamaan maksallesi rentoutumisen hetken ja mahdollisuuden puhdistaa itse itsensä.

Sen lisäksi, että alkoholin liiallinen luonti on jo muista syistä haitaksi, saatat samalla kerätä kehoosi lisää rasvaa, mikä voi olla syynä kirroosin tai hepatiitin kehittymiseen.

5. Väärä ehkäisymenetelmä

Kehon tulehtuneisuus ja ehkäisypillerit

Ennen kuin saavut vaihdevuosiisi, sinulla on naisena luultavasti ollut valittavanasi monenlaisia ehkäisymenetelmiä, joista olet päätynyt johonkin tiettyyn. Yksi näistä vaihtoehdoista raskauden välttämiseksi on ehkäisypillerien syönti. Sen riskinä voi olla tulehtuneusuuden kehittyminen kehossa.

Ne naiset, jotka syövät ehkäisypillereitä, omaavat ilmeisesti suuremman tulehdusriskin kuin ne, jotka valitsevat muita ehkäisymenetelmiä.

Vuonna 2014 PLoS One -julkaisu esitteli ensivaiheen tutkimuksen tätä aihetta koskien. Siinä todettiin, että tulehtuneisuus nillä naisilla, jotka eivät syö ehkäisypillereitä, oli minimaalinen.

Tämä ei tarkoita sitä, etteikö sinun kannattaisi hoitaa terveyttäsi tai käyttää ehkäisyä. Jos haluat estää raskauden missä tahansa elämäsi vaiheessa, ota asia puheeksi gynekologisi kanssa ja selvitä, mitä vaihtoehtoja on saatavilla. Asiantuntijat voivat kertoa sinulle, onko kohdallasi joitakin tiettyjä riskejä tai tulisiko sinun harkita menetelmän vaihtamista.

Älä jätä tulehdusten syitä ja seurauksia huomiotta

Krooninen tulehtuneisuus voi kestää viikkoja tai jopa kuukausia, ja sitä saattaa ilmetä missä tahansa kohtaa ihmisen kehoa.

Jos sinulla on ylipainoa, tupakoit tai juot alkoholia, tai jos syöt ehkäisypillereitä, sinun kannattaa olla tietoinen siitä, mitä kehossasi tapahtuu.

Muista, että estääksesi tätä ongelmaa on tärkeää harrastaa liikuntaa, pitää kehon paino hyvällä tasolla sekä noudattaa terveellistä ruokavaliota.

UUTISIA VERKOSSA