Logo image
Logo image

Mitä kaikkea tekisitkään ilman pelkojasi?

3 minuuttia
Mitä kaikkea tekisitkään ilman pelkojasi?
Viimeisin päivitys: 15 huhtikuuta, 2019

Pelkään rakastaa, sillä minua loukattiin kerran. Pelkään siis rakastua uudelleen, sillä en halua kokea samaa enää toista kertaa. Pelkään jättää työpaikan, josta en pidä, sillä en tiedä, löydänkö toista työtä ja pystynkö maksamaan laskuni.

Pelkään sanoa suoraan sen, mitä ajattelen, ja pysyn siis hiljaa, jotta en tulisi torjutuksi. Pelkään matkustaa, sillä en halua pahaa tapahtuvan minulle. Kuulostaako tutulta? Oletko koskaan miettinyt, mihin kaikkeen pystyisitkään elämässä ilman pelkojasi esteenä?

Rakastaminen on aina riski, muuttuminenkin on aina riski, ja omana itsenäsi oleminen on välttämättömyys. 

Miksi olemme siis niin pelokkaita tämän riskin ottamisen suhteen? Siksi, että meillä on syvälle juurtuneita uskomuksia siitä, mitä “onnellisuus” tarkoittaa. Emme mieti sitä, että jokin asia joka tekee yhden ihmisen onnelliseksi, ei välttämättä ole se juttu, joka tekee toisen onnelliseksi.

Mitä sinä olisitkaan ilman pelkojasi?

Kun olemme lapsia, emme pelkää montaa asiaa, mutta ajan kuluessa alamme noudattaa ohjeita, jotka ohjaavat pelkoamme omaan kokemukseemme perustuen. “Pelkään jättää elinkumppanini, vaikka olen onneton, sillä en tiedä kuinka olla yksin”. “Pelkään vaihtaa työpaikkaa, vaikka en pidä nykyisestä työstäni ollenkaan”.

Ajattele nyt kuitenkin hetken verran sitä, minkälaista elämäsi tulee olemaan viiden vuoden kuluttua, jos et muuta mitään. Eikö olekin niin, että tulevaisuuttakin enemmän pelkäämme epävarmuutta?

Some figure

Se, että ankkuroimme itsemme kiinni emmekä halua muutosta, johtuu tunteesta nimeltään pelko. Se on silti asia, jota voidaan hallita ja muokata, kuten mitä tahansa muutakin tunnetta.

Kun ihmiset pääsevät eroon pelostaan, he tekevät elämällään mitä haluavat, eivätkä sitä, mitä muut heiltä odottavat. Siksi ensimmäinen asia, joka sinun tulee tehdä, on tunnistaa oman pelkosi lähde, jotta voisit kohdata sen.

Muutoksen pelkääminen

Ehkäpä on niin, että valitat useasta elämäsi asiasta. Ne tekevät olosi epämukavaksi, suuttuneeksi ja onnettomaksi, ja ne häiritsevät sinua. Mutta mietitkö koskaan sitä, oletko itse tehnyt mitään muuttaaksesi ne asiat, jotka sinua niin paljon häiritsevät?

Se, mitä ihminen todella pelkää, on epäonnistuminen. Sinun tulisi kuitenkin aina muistaa, että epävarmuus on osa elämää, emmekä koskaan voi tietää täysin, mitä tulee tapahtumaan. Epäonnistumisista tulee oppia.

Vapauden pelkääminen

Vapaus on vastuu, sillä se ei riipu muista, vaan meistä itsestämme. Oikea hetki sille on nyt – älä odota elämäsi työtehtävää olemalla tekemättä mitään, tai unelmiesi elämänkumppania kuvitellen hänen ilmestyvän kuin taikaiskusta. Kaikki unelmat vaativat rohkeutta, jotta voisit saada niiden avulla kaipaamasi vapauden. Älä siis unohda, että vapaus on tarkoitettu vain rohkeille.

Some figure

Pelko oman elämän haltuun ottamisesta

Pelkäämme ottaa elämämme hallintaamme, ja ihailemme niitä, jotka näin tekevät. Niitä ihmisiä, jotka jättävät kaiken tehdäkseen matkan maailman ympäri, ja niitä, jotka jättävät työpaikkansa tehdäkseen juuri sitä, minkä suhteen he ovat intohimoisia. Kysy itseltäsi seuraavaa: oletko todella se ihminen, joka haluat olla?

Jos otat oman elämäsi haltuusi, teet valintoja ja päätöksiä, jotka vievät sinut valitsemallesi polulle huolimatta siitä, minkä muut ihmiset ajattelevat olevan sinulle ja elämällesi hyväksi. Mieti siis, mitä oma sydämesi sanoo. Kuuntele sitä, sillä sydämesi ei koskaan ole väärässä.

Oletko tarpeeksi rohkea muuttuaksesi?

Jos otat oman elämäsi hallintaasi, jätät pelkosi menneisyyteen, otat riskin vapaudesta ja ryhdyt olemaan vastuussa itsestäsi, teet rohkeita tekoja. Olemme kaikki kykeneviä pääsemään yli asioista ja elämään sitä elämää, jota haluamme elää, mutta se edellyttää valtavasti rohkeutta.

On kuitenkin niin, että kun olet päässyt eroon pelosta tietyllä elämäsi alueella, kykysi ottaa riskejä lisääntyy. Olet nimittäin tietoinen siitä, että oppimista tapahtuu aina, ja epäonnistuminen on osa elämää. Joka kerta kun käytät vapauttasi, olet hiukan lähempänä unelmiesi saavuttamista.

Ota siis ensimmäinen askel elämään ilman pelkojasi. Se on sen arvoista.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.