Mitä suurempi trauma, sitä yksityisempi on kipu

Kaikki ihmiset voivat kohdata henkilökohtaisen trauman, mutta miten siitä pääsee yli?
Mitä suurempi trauma, sitä yksityisempi on kipu

Viimeisin päivitys: 09 helmikuuta, 2019

Trauma voi esiintyä eri muodoissa. Saatat tuntea olosi pahastikin satutetuksi, mutta on tärkeää tietää, että haava jonka tunnet sisälläsi ja joka vaikuttaa koko universumiisi, paranee kyllä ajallaan.

Mitä suurempi kokemasi haaveri on, sitä yksityisempää on tuskasi ja sitä yksinäisemmäksi itsesi tunnet.

Negatiiviset tunteet ovat ihmismielen yleisiä vihollisia, jotka voivat vaikuttaa meihin syvästi ja estää meitä kehittymästä ja liikkumasta eteenpäin. Usein koemme sielun haavat tilanteina, jotka elämän mittaan jättävät traumaattisen jälkensä mieleesi.

Trauma syntyy kovasta henkisestä tai fyysisestä kivusta, jota yksilö ei pysty sulattamaan ja kohtaamaan. Ne jäävät kummittelemaan mieleen vuosikausiksi, eikä niistä välttämättä pääse koskaan kokonaan yli. Traumat vaikuttavat käyttäytymiseen ja siihen, miten maailman kokee ja näkee.

Lapsilla ja aikuisilla on hyvin erilainen tapa suhtautua haavoihin ja traumoihin. Lapsilla ei ole vielä hallussaan kehittyneitä kykyjä surun, vihan ja pettymyksen käsittelemiseksi. Mutta lapsilla ja aikuisilla on kuitenkin jotain yhteistä mitä tulee traumoihin ja niiden aiheuttamiin haavoihin; mitä väkevämpi trauma on, sitä vahvemmin yksilö tuntee olevansa muista eristyksissä ja yksin.

Sisälläsi kantamat haavat

Pettymykset, petokset ja muiden aiheuttama henkinen kipu rikkoo sisäistä rauhaasi ja käsityksiäsi maailmasta. Olo voi tuntua turvattomalta ja pelokkaalta, ja hyvinvointi kärsii.

Haavoilla, joita kannetaan mukana hiljaa, on erilaiset juuret ja kuvat. Psykologien mukaan trauman kehittyminen ja oireilu seuraa kuitenkin samankaltaisia reittejä:

nainen suree

Traumat ja haavat

  • Tunne siitä, että perusturvallisuus järkkyy ja rikkoutuu. Tämä voi tapahtua lapsena tai aikuisena. Yhtäkkiä kaikki ne asiat, jotka määrittivät sinua, ihmiset jotka olivat sinulle tärkeitä ja jotka muodostavat tukiverkkosi, pettävät luottamuksesi, katoavat elämästäsi äkkinäisesti tai aiheuttavat pelkkää kipua. Menetät kaiken sen, mistä ennen sait lohtua ja turvaa.
  • Rakastava kanssakäymisen puute. Joskus vanhemmat eivät osaa rakastaa lapsiaan. Lapsi ei välttämättä saa riittävästi emotionaalista tukea, eikä suhde vanhempiin ole vahva tai läheinen. Tämä on yleistä myös aikuisten parisuhteissa, joissa toinen tai kumpikin osapuoli kokee, ettei heitä tueta ja ymmärretä. Tällainen jättää syvän tyhjyyden tunteen jälkeensä.
  • Uhrin asema. On sanomattakin selvää, että fyysinen ja henkinen väkivalta jättää syvät haavat lapsiin ja aikuisiin. Ne murentavat itseluottamusta ja vetävät maton jalkojen alta.

Miten traumaattiset haavat vaikuttavat meihin?

  • Hyökkäyksen vaikutus, emotionaalisen tuen puute ja turvallisuuden tunteen rikkoutuminen vaikuttavat suoraan aivojen kemiaan.
  • Trauma synnyttää traumaperäistä stressiä, joka laittaa aivot jatkuvaan hälytystilaan. Pelko, epäluottamus ja ahdistus muuttuvat osaksi neurokemikaalista kaaosta, joka voi johtaa masennukseen.
  • Noradrenaliini, adrenaliini ja dopamiini voivat aiheuttaa unettomuutta, mikä johtaa jatkuvaan uupumukseen ja väsymykseen, sekä mielialan muutoksiin.

Jokaisella ihmisellä trauman oireet voivat olla erilaisia, eikä kukaan reagoi täysin samalla tavalla kaikkeen. Aivojen rakennetasolla trauma aiheuttaa kuitenkin samantyyppisiä muutoksia välittäjäaineisiin.

surua ilmassa

Syvä trauma ja täysi yksinäisyys

Mitä syvempi ja vakavampi haava sielussa on, sitä enemmän se lamaannuttaa ja voi pahimmillaan johtaa täyteen eristäytymiseen ja yksinäisyyteen.

  • Haavoittunut ihminen kokee, ettei kukaan pysty ymmärtämään, mitä heidän elämässään tapahtuu ja mitä he joutuvat kärsimään.
  • Tunne eristäytyneisyydestä aiheutuu välittäjäaineiden muutoksista, jotka tehostavat tunnetta yksinäisyydestä ja negatiivisuudesta.
  • Emotionaalinen tuska lisää myös fyysisiä vaivoja. Uupumus, apatia, lihaskivut ja päänsärky voivat saada olon tuntumaan kurjalta ja kaukaiselta. Mitään ei jaksa tehdä, eikä mikään kiinnosta. Maailma tuntuu välinpitämättömältä.

On hyvä muistaa, ettei traumoista ja syvistä haavoista puhuminen ole helppoa. Yritä kuitenkin avautua tunteistasi muille: kerro läheisillesi siitä, mitä päässäsi liikkuu ja miltä sinusta tuntuu. Aloita vaikka kertomalla, miten päiväsi töissä tai koulussa sujui.

Syvemmistä haavoista puhuminen on vaikeaa: kuinka kertoa toiselle jostain kamalasta ja kivuliaasta, jonka on itse kokenut? Näitä tunteita ja muistoja on vaikeaa jakaa, eivätkä kaikki halua niitä muistella.

surullinen pikkulapsi

Miten kohdata syvimmätkin haavat

Ihmistunteiden kirjo ja laajuus on välillä mykistävä ilmiö. Negatiivisetkin tunteet voivat olla hyvästä, sillä ne auttavat ymmärtämään, että jotain on mennyt tai menee parhaillaan pieleen, ja niiden kautta voi oppia rakentamaan uudelleen ja muokkaamaan. Negatiivisten tunteiden ei saa antaa lamaannuttaa.

Positiiviset tunteet puolestaan auttavat ihmistä saavuttamaan yhteyden muihin.

  • Sinulla on oikeus olla surullinen, kaihoisa ja vihainen. Näiden tunteiden ei tarvitse olla pysyviä, mutta ne auttavat ymmärtämään ja huomaamaan, että jotain on pielessä ja että sinun tulisi reagoida ja taistella.
  • Et ole heikko pyytäessäsi apua, tai sanoessasi että et voi hyvin. Joskus tuntuu, että olet jumissa tai ansassa. Älä siis epäröi puhua tunteistasi muille ja pyydä apua, kun sitä tarvitset.

Ymmärrä, että menneisyys on menneisyydessä. Asiat, jotka ovat jo tapahtuneet ovat poissa vaikutusvaltasi piiristä. Haavat eivät välttämättä parane kokonaan, mutta ne arpeutuvat lopulta.

  • Muisto ei unohdu, mutta pystyt silti jatkamaan elämässä eteenpäin ilman jatkuvaa kipua.
  • Haavat paranevat, kun ne peittyvät uusien toiveiden alle. Uudet projektit voivat auttaa vapautumaan menneisyyden kahleista.
  • Vietä aikaa ihmisten kanssa, jotka todella rakastavat sinua. Taistele pitääksesi huolta itsestäsi ja rakasta itseäsi joka päivä, olet sen ansainnut.

Asiat jotka ovat tapahtuneet sinulla muiden toimesta, eivät määritä sitä, kuka olet tänään ja tulevaisuudessa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.