Läheisen lähtö ja ”tyhjän tuolin syndrooma”

Tyhjän tuolin syndroomalla viittaamme siihen tunteeseen, joka tulee, kun joku sinulle tärkeä henkilö lähtee. Kyseessä voi olla kumppani, ystävä, sisko tai veli – kuka tahansa sinulle tärkeä ihminen.

Tämä tunne sekoitetaan usein suruun tai jonkun ihmisen menetykseen yleisesti ottaen, mutta kyseessä on ”tyhjä tuoli” juuri siksi, että tyhjyys liittyy menneen ihmisen paikkaan esimerkiksi juhlien tai muun onnellisuuden keskellä.

Tyhjän tuolin syndrooma ilmenee usein tiettyjen lomien aikana tai muuten tärkeinä ajankohtina, kuten esimerkiksi jouluna, syntymäpäivänä tai mihin tahansa muuhun sellaiseen aikaan, jolla on sinulle merkitystä.

Tulet huomaamaan tyhjän tuolin kaikkien muiden ihmisten seassa ja tuntemaan valtavan tyhjän tilan. Kipu ja kärsimys tuntuvat taas kerran tuoreilta.

Tyhjä tuoli on kuin hiljainen todistaja

Tyhjä tuoli säilyy vertauskuvana sille, että sinä et enää ole sitä, mitä ennen olit. Tämä tunne on erityisen huomattava silloin, kun ympärilläsi on muita ihmisiä, mutta äkillisesti tajuat, että jokin puuttuu.

Tyhjän tuolin syndrooma
Tämä voimakas tunne kuuluu normaaliin suruprosessiin, joka on ehkä asia, joka itsellesikin on tuttu.

Kun sinulla on tilanne, jolloin olet menettänyt jonkun sinulle rakkaan, ja vietät ajanjakson jolloin joudut opettelemaan elämään ilman tätä ihmistä, koet voimakasta tuskaa.

Suru tulee jatkumaan, kunnes pystyt käsittelemään menetyksesi ja palaamaan tavalliseen elämääsi ilman aiemmin kokemaasi hirveää tyhjyyden tunnetta.

On tärkeää että muistat, että tyhjän tuolin syndrooma voi myös tulla silloin, kun sinulle tärkeä ihminen on vielä elossa. Se voi myös ilmetä muissakin tilanteissa kuin kuoleman kautta, kuten esimerkiksi yksinäisyyden seurauksena.

Kun joku jättää tai hylkää sinut, saatat myös kokea tämän tyhjyyden tunteen, vaikkakin se yleisesti ottaen liittyy erityisesti kuolemaan. Kun tunnet olosi yksinäiseksi, eikä sillä ole mitään väliä, kuinka paljon ihmisiä ympärilläsi on, sinulla on niin kutsuttu tyhjän tuolin syndrooma.

Koet todella paljon, mutta tulet pääsemään siitä yli

Vaikka saatatkin pystyä näkemään vain kipua ja surua, sinun täytyy silti kokea ja elää esimerkiksi tärkeät juhlapäivät, kuten joulu. Ei ole olemassa mitään tapaa, jolla voisit olla kohtaamatta tuskaasi. Sinun täytyy päästä tämän kokemuksen läpi, mutta muista, että aikanaan sekin loppuu.

Nainen lentää
Ensimmäiseksi yritä noudattaa seuraavia ohjeitamme läheisen poismenoa koskien. Ne saattavat olla hyödyllisiä jossakin elämäsi vaiheessa, joten jatka lukemista!

Älä eristäydy muista, äläkä jää hiljaisuuteen

Kun kärsit tästä tilasta, et varmaankaan halua puhua siitä, ja saatat käännyttää pois ne ihmiset, jotka haluaisivat auttaa sinua kaikkein eniten. Haluatkin ehkä mieluummin kärsiä hiljaisuudessa.

Tämä on kuitenkin hyvin epäterveellistä. On parasta olla kontaktissa ihmisten kanssa, vaikka et haluaisikaan, ja kannattaa myös etsiä apua. Joskus tarvitsemme van sitä, että toinen ihminen kuuntelee ja kiinnittää meihin huomiota.

Muuta tyhjän tuolin merkitystä

Asiat tulevat aina tarkoittamaan sitä, mitä sinä haluat niiden tarkoittavan. Jos tyhjä tuolisi on sinulle sama asia kuin suru ja menetys, miksi et voisi antaa sille jotakin muuta merkitystä?

Katso siis asiaa tarkemmin, ja yritä poistaa ne negatiiviset tunteet, joita olet tuoliin kiinnittänyt. Tee siitä tuolista ystäväsi vihollisen sijaan.

Jos tarvitset apua, pyydä sitä

Saatat ajatella, että voit kestää mitä tahansa, ja että jos et pysty ratkaisemaan asioita yksin, kukaan ei niitä voi ratkaista. On kuitenkin niin, että joskus ihminen tarvitsee hiukan tukea tai ”tönäisyn” liikkuakseen eteenpäin.

Älä yritä lääkitä itse itseäsi, jotta voisit hoitaa sisälläsi olevaa kipua – tee niin ainoastaan, jos lääkärisi siihen kehottaa. Mutta yritä löytää muitakin tapoja parantaa itsesi surusta kuin vain lääkkeet.

Miksi et menisi psykologille? Nämä ihmiset ovat asiantuntijoita, mielen ammattilaisia. He auttavat sinua enemmän kuin kukaan muu, joten älä pelkää hakea itsellesi apua.

Mies veneessä ja perhoset
On tärkeää, että hyväksyt sen, että ihmisiä tulee ja menee sinun elämässäsi, ja tämä voi tapahtua tavalla tai toisella.

Jotkut menevät pois kuoleman kautta, toiset jättävät sinut, ja jotkut saattavat satuttaa sinua. Sinulla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin hyväksyä tämä kaikki.

Älä anna tyhjän tuolin poistaa sitä iloa, joka saa sinut tuntemaan itsesi elossa olevaksi.

Epäilemättä nämä tilanteet sattuvat, sillä olet vain ihminen – sinulla on tunteet! Mutta sinun täytyy oppia hyväksymään se, että myös sellaisia asioita tapahtuu elämässä, jotka eivät ole kontrolloitavissasi.