Suojaudu negatiivisuudelta

Optimistisuus on paras keino suojautua negatiivisuutta vastaan ja pysyä onnellisena. Suojautuaksesi negatiivisten ihmisten vaikutukselta omaan mielialaan onkin tärkeää pystyä kohtaamaan hankalatkin tilanteet positiivisin mielin.

Tunnet varmasti sellaisia ihmisiä, jotka tuntuvat olevan aina huonolla tuulella ja onnistuvat vaikuttamaan muidenkin mielialaan negatiivisesti. Jatkuva valitus, turhautuminen ja kyvyttömyys käsitellä vastoinkäymisiä ovat merkkejä pessimistisestä asenteesta, joka on raskas taakka kantaa. Jos lähipiirissäsi on tällaisia henkilöitä, haluat ehkä tietää, miten voit puolustautua negatiivisuutta vastaan.

Miksi jotkut ihmiset ovat aina huonolla tuulella?

Maailma on täynnä ihmisiä, jotka elävät pessimismin kourissa. Pessimismi tarkoittaa huonojen puolien näkemistä kaikessa tai oletusta, että asiat pahenevat. Pessimisti saattaa olla jatkuvasti ärtynyt ja tyytymätön elämäänsä ja itseensä. Pessimistinen asenne kuluttaa voimavaroja huomattavasti enemmän kuin optimistinen asenne.

Vaikkei pessimisti aina sairasta masennusta, voi hän kärsiä alhaisesta itseluottamuksesta. Klassinen esimerkki pessimististä on, että hän näkee puoleen väliin täytetyn vesilasin aina puoliksi tyhjänä, kun taas optimisti näkee saman vesilasin olevan puoliksi täynnä. Pessimistin on vaikea nauttia mukavista asioista, heillä on vaikeuksia luottaa ihmisiin ja usein pessimistit levittävät negatiivista energiaa ympärilleen.

Joskus pessimisti voi tehdä läheistensä elämästä hankalaa huomaamattaan. Pessimisti saattaa jaella mm. seuraavanlaisia lauseita: ”Jos hoidat homman noin, ei siitä kyllä varmana tule mitään” tai ”Ei kannata edes yrittää, et ole hyvä noissa jutuissa”. Vaikka tällaiset lauseet jättäisi huomiotta, voi se silti nakertaa itseluottamusta ja mielialaa. Etenkin jos kyseinen pessimisti sattuu olemaan läheinen perheenjäsen, kuten isä, äiti tai elämänkumppani tai valta-asemassa oleva henkilö, kuten esimies työpaikalla. Näillä henkilöillä on suora vaikutus omaan mielialaamme, ja negistelyn keskeltä voi olla vaikea ponnistella omilleen. Alta löydät selviytymiskeinot negatiivisuudelta suojautumiselle.

Näin estät negatiivisuuden vaikutuksen

1.  Aseta rajat

negis2

Tällaiset henkilöt saattavat olla sinulle hyvin läheisiä, mikä tarkoittaa sitä, ettei heitä voi noin vain poistaa lähipiiristä ja heillä saattaa olla suurikin vaikutus omaan mielialaasi. Etenkin sellaisina päivinä, kun olet stressaantunut tai muuten alamaissa, voi pienikin kommentti tai negatiivinen käyttäytyminen satuttaa ja tehdä olon epämukavaksi.

On siis tärkeää asettaa rajat negatiivisten ihmisten kommentoinnille. Valmistaudu vastaamaan negistelijän kommentteihin positiivisella tavalla. Kun negistelijä kommentoi työpaikan esitelmästä sanoin: ”Miksi juuri sinä pidät esitelmän?” voit vastata siihen: ”Siksi, koska minulla on taidot siihen.” Tai jos ystävä ihmettelee, miksi haikailet jonkun sinua huomattavasti viehättävämmän perään, voit vastata siihen: ”Olen saman arvoinen kuin kyseinen henkilö ja minulla on oikeus onneen.” Näin asetat rajat negatiivisille kommenteille, etkä omaksu niitä.

2.  Tee selväksi, että ongelma on negistelijällä, ei sinulla

Kissa peilaa

 

Tämä voi olla hankalaa. Pessimistin alhainen itseluottamus ja jatkuva pirujen maalaaminen seinille tekee elämän nauttimisesta vaikeaa. Näytä heille, miten väärässä he ovat ja anna heidän ymmärtää, ettet sinä ole samanlainen. Hymyile heidän negatiivisille kommenteilleen ja sano heille: ”Kokemus elämästä riippuu paljon siitä, mistä vinkkelistä asioita katsoo. Jos ajattelee kaikesta negatiivisesti, muuttuu elämä hankalaksi. Positiivisuus tekee elämästä helpompaa.”

Joskus negistelijän kommenttien takana piilee kateus tai epäluottamus. On hyvä osoittaa heille, että negatiivinen näkemys ja kokemus maailmasta pahentaa heidän ongelmiaan. Älä anna onnettomien ja negatiivisten ihmisten vaikuttaa omaan elämääsi.

3. Ole määrätietoinen

Tyttö muodostaa sydämen käsillään

On tärkeää suojella itseään mielipahalta ja negatiivisten ihmisten vaikutukselta. On tärkeää tuntea itsensä ja tietää, mitä haluaa, mikä tekee juuri sinut onnelliseksi ja luottaa omiin kykyihisi. Älä anna negatiivisten ihmisten murentaa itseluottamustasi tai uskoa hyviin asioihin.

Negatiivisten kommenttien kuunteleminen ei johda mihinkään. Joku lähipiirissäsi saattaa kylvää inhottavia ajatuksia päähäsi: ”Et pysty siihen, ei se ole sen arvoista, ei tästä mitään tule.” Elämä on jatkuvaa oppimista ja kaikki tekevät virheitä. Silloin onkin tärkeää nousta takaisin jaloilleen, yrittää uudelleen ja siirtyä eteenpäin. Kaikessa ei voi olla hyvä, mutta yrittää kannattaa aina. Löydä omat vahvuutesi ja tiedä, että ansaitset pelkkää hyvää. Ole määrätietoinen ja uskalla asettaa itsellesi tavoitteita. Älä pelkää sitä, mitä muut mahtavat sinusta ajatella.

Jos vain pystyt, karsi elämästäsi sellaiset ihmiset, jotka aiheuttavat sinulle vain stressiä ja mielipahaa. Aina tämä ei ole mahdollista, sillä jos esimerkiksi jompikumpi vanhemmistasi on hyvin negatiivinen henkilö, et varmasti halua katkaista välejä kokonaan. Tee kuitenkin pesäero itsesi ja negatiivisen ihmisen välillä. He näkevät ja kokevat maailman eri tavalla kuin sinä, eikä sinun tarvitse ottaa heidän kommenttejaan huomioon. Elä elämääsi vain itseäsi varten.