5 vanhempien tekemää yleistä mokaa lasten kasvatuksessa

On tärkeää, että lapset oppivat arvostamaan asioita ja sitä, että itsenäinen tekeminen on hyväksi. Lasten ylisuojelu on haitallista lasten kasvulle.
5 vanhempien tekemää yleistä mokaa lasten kasvatuksessa

Viimeisin päivitys: 08 helmikuuta, 2019

Jokainen vanhempi tavoittelee täydellisyyttä, vaikka tietää sen olevan mahdotonta. Toisen ihmisen tuominen tähän maailmaan tuo mukanaan myös paljon vastuuta. On tavallista tuskailla sitä, miten epätäydellinen äiti tai isä on omalle lapselleen, ja olo voi tuntua riittämättömältä ja avuttomalta. Vanhemmat saattavat lukea runsaasti kasvatusta käsitteleviä kirjoja ja hankkivat lapsilleen runsaasti harrastuksia. Vanhemmat haluavat lapsiensa olevan parhaita, fiksuimpia ja menestyneitä.

On tärkeää muistaa, että lapset eivät vaadi sinua olemaan paras äiti tai isä maailmassa. Lapset kaipaavat läheisyyttäsi, rakkauttasi, sitä että tuet ja suojaat heitä ja teet heidät onnelliseksi. He kaipaavat sitä, että he saavat kypsyä ja kasvaa rauhassa, ja oppia tekemään omat päätöksensä. Tämä on lapsesta välittämistä ilman ylisuojelua.

On hyvä pitää mielessä suurimmat mokat, joita vanhemmat tekevät lapsia kasvattaessaan. Pidä nämä mielessä ja vältä niitä.

5 yleistä mokaa lasten kasvatuksessa

1. Et kuuntele lasta

 

isä ja poika juttelevat

Lapset viettävät suuren osan ajastaan kysellen ja ihmetellen asioita, lapset kertovat meille päivästään, mielikuvitusleikeistään ja voivat kommentoida asioita hassunhauskoin tavoin. Ole kärsivällinen ja kuuntele lapsen jokaista sanaa, vaikka he ajautuisivatkin haihatteluun ja huvittaviin toteamuksiin.

Jos et kiinnitä lapseen huomiota tai olet liian kiireinen kuuntelemaan heitä, tulee päivä, jolloin lapsi lakkaa kertomasta sinulle asioita. Lapsi voi kääntyä sisäänpäin huomatessaan, ettei vanhempi ole kiinnostunut tämän ajatuksista. Kuuntele, kysele ja ihmettele asioita lapsen kanssa.

2. Rankaiset lasta jokaisesta virheestä

 

tyttö tekee kotiläksyjä

Lapset tarvitsevat rajoja ympärilleen ymmärtääkseen mikä on oikein ja mikä väärin, ja mitä heiltä odotetaan. Kasvaakseen ja kypsyäkseen heidän täytyy myös tehdä virheitä. Lapset voivat käyttäytyä sopimattomasti, huutaa ja raivostua julkisella paikalla ja tehdä typeriä juttuja, joita aikuinen ei voi käsittää. Tämä on normaalia. Vain virheitä tekemällä lapsi oppii.

Lasten kasvattamisessa on tärkeää tunnistaa, milloin ja miten lasta tulee rankaista huonosta käytöksestä. Lapsen kanssa tulisi aina pyrkiä puhumaan tapahtuneesta, eikä vain suoralta kädeltä rankaista lasta ymmärtämättä hänen kantaansa. Jos lapsi tekee jotain kiellettyä, opeta hänelle, miksi jokin asia on kielletty. Jos lapsi ei pääse kokeesta läpi, kysy mitä tapahtui, tai jos hän lyö toista lasta koulussa, selitä hänelle ettei toista saa lyödä, mutta muista myös kysyä, miksi hän teki niin.

Opettaminen ei ole rankaisemista, vaan luo siltoja oppimiseen. Älä unohda vahvistaa tätä prosessia joka päivä, ohjaa lapset virheidensä läpi oikealle polulle.

3. Teet kaiken lapsesi puolesta

tyttö raivoaa

 

Lapsella saattaa kestää kauan aikaa oppia sitomaan kengännauhat tai tehdä kotiläksyt. Älä huolestu, vaikka lapsellasi kestäisikin kauemman aikaa tiettyjen asioiden oppimiseen tai hallitsemiseen. Jokainen lapsi on ainutlaatuinen ja oppii ja kehittyy omaan tahtiinsa. Vanhempien tulee kunnioittaa lastensa erityispiirteitä.

Jos teemme kaiken lapsen puolesta: sidomme kengännauhat ja kerromme hänelle oikeat vastaukset matematiikan kotitehtäviin, teemme pahimman mahdollisen virheen kasvattajana. Lasten ylisuojelu on hyvä tapa kasvattaa epäkypsiä ja epävarmoja lapsia, sillä lapsi ei ole saanut itse kokeilla siipiään ja oppia käyttämään omia voimavarojaan ja vahvuuksiaan. Anna lapselle aikaa ja vastuuta joka päivä, jotta he voivat oppia sisäisestä voimastaan ja omistautumisesta. Kun lapsi saavuttaa tavoitteensa itse, hän tuntee olonsa ylpeäksi.

4. Odotat lapsen haluavan juuri niitä asioita, joita hänelle kaavailet

 

poika piilottelee käsien takana

Ehkä lapsesi on introvertti? Ehkä hän pitää asioista, joita sinä et voi ymmärtää? Ehkä hän on itsenäisempi kuin haluaisit hänen olevan? Kunnioita lapsen persoonaa ja tue häntä kaikessa, mitä hän tekee. Vaikka et itse olisi innostunut urheilusta ja toivoisit lapsen olevan kiinnostuneempi lukemisesta kuin pallon potkimisesta, anna lapselle tilaa tehdä juuri niitä asioita, joita hän haluaa. Lasta ei voi pakottaa muottiin.

Jokaisella lapsella on oma identiteetti ja on hyvä, että lapsella on omia ideoita ja kiinnostuksenkohteita. Tämä auttaa lasta oman onnellisuutensa löytämiseen.

Lasten kasvattaminen ei tarkoita identtisten henkilöiden kasvattamista, jonka aivot toimivat samalla tavalla kuin vanhempien. Auta lasta löytämään oma polkunsa tiellä kohti aikuisuutta. Anna hänelle mahdollisuus löytää juuri hänelle sopiva tapa olla olemassa.

5. Vertaat lasta muihin

 

kaksi poikaa tappelee

Lapsen vertaaminen muihin lapsiin on yksi pahimmista kasvattajan virheistä. Äidit ja isät voivat päästää suustaan esimerkiksi seuraavia lauseita:

“Lapseni ei ole yhtä fiksu kuin sinun tyttäresi. Välillä ihmettelen, mitä hänestä oikein tulee kun hän kasvaa aikuiseksi.” Tai: “Vanhempi poikani on paljon ujompi kuin nuorin lapsemme. Hänellä ei ole yhtään ystäviä. Nuorimmainen puolestaan tulee toimeen kaikkien kanssa, eikä koskaan aiheuta minulle päänvaivaa.”

Tarkkaile sanomisiasi lasten kuullen, sillä lapset ymmärtävät enemmän kuin kuvittelemme. Pitkällä aikavälillä tällaiset kommentit voivat satuttaa. Vertaamalla lapsia muihin aiheutamme heille huonommuuden tunteen ja nakerramme heidän itseluottamustaan.

Älä siis vertaa lasta muihin sisaruksiin, lapsen koulutovereihin tai ystävien lapsiin. Jokainen lapsi on ainutlaatuinen ja arvokas omalla tavallaan. Rakasta heitä kaikkia yhtä paljon ja kasvata heistä kypsiä, vastuullisia aikuisia, jotka ovat onnellisia.

Vältä näitä viittä yleistä mokaa lasten kasvatuksessa!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.