4 tärkeintä elämänarvoa välitettäväksi lapsillesi

Lasten on erittäin tärkeää oppia, että kaikki elämässä vaatii ponnistelua ja yksi tie onneen on oppia arvostamaan yksinkertaisia asioita.
4 tärkeintä elämänarvoa välitettäväksi lapsillesi

Viimeisin päivitys: 15 lokakuuta, 2018

Kasvatus on yksi tärkeimpiä näkökulmia ihmisenä olemisessa. Jos olet isä, äiti, isoäiti tai opettaja, kannattaa kysyä itseltäsi mitä sinun tulisi välittää ympärilläsi oleville lapsille. Tässä artikkelissa kehotamme sinua pohtimaan näitä neljää elämänarvoa. 

Tärkeimmät elämänarvot, jotka voit opettaa lapsillesi

1. Empatia

tyttö haistelee kukkaa

Mikä voisi olla tärkeämpää kuin oppia asettamaan itsensä toisen henkilön saappaisiin? Rakentamalla elämäsi molemminpuoliselle kunnioitukselle, onnelle ja harmonialle, saavutat paremman ymmärryksen sekä itsestäsi että muista. Sen ymmärtäminen, että toimintasi voi vahingoittaa muita, ja läheistesi vahingoittamisen välttäminen, on erinomainen arvo.

Empatia mahdollistaa todellisten ystävyyssuhteiden muodostamisen, kumppanin kunnioittamisen ja onnellisuuden yhdessä muiden kanssa. Sen tiedostaminen, että myös muut ihmiset tuntevat pelkoa, iloa, ahdistusta tai häpeää, auttaa parantamaan yhteiskuntaamme. Ymmärrys siitä, että toimintamme voi loukata muita, tekee meidät kunnioittavammaksi heidän tunteitaan kohtaan. Tämä arvo kannattaa hyvinkin juurruttaa ihmisiin ympärilläsi.

2. Nöyryys

 

tärkeimmät elämänarvot opetettaviksi lapsille: nöyryys

Lasten on tärkeää oppia, että he eivät ole parempia kuin muut. Heidän ei pitäisi kerskailla muille, huolimatta siitä mitä heillä on. Nöyryys mahdollistaa sen, että voimme olla onnellisempia, koska opimme arvostamaan yksinkertaisia perusasioita, jotka ovat pääasiallisesti tärkeämpiä elämässä.

Nöyrästi eläminen auttaa sinua näkemään asiat ja ihmiset ympärilläsi realistisemmin. Tämän saavuttaaksesi yritä olla ympäröimättä itseäsi materiaalisella vauraudella, opeta lapsillesi että kaikki elämässä vaatii ponnistelua ja että pienimmät ja aineettomat asiat elämässä ovat kaikkein tärkeimpiä. Nöyryyden harjoittaminen on korvaamaton arvo, jota emme aina muista kasvattaessamme lapsiamme. Kokeilisitko sitä?

3. Sitoutuminen

 

pojan mielikuvitus laukkaa

Sitoutuminen kehittyy lapsilla ajan mittaan, mutta sen kehittymistä voidaan tukea jo hyvin nuorella iällä. Kasvaessaan he oppivat olemaan vastuullisia päivittäisissä toimissaan ja kypsyvät. Sitoutuminen asioihin auttaa heitä tulemaan paremmiksi ihmisiksi, paremmiksi opiskelijoiksi, paremmiksi perheenjäseniksi ja paremmiksi ystäviksi… Tällä tavalla vahvat siteet ja arvot juurrutetaan heihin.

Opeta heille, että elämässä on tärkeitä asioita joiden vuoksi kannattaa taistella, ja tämän takia on tärkeää olla vastuullinen ja yrittää jatkuvasti kehittyä paremmaksi. Heidän täytyy oppia esimerkiksi että jokaisella puhutulla sanalla on merkitys, kirjaimellinen ja tulkinnallinen.

4. Itsetunnon arvo

 

äiti ja tyttö tanssivat

Itsetunto on korvaamaton elämänarvo, joka parantaa lapsiesi elämää ensimmäisestä päivästä lähtien. Tue ja kehu heitä, vahvista sitä minkä he tekevät hyvin ja opasta heitä oppimaan virheistään. Rohkaise erinomaista käytöstä näyttämällä mitä haluat heidän tekevän. Kannusta heitä ottamaan riskejä ja luottamaan itseensä, sekä tiedostamaan että epäonnistuminen ei ole paha asia. Ponnistelemalla he voivat saavuttaa mitä vain.

Ihminen, jolla on vahva itsetunto, on vahva ja tyytyväisempi itseensä, ja siksi on vähemmän todennäköistä että hän vahingoittaa muita. Lapset ansaitsevat tämän tunteen ja sinä voit auttaa heitä kehittämään sitä.

Juurruttaaksesi näitä ydinarvoja, sinun tulee tarjota hyvä esimerkki. Ole johdonmukainen, vakaa ja innostunut samalla kun osoitat vahvaa kiintymystä lapsiisi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.