Logo image
Logo image

Neljä merkkiä siitä, että ystävä käyttää sinua hyväksi

2 minuuttia
Olemme joka päivä yhteydessä erilaisiin ihmisiin. Joistakin heistä tulee todellisia ystäviä, joihin me voimme aina luottaa. Mutta toiset vain yrittävät käyttää hyväkseen ystävyyden etuja, joita tarjoamme heille.
Neljä merkkiä siitä, että ystävä käyttää sinua hyväksi
Viimeisin päivitys: 21 tammikuuta, 2019

Ei ole aina helppoa sanoa, josko ystävä käyttää sinua hyväksi, vai onko hän todellinen ystävä. Joka tapauksessa on olemassa tiettyjä tilanteita tai ominaispiirteitä siinä, kuinka ystävät pitävät meihin yhteyttä, ja jotka tekevät helpoksi tunnistaa negatiivisen ystävyyssuhteen tai tilanteen, jossa joku hakeutuu läheisyyteemme jonkinlaisten taka-ajatusten saattelemana.

Kuulet heistä vain, kun he tarvitsevat jotakin

Tämä on perustavaa laatua oleva piirre epäaidossa tai pyyteellisessä ystävyyssuhteessa; kun ystäväsi tulee luoksesi vain kun hän tarvitsee jotakin sinulta. Tämä voi sisältää erittäin yksinkertaisia asioita, kuten kirjan lainaamista tai hänen kuskaamista jonnekin, tai se voi sisältää monimutkaisempia tilanteita, kuten rahan vippausta.

Ystäviesi auttaminen on merkki rakkaudesta ja kiintymyksestä, mutta jos alat huomata, että tämä henkilö tulee sinulle vain pyytämään asioita, saattaa olla aika asettaa rajat tai lopettaa tilanne.

He lähtevät ulos ystävien kanssa eivätkä kutsu sinua

On ymmärrettävää haluta ystäviemme tutustua toisiinsa ja olla yhteydessä toistensa kanssa. Mutta jos joku, joka on vastikään liittynyt piireihisi alkaa käydä ulkona ystäviesi kanssa eikä kutsu sinua mukaan, kenties käytännössä jopa piilottaa tapaamiset, tämä voi olla hälytysmerkki.

On tärkeää olla objektiivinen jos tällainen tilanne ilmenee, koska joskus on helppoa tuntea olevansa hieman uhattuna tai kateellinen ilman todellista syytä. Tämän vuoksi on suositeltavaa analysoida tilannetta erittäin hyvin ennen kuin jättää kontakti kyseiseen henkilöön.

He käyttävät sinun henkilökohtaisia tietojasi omaksi hyödykseen

Jotkut epäaidot ystävät tulevat lähellesi perustavoitteenaan saada tietoa sinusta, jota he voivat käyttää omaksi hyödykseen. Tämä tilanne voi olla niin selvä, että joskus et ehkä ota sitä vakavasti.

Tällaista voi esiintyä useissa erilaisissa tilanteissa, minkä vuoksi sinun tulisi pysytellä valppaana. Voi olla, että tämä ystävä yrittää käyttää kontaktejasi saadakseen työpaikan tai saadakseen suosionosoituksia sinun nimissäsi. Voit joutua kohtaamaan väärinymmärryksiä tai vakavia ongelmia kontaktiesi kanssa ilman että sinulla on minkäänlaista käsitystä siitä, mitä tapahtui.

Tulet usein kielletyksi

Todellinen ystävyys on vilpitöntä ja pyyteetöntä. Tietyissä tilanteissa tarvitsemme ystäviämme. Voi olla, että tarvitset heitä kuuntelemaan, tarvitset suosionosoituksen tai että he auttavat sinua jossakin tilanteessa. Jos huomaat, että ystäväsi kieltäytyy aina auttamasta sinua, on todennäköistä, että ystävyyssuhteesi ei ole kovin vilpitön.

Tämä tilanne liittyy vahvasti ensimmäiseen tilanteeseen, koska on erittäin yleistä, että epäaidossa ystävyyssuhteessa pyydetään aina sinua auttamaan tai ystävä yrittää hyötyä sinusta, mutta katoaa, kun sinä tarvitset häntä.

Eivät kaikki, jotka tapaamme elämämme aikana, aio käyttää meitä hyväkseen tai aiheuttaa meille harmia, mutta on tärkeää olla valppaana, jotta huomaat jos ystävä käyttää sinua hyväksi.

Valokuvakokoelma: wrangler

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Felmlee, D., & Faris, R. (2016). Toxic Ties: Networks of Friendship, Dating, and Cyber Victimization. Social Psychology Quarterly. https://doi.org/10.1177/0190272516656585

  • DeScioli, P., & Kurzban, R. (2009). The alliance hypothesis for human friendship. PLoS ONE. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0005802


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.