Logo image
Logo image

5 rehellisten ihmisten hyvää tapaa

3 minuuttia
Vaikka onkin ihmisiä, jotka eivät ajattele samalla tavoin kuin sinä itse, tai jotka eivät näe elämää samoin, rehellinen ihminen sanoo aina sen mitä ajattelee sekä toimii tämän mukaisesti.
5 rehellisten ihmisten hyvää tapaa
Viimeisin päivitys: 11 maaliskuuta, 2019

Rehelliset ihmiset saavat nauttia paremmasta elämänlaadusta, ja he ovat onnellisempia ja myös vahvempia kohdatessaan ongelmia. Tässä artikkelissa kerromme rehellisten ihmisten hyvistä tavoista, jotka jokaisen meidän olisi hyvä omaksua.

Rehelliset ihmiset eivät ole muita parempia siten, että he olisivat älykkäämpiä tai tietäisivät aina vastauksen kaikkeen, mutta heidän kohdallaan on voimakas yhteys sen välillä, mitä he ajattelevat ja kuinka he toimivat.

Niin yllättävältä kuin seuraava voikin tuntua, tämän tyyppistä psykologiaa ei ole kuitenkaan helppo toteuttaa käytännössä. Mielen ja tekojen rehellisyys vaatii todellista henkilökohtaista kehittymistä sekä aitoa, alkuperäistä ja vilpitöntä omaan itseen ja muihin suhtautumista.

Katsotaan sitten hiukan tarkemmin rehellisten ihmisten tapoja sekä niitä ominaisuuksia, jotka kuuluvat tähän arvokkaaseen piirteeseen.

Tässä tulevat siis viisi rehellisten ihmisten tapaa – kuuluvatko nämä omaankin arkeesi?

Rehellisten ihmisten viisi hyvää tapaa

1. Rehelliset ihmiset eivät pelkää sanoa totuutta

Rehellisyys on järjetöntä, jos ihmisellä ei kuitenkaan ole rohkeutta puolustaa ja vaatia totuutta kaikkina hetkinä huolimatta siitä, mikä konteksti on.

 • Jos ihminen on sydämeltään rehellinen, hän ei salli epäoikeudenmukaisuutta, kiristystä, puolitotuuksia tai valheita.
 • Lisäksi rehellisyyttä odotetaan myös muilta, jos ihminen on itse tällainen.

Toisaalta taas on niin, että ei ole helppoa puolustaa ja tarjota tämän tyyppistä henkilökohtaista eheyttä.

On monia tilanteita, joissa vallitsee rehellisyyden sijasta naamioitu epärehellisyys, ja usein on myös tarvetta suojautua toisten tekopyhyydeltä.

2. Rehelliset ihmiset ovat tietoisia rajoituksistaan ja omista vioistaan

Some figure

Ei ole reilua, että vaaditaan rehellisyyttä toisilta, jos sitä ei itse pystytä toteuttamaan.

 • Päivittäisessä arjessa tulee vastaan paljon sellaisia henkilöitä, jotka kuuluttavat erilaisista hyveistään. Usein tämä on kuitenkin pelkkää puhetta, sillä nämä hyveet jäävät monesti toteuttamatta todellisuudessa.
 • Näin ei kuitenkaan ole rehellisten ihmisten kanssa, sillä he ovat tehneet sisäisen matkan ja tulleet tietoisiksi rajoituksistaan, vioistaan ja synkästä puolestaan.
 • He tietävät, mitä heidän tarvitsee parantaa ja mistä heikkouksista heidän tulee ajan kuluessa päästä ylitse.

Tämä tietoisuus omasta itsestä auttaa luomaan tilanteen, jossa teot ja ajatukset ovat harmoniassa toistensa kanssa. Ei ole mitään epäaitouksia tai tekopyhyyttä, vaan ainoastaan se tasapaino, jonka tuo nöyrä ja kunnioittava sydän.

3. He ovat läpinäkyviä – voit nähdä juuri sen, mitä ihminen on

Some figure

Läpinäkyvyys ei ole sitä, että annat toisten nähdä intiimit salaisuutesi, eikä se ole haavoittuvaisena olemista.

Rehellisyys on yhtä kuin läpinäkyvyys, sillä kaikki se, mitä ihminen tekee, sanoo ja osoittaa, on tällöin harmoniassa hänen oman persoonansa suhteen.

Ei ole siis mitään vääristymää tai epäsointua. Lisäksi tässä on kyse siitä, että rehellinen ihminen pitää voimassa tietyn käytöksen, kohtelun ja toisiin suhtautumisen.

Läpinäkyvyys ei ole aina kovin helppoa, sillä onhan niin, että jos jokin asia on tyypillistä meille ihmisille, se on vikkelyys: me muutumme jatkuvasti. Lisäksi meillä on jatkuva tarve sopia joukkoon ja tulla hyväksytyiksi kaikkien muiden taholta, lähes kaikkina hetkinä.

Rehellisillä ihmisillä ei ole tätä ongelmaa, sillä jos he eivät pidä jostakin tai jokin on vastoin heidän periaatteitaan, he tekevät tämän selväksi.

4. He taistelevat sen puolesta, mihin he uskovat

Usein ne kaikkein rehellisimmät, nöyrimmät ja jaloimmat ihmiset ovat niitä, jotka kaikkein eniten kuitenkin tuntevat itsensä yksinäisiksi tai jopa saavat kokea monien ympärillä olevien ihmisten torjunnan.

 • Näin käy eräästä hyvin yksinkertaisesta syystä: joskus rehellisyys on vastaan asettuvaa, ja ihminen ei tällöin pelkää sanoa sitä, että toinen henkilö ei ole reilu tai kunnioittava.
 • Ikävä kyllä lähes kukaan ei pidä brutaalista rehellisyydestä.

Tämä tarkoittaa usein sitä, että rehellisyys tekee toisten olosta epämukavan. He haluaisivat usein mieluummin tekopyhemmän tai sävyisän käytöksen, sillä tällaiset henkilöt ovat helpompia käsitellä.

5. Rehelliset ihmiset inspiroivat ja johtavat esimerkin avulla

Some figure

Rehelliset ihmiset ovat sellaisia, jotka elävät johdonmukaisella tavalla niin, että arvojen ja tekojen välillä on täydellinen tasapaino. Usein he siis inspiroivat sellaisia ihmisiä, jotka todella arvostavat tätä asiaa.

 • Ehkäpä tunnistat hiukan vihamielisyyttä rehellisten ihmisten suorissa sanoissa. On kuitenkin niin, että viisaat ihmiset, jotka arvostavat hyvyyden ja eheyden perusasioita, tulevat arvostamaan tällaista käytöstä valtavasti.
 • Siksi rehelliset ihmiset ovat loistavia ystäviä, perheenjäseniä ja kollegoja, jotka tekevät elämästämme helpompaa ja kauniimpaa.

Jos sinulla on tällaisia henkilöitä elämässäsi yksi tai useampi – niitä, jotka osoittavat väsymätöntä rehellisyyttä – kannattaa pitää heidät aina lähelläsi. Heidän kanssaan kannattaa jakaa mahtavia hetkiä, ja heiltä kannattaa oppia. Nämä ihmiset ovat muille lahja – sellaiset ihmiset, jotka inspiroivat toisia olemaan parempia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Rakel, V. (2012). La Honestidad. Comunicados, Apoderados. Ministerio de Educacion, Gobierno de Chile.
 • Moreno, C. (2004). Claves para el liderazgo ético. Capital Humano.
 • Guenin, L. M. (2005). Intellectual honesty. Synthese. https://doi.org/10.1007/s11229-005-3746-3
 • WHAT IS HONESTY?. Cal State J Med. 1915;13(1):1.
 • Flores Mamani E, Garcia Tejada M, Calsina Ponce W, Yapuchura Sayco A. Las habilidades sociales y la comunicación interpersonal de los estudiantes de la universidad nacional del altiplano – puno. COMUNI@CCIÓN Rev Investig en Comun y Desarro. 2016;

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.