Logo image
Logo image

5 pahinta valhetta jotka kerrot lääkärillesi

3 minuuttia
Salaisuuksien pitäminen sekä oireista ja elämäntavoistasi kertomatta jättäminen voi olla lääkinnällisten diagnoosien tiellä. On välttämätöntä että kerrot lääkärille totuuden tottumuksistasi ja elämäntavoistasi. 
5 pahinta valhetta jotka kerrot lääkärillesi
Karla Henríquez

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Karla Henríquez

Kirjoittanut Okairy Zuñiga
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Valehteletko lääkärillesi? Miksiköhän? Luuletko, etteivät nämä valheet aiheuta mitään haittaa? Mitkä valheet ovat mielestäsi kamalimpia?

Säännölliset käynnit lääkärillä voivat auttaa sinua ehkäisemään ongelmia tulevaisuudessa, ja kontrolloivat niitä ongelmia joita sinulla jo on. Rutiinitarkastukset ovat välttämättömiä sairauksien etenemisen ehkäisemiseen.

Kyllä vain, on olemassa potilaita jotka kertovat valheita asiantuntijalle, joka pitää huolta heidän terveydestään. On tapauksia, joissa potilaat piilottelevat kipua tilanteissa, jotka vaarantavat heidän terveytensä sillä he pelkäävät tulevansa kritisoiduksi tai tuomituksi.

He tekevät näin ajattelematta, että he voivat vaikuttaa tietyn ongelman diagnoosiin tai jopa sen hoitoon. 

Sinun tulisi ottaa selville mitkä valheet ovat pahimmat jotka voit kertoa lääkärillesi, sillä ne voivat olla vaarallisia terveydellesi.

1. “Tunnen oloni hyväksi”

Ensimmäinen pahimmista valheista joita voit kertoa lääkärillesi on, että tunnet olosi hyväksi silloin kuin et todellisuudessa niin tunne. 

Tämä lause on erittäin yleinen niiden keskuudessa jotka kärsivät masennuksesta eivätkä tunnista, että he tarvitsevat apua. Jotkut näistä potilaista tuntevat olonsa surulliseksi ja ajattelevat, ettei ammattilainen voi ratkaista tätä ongelmaa.

Lisäksi tämä valhe on yleisesti raportoitu ihmisten keskuudessa, joilla on tietty lääkinnällinen tila joka vaatii tiukkaa hoitoa, mutta jota he eivät seuraa. Sitten vaikka he tuntevat epämukavuutta, he silti haluavat mieluummin pysyä hiljaisuudessa jotta heidän lääkärinsä ei nuhtele heitä.

On hyvin tärkeää kertoa lääkärillesi kaikista merkittävistä muutoksista mielialassa, ajatuksissa tai käytöksissä jotka vaikuttavat kykyysi toimia hyvin kotona tai töissä.

Ajattele, kuinka jokainen oire voi vaatia muutosta lääkitykseen, ruokavalioon tai terapiaan. 

Katso myös: 5 masennuksen merkkiä, joita et tiennyt

2. “Noudatan terveellistä ruokavaliota”

Some figure

Ihmiset yleensä sanovat, että he syövät vähemmän ja terveellisemmin kuin mitä he todellisuudessa syövät. 

Siksi ravitsemusterapeutit suosittelevat ruokapäiväkirjan pitämistä. Vaikkakin, kun potilas kertoo tämän valheen, hän usein myös muokkaa ruokapäiväkirjaansa. Hän tekee tämän välttääkseen ammattilaisen nuhtelut.

Tämä saattaa vaikuttaa pieneltä valheelta, mutta se lisää komplikaatioiden riskiä. Lisäksi se voi viivästyttää tai ehkäistä halutun päämäärän kuten painonpudotuksen tai glukoositasojen laskemisen. 

3. “Otan reseptilääkkeeni aina”

Some figure

Tämä valhe voi tehdä kroonisten sairauksien kontrolloimisen vaikeaksi, esimerkiksi korkean verenpaineen,

Tiedämme, että joskus on ärsyttävää muistaa ottaa pilleri. Muissa tapauksissa sinulla ei ehkä yksinkertaisesti ole varaa pillereiden ostamiseen, ja mieluummin valehtelet.

Älä tee sitä. On parempi puhua lääkärillesi. Hän voi auttaa sinua etsimään vaihtoehtoja, kuten:

  • Saamaan lääkenäytteitä joita hän saa suoraan laboratorioista.
  • Muuttaa lääkitystäsi jotta saat yleisemmän ja halvemman vaihtoehdon.

4. “Harrastan seksiä vain puolisoni kanssa”

Uskottomuuden kertomatta jättäminen lääkärille on erittäin yleistä ja tapahtuu, koska potilas pelkää että ammattilainen tuomitsee heidät.

Muista, että lääkärisi on henkilö johon voit luottaa täysin. He ovat olemassa auttaakseen sinua, eivät vahingoittaakseen sinua. Älä unohda, että kaikki mitä sanot on vaitiolovelvollisuuden alaisuudessa. 

Poikkeus sääntöön on kylläkin olemassa: kun henkilöllä on sukupuolitauti ja lääkäri tietää, että potilas on harrastanut suojaamatonta seksiä henkilön kanssa joka ei ole tietoinen tästä.

Tässä tapauksessa ammattilaisella on velvollisuus kertoa henkilölle jonka terveys on riskeerattuna, sillä elämän uhat ovat aina vakavampia kuin ammattisalaisuudet. 

Älä kuitenkaan unohda, että vastuullisuus sinun ja kumppanisi terveydestä on elintärkeää. 

5. “En juo” tai “en polta”

Some figure

Ennen kuin suutut tai kiellät tilanteen, analysoi mikä realiteetti on. Liiallinen alkoholinkulutus rohkaisee fyysisiä, psyykkisiä ja moraalisia seurauksia. Tupakka taas voi aiheuttaa monenlaisia syöpiä.

Kummassakin tapauksessa näiden aineiden käytöstä valehteleminen tekee kroonisten sairauksien ja niiden hoidon kontrolloimisesta vaikeaa. Jos olet diabeetikko, glukoositasosi muuttuvat säännöllisesti.

Lisäksi jotkut lääkkeet menettävät tehonsa tai aiheuttavat negatiivisia reaktioita kun ne yhdistetään muiden aineiden kanssa. 

Älä valehtele lääkärillesi

Salaisuuksien pitäminen sekä oireista ja elämäntavoistasi kertomatta jättäminen voi olla lääkinnällisten diagnoosien tiellä.

On välttämätöntä, että jätät valheet ja kerrot totuuden tottumuksistasi ja elämäntavoistasi. On normaalia että tunnet olosi nolostuneeksi ja olevasi poissa elementistäsi tiettyjen keskusteluiden aikana.

Voit esimerkiksi pelätä tulevasi kritisoiduksi tai tuomituksi, mutta lääkärisi tarkoitus on auttaa sinua. 

Et varmasti halua kärsiä allergisia reaktiota tai vakavia lääkinnällisiä ongelmia vain koska valehtelit.

Pääkuvan lähde: © wikiHow.com


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Cahoon, C. G. (2012). Depression in older adults. American Journal of Nursing. https://doi.org/10.1097/01.NAJ.0000422251.65212.4b
  • Dwivedi, K. N., & Varma, V. P. (2008). Depression in Children and Adolescents. Depression in Children and Adolescents. https://doi.org/10.1002/9780470777954
  • Cirkel, C., Rody, A., Meneder, S., & Ahrens, T. (2018). Sexually transmitted diseases. Gynakologe. https://doi.org/10.1007/s00129-018-4249-x
  • Room, R., Babor, T., & Rehm, J. (2005). Alcohol and public health. Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(05)70276-2
  • Warner, K. E. (2015). Smoking and Health. In International Encyclopedia of the Social & Behavioral Sciences: Second Edition. https://doi.org/10.1016/B978-0-08-097086-8.14049-8

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.