Logo image
Logo image

Lääkärit ovat kehittämässä "elävän sideharson" polville

2 minuuttia
Tutkijat ovat löytäneet kiehtovan uuden tavan parantaa revennyt polvirusto kehittämällä kantasolusiteen. Opi lisää tästä kiinnostavasta löydöksestä ja mitä se tarkoittaa useiden polvileikkausten tulevaisuudelle. 
Lääkärit ovat kehittämässä "elävän sideharson" polville
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Nivelkierukan repeämiset ovat yksi yleisimmistä polviongelmista ympäri maailman. Itse asiassa vain Euroopassa ja USA:ssa on yli miljoona tällaista tapausta vuosittain.

Tämä on repeämä tai vamma polven rustossa, mikä toimii polvilumpion tyynynä. Se antaa polvilumpiolle vakautta.

Repeämät ovat yleisiä vammoja urheilijoille, etenkin jalkapallon pelaajille. Yleensä lääkärit voivat korjata ne monimutkaisen leikkauksen avulla.Koska alue ei saa verenkiertoa, haavan ei ole helppoa parantua. Tämän tuloksena useat ihmiset eivät toivu täysin.

Revenneen nivelkierukan hoito

Usein ammattilaiset suosittelevat menisektomiaksi kutsuttua operaatiota. Tämä operaatio sisältää repeytyneen nivelkierukan poistamisen kokonaan. Vaikka se on usein onnistunut, se ei rajaa pois muita ongelmia tulevaisuudessa.

Liverpoolin ja Bristolin yliopiston tutkijat Iso-Brianniassa tekivät kuitenkin taannoin suuren löydön. He löysivät uuden tavan parantaa repeämä ilman tarvetta ottaa revennyttä nivelkierukkaa pois. 

Tämä on “elävä sideharso” jonka he tekivät kantasoluista, jotka otettiin potilaasta. Se ilmeisesti stimuloi solujen kasvua vaurioituneella alueella ja korjaa repeytyneen tai vahingoittuneen kudoksen.

Kantasolusideharso

Some figure

Stem Cells Translational Medicine julkaisi kyseisen tutkimuksen. Siinä kerrottiin, kuinkasolusideharso” voisi stimuloida revenneen nivelkierukan paranemista. 

Yritys nimeltään Azellon kehitti sideharson ja Innovate UK rahoitti sen.

Sideharsoa kokeiltiin ensimmäisen kerran viiden vapaaehtoisen potilaan kanssa. Kaikki olivat 18-45 -vuotiaita. Kaikki kärsivät valkoisen alueen nivelkierukan repeämistä.

  • Ensiksi tutkijat ottivat kantasoluja osallistujien luuytimestä.
  • He kultivoivat näitä soluja laboratoriossa kaksi viikkoa.
  • Sitten he käyttivät kypsyneitä soluja kalvorakenteessa.
  • Tämä istutettiin sitten nivelkierukan repeämään.
  • Sitten rusto ommeltiin kiinni jotta repeämä peittyisi ja pysyisi stabiilina.
Some figure

Mikä oli tulos?

Tutkijat olivat ihmeissään löytäessään, että hoito oli onnistunut. Tulokset olivat hyvin rohkaisevia. 

Kaikilla potilailla huomattiin nivelkierukan kiinnittyneen 1 vuosi leikkauksen jälkeen. Lisäksi kolmen henkilön polvi toipui täysin kahden vuoden jälkeen.

Valitettavasti kaksi muuta potilasta joutui poistattamaan nivelkierukan sillä heidän alkuperäiset oireensa ilmaantuivat uudelleen.

Kaksi leikkausta on tarpeen

Saatat ajatella, että tämä uusi hoito voitaisiin tehdä ilman leikkausta, mutta kaksi leikkausta on tarpeen jotta se voidaan toteuttaa.

  1. Ensimmäinen leikkaus on kantasolujen ottamiseksi luuytimestä.
  2. Toinen on luodun sideharson istuttaminen.

Anthony Hollander, päätutkija, vakuuttaa että he työskentelevät tehdäkseen paremman version hoidosta. He haluavat käyttää luovuttajien kantasoluja laskeakseen kustannuksia ja jotta potilaat joutuisivat käymään läpi ainoastaan yhden leikkauksen.

Professori Ashley Blom, ortopedisen kirurgian johtaja Bristolin yliopistosta, on samaa mieltä:

“Solusideharso tarjoaa jännittävän potentiaalisen uuden hoitovaihtoehdon kirurgeille, jotka voivat erityisesti hyödyttää nuorempia potilaita ja urheilijoita vähentämällä menisektomiasta johtuvaa nivelreuman aikaista ilmaantumista.”

Rohkaisevia tuloksia

Some figure

Lisätutkimukset ovat tarpeen, mutta tämän “soluharson” tähän mennessä saadut tulokset ovat hyvin kiinnostavia. Se edustaa tärkeää vaihtoehtoa revenneen nivelkierukan poistamiselle tulevaisuudessa.

Koska se voi korjata revenneitä kudoksia, ei olisi enää tarvetta käydä leikkauksissa saadakseen polven toiminta palaamaan. Lisäksi koska kudokset korjaavat itse itsensä, se vähentää kroonisten sairausten kuten nivelreuman, artroosin ja nivelrikon riskiä huomattavasti. 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Álvarez López, A., García Lorenzo, Y., Ortega González, C., & Guillen de la Rosa, R. (2012). Lesiones de menisco en pacientes con osteoartritis de la rodilla. Revista Archivo Médico de Camagüey, 16(3), 343-352.
  • Stem cell ‘living bandage’ for knee injuries trialled in humans – News – University of Liverpool. (2016). Retrieved from https://news.liverpool.ac.uk/2016/12/16/stem-cell-living-bandage-knee-injuries-trialled-humans/
  • Villarreal, J. M. B., González, I. L., & Vargas Sánchez, G. (2009). Lesiones meniscales. Ortho-tips, 5(1), 39-48.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.