Micra: maailman pienin ilman leikkausta asennettava sydämentahdistin

Vaikka Micra-sydämentahdistinta voivatkin käyttää vain uudet potilaat eivätkä he, joilla on jo perinteinen tahdistin, se on mullistava laite pienen kokonsa ja helpon asennuksensa ansiosta.
Micra: maailman pienin ilman leikkausta asennettava sydämentahdistin
Valeria Sabater

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Valeria Sabater.

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Maailman pienin sydämentahdistin on nimeltään Micra. Jo nimi itsessään kuvaa tässä mullistavassa sydämentahdistimessa käytettyä uskomatonta teknologiaa. Se vaikuttaa jo tuhansien ihmisten elämään.

Vielä jokin aika sitten sydämentahdistimet asetettiin potilaaseen avosydänleikkauksessa. Ajan saatossa näiden sykkeen säätelyyn tarkoitettujen laitteiden koko on pienentynyt.

Vuoden 2013 lopussa yhtiö nimeltä Medtronic näytti maailmalle jotakin uutta, melko hienostunutta ja mullistavaa lääketieteen alalla. Kyseessä oli Micra, maailman pienin sydämentahdistin, joka lisäksi voitiin asentaa potilaaseen ilman leikkausta.

Tämä on mahtava asia, jonka haluaisimme jakaa kanssasi.

Micra sykkii elämää

Kyseinen laite esiteltiin jo vuonna 2013, mutta uuden teknologian tai lääkkeen hyväksyminen, mainostaminen ja jakaminen on hyvin hidasta.

  • Micra sai CE-merkinnän vuonna 2015, jolloin sen mainonta ja jakelu aloitettiin Euroopan Unionin alueella.
  • Tiukkojen kokeiden perusteella laite näytti olevan erittäin tehokas ja luotettava verrattuna perinteisiin tahdistimiin. Laite on jotakin mullistavaa, ja on testien jälkeen antanut ainoastaan toivoa ja hyviä tuloksia.
  • Yhdysvaltojen elintarvike- ja lääkevirasto eli Food and Drug Administration (FDA) antoi hyväksyntänsä Micralle tämän vuoden puolessa välissä (2016). Tähän mennessä käytössä olevat laitteet ovat toimineet erittäin hyvin, ja olemme myös havainneet, että suurin osa sairausvakuutuksista kattaa kyseisen tahdistimen.
Sydämentahdistin

Maailman pienimmän tahdistimen ominaisuudet

Micra on 24 mm pitkä. Se on samaa kokoluokkaa kuin yhden euron kolikko. Vuosien 2014 ja 2015 välisenä aikana laite läpäisi kaikki käyttötestit maailmanlaajuisessa kokeilussa, jossa sen innovatiivinen teknologia todettiin tehokkaaksi.

Laitteella on seuraavat ominaisuudet:

  • Se on ihonalainen kapseli, jossa ei ole johtoja tai akkua.
  • Sen asettamiseksi ei tarvita leikkausta.
  • Tahdistin asennetaan potilaan sydämeen katetrin avulla viemällä se henkilön nivusista suonen kautta sydämen oikeaan kammioon.
pieni tahdistin
  • Tämä innovatiivinen tahdistin pysyy paikoillaan pienten hampaiden avulla itse sydämessä. Johtoja ei tarvita.
  • Asennuksen jälkeen se alkaa välittää sähköimpulsseja ylläpitääkseen sydämensykettä, mukautuen potilaan aktiivisuuteen.
  • Laitteen asettamiseksi ei tarvita ihon alle tehtävää taskua. Toisin sanoen kukaan ei tule huomaamaan potilaan tahdistinta, sillä se on näkymätön. Kapseli pysyy tiukasti “asennettuna” itse sydämessä.
  • Enää ei siis tarvita leikkausviiltoja, arpeutuvia haavoja tai pitkiä sairaalajaksoja.

Iso muutos sydänpotilaille

Tämä uusi teknologia ei ole pelkkä kliininen edistysaskel. Ei pidä unohtaa laitteen psykologista vaikutusta potilailla, joiden pitäisi muutoin käydä läpi leikkaus tahdistimen asentamiseksi.

  • Tämä laite asetetaan yksinkertaisella tavalla, joka ei jätä arpia. Ongelmien ilmetessä laite voidaan yksinkertaisesti “asentaa uudelleen”.
  • Asiantuntijoiden mukaan Micra toimii täysin vakaasti asennuksen jälkeen. Toisin kuin perinteiset tahdistimet, se ei vahingoita sydänkudosta millään tavalla.
  • Tämä on edistysaskel sydänsairauksien hoidossa. Se antaa lääkäreille ja potilaille ratkaisun, joka on sekä yksinkertainen että turvallinen.
Micra-tahdistin

 

Negatiiviset puolet, jotka on pidettävä mielessä

Micra-sydämentahdistin on täydellinen mullistus sairaanhoidossa ja sydänpotilaille juuri nyt. Lääkärit kuitenkin sanovat, että tämä on vasta alkua.

Suosittelemme myös lukemaan: Näin selviät sydänkohtauksesta

Toivomme, että muutaman vuoden kuluttua tämä laite pystyy hoitamaan kaikki sydänpotilaat. Toiveita on myös sen suhteen, että laitteen kestävyys paranisi tulevaisuudessa.

Juuri nyt Micra-tahdistimessa on vielä seuraavat rajoitteet:

  • Se kestää vain 10 vuotta, minkä jälkeen se on vaihdettava uuteen.
  • Toinen mielessä pidettävä asia on se, että laitetta ei voida käyttää hyvin ylipainoisilla ihmisillä. Tämän suhteen on vielä suuria rajoitteita, ja laitetta on vielä kehitettävä, jotta varmistetaan sen oikea toiminta näissä tapauksissa.
  • Ei pidä myöskään unohtaa, että Micraa ei voida asentaa potilaille, jolla on jo perinteinen sydämentahdistin.

Ne potilaat, jotka eivät pysty hyödyntämään tätä uutta teknologiaa juuri nyt, joutuvat käyttämään muita tällä hetkellä saatavilla olevia (yhtä tehokkaita) laitteita sykkeensä säätelemiseen.

Toivomme, että tulevina vuosina tiede jatkaa kehittymistään ja kykenee tarjoamaan yksinkertaisen ja tehokkaan ratkaisun vakaviin ongelmiin, kuten sydänsairauksiin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Salgado-Somoza, A., Zhang, L., Vausort, M., & Devaux, Y. (2017). The circular RNA MICRA for risk stratification after myocardial infarction. IJC Heart and Vasculature. https://doi.org/10.1016/j.ijcha.2017.11.001
  • Da Costa, A., Romeyer-Bouchard, C., Guichard, J. B., Gerbay, A., & Isaaz, K. (2016). Is the new Micra-leadless pacemaker entirely safe? International Journal of Cardiology. https://doi.org/10.1016/j.ijcard.2016.03.065
  • Ritter, P., Duray, G. Z., Steinwender, C., Soejima, K., Omar, R., Mont, L., … Reynolds, D. (2015). Early performance of a miniaturized leadless cardiac pacemaker: The Micra Transcatheter Pacing Study. European Heart Journal. https://doi.org/10.1093/eurheartj/ehv214
  • Kerwin, S. A., Mayotte, M. J., & Gornick, C. C. (2015). Transcatheter pacemaker implantation in a patient with a bioprosthetic tricuspid valve. Journal of interventional cardiac electrophysiology : an international journal of arrhythmias and pacing44(1), 89-90.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.