”Särkyneen sydämen syndrooma” – 3 faktaa

· marraskuu 10, 2016
Niin kutsuttu särkyneen sydämen syndrooma on tavallisinta vaihdevuodet läpikäyneillä naisilla, tupakoimattomilla henkilöillä sekä niillä, joiden kolesteroli-, stressi- ja sokeritasot ovat normaalit. Sen saa aikaan intensiivinen tunne-elämän tapahtuma.

”Särkyneen sydämen syndrooma” on tila, joka määriteltiin ensimmäisen kerran vuonna 1990. Siihen asti moni tämän ilmiön oireista jäi kunnollista ymmärrystä vailla, kunnes sitten lopulta oivallettiin, että kyseessä on sydämen terveyteen vaikuttava asia, joka liittyy ihmisen tunteisiin.

Se tunnetaan myös nimellä takotsubo-kardiomyopatia, ja 85 % tapauksista johtuu siitä, että potilaalla on ollut tunne-elämässään jokin tapahtuma tai sellainen tilanne, johon on kuulunut voimakasta stressiä. Se reaktio, joka sydämelle tästä koituu, ilmenee minuutteja tai tunteja itse tapahtuman jälkeen. Kyseinen häiriö on hyvin yleinen naisilla.

Eräs asia, joka kannattaa tätä sydänongelmaa koskien muistaa on se, että kyseessä ei ole mikään henkeä uhkaava sairaus. Se saattaa kuitenkin edellyttää lyhyen ajan viettämistä teho-osastolla.

Useimmat potilaista kuitenkin toipuvat, ja tämä syndrooma tulisikin ymmärtää varoitusmerkkinä. Se on sydämen reaktio, joka johtuu siitä, että tämä elin liittyy tunteisiin ja ihminen reagoi niihin psykologisiin paineisiin, joita hän saa ympäristöstään. Tämä syndrooma kertoo, että jokin ei ole elämässäsi hyvin.

Tässä artikkelissa kerromme kolmesta tärkeimmästä faktasta särkyneen sydämen syndroomaan liittyen. Jatka lukemista, jotta saisit tietää mistä tässä kummallisella tavalla nimetystä häiriöstä on tarkemmin ottaen kyse!

Särkyneen sydämen syndrooma ja sydänlihaksen infarkti: erot ja yhtäläisyydet

Särkyneen sydämen syndrooma, tai takotsubo cardiomyopathy, ilmenee yllättäen, ja sitä ei voida ennustaa. Tästä häiriöstä ei ole mitään aikaisempia varoitusmerkkejä.

Oireisiin kuuluvat yleensä seuraavat:

 • Kova kipu rinnassa
 • Hengitysvaikeudet (hengästyneisyys ja vaikeus vetää henkeä kunnolla)
 • Useimmilla potilailla, jotka ensiapuun tulevat, luulevat että heillä on sydänkohtaus
 • Lääketieteelliset testit osoittavat samoja oireita kuin sydänkohtauksen kohdalla, ja näin ilmenee sekä biokemiallisissa kokeissa että sydänkäyrässä
Rintakipu

Sepelvaltimot ovat tällaisilla potilailla terveet, eikä niissä ilmene mitään epänormaaliuksia – tämä on itse asiassa ensimmäinen merkki siitä, että kyseinen syndrooma on eri asia kuin sydänkohtaus.

On tärkeää muistaa, että usein ensiapulääkärit eivät helposti pysty tekemään oikeaa kliinistä diagnoosia, joten tavallisin reaktio on lähettää potilas teho-osastolle, jotta häntä voitaisiin tarkkailla jatkuvasti.

Sydänlääkärit puolestaan sanovat, että tarkin tapa diagnosoida särkyneen sydämen syndrooma on röntgenkuvauksen avulla. Tämä johtuu siitä, että sydämen vasemmassa kammiossa on yleensä pieni poikkeama, jos ihmisellä on tämä häiriö.

Mistä särkyneen sydämen syndroomassa on kyse?

Särkyneen sydämen syndrooma on kardiomyopatia, jonka saavat aikaan stressi ja sellaiset syyt, joista ei tarkemmin tiedetä.

Ensimmäisen kerran tämä häiriö kuvattiin Japanissa, ja se on nimetty erään kalastusvälineen mukaan – tämä on Tako-Tsubo, joka on kaareva ja kapeakaulainen esine. Kun potilaan sydän kärsii tästä häiriöstä, se on tilapäisesti muodoltaan kyseisen kalastusvälineen tyyppinen.

Häiriön syy kehossa saattaa olla reaktio, joka johtuu seuraavissa olosuhteissa:

 • Tunnetason reaktion jälkeen (esimerkiksi huonojen uutisten kuulemisen, voimakkaan pettymyksen tai hyvin paljon stressiä aiheuttavan tilanteen yhteydessä) ihmisen sydän kokee pienen muutoksen vasemmassa kammiossaan.
 • Tämä muutos sydämen rakenteessa johtuu siitä, että kehossa tapahtuu liian runsas katekoliamiinien vapautuminen. Nämä ovat samanlaisia kuin adrenaliini, mutta runsaissa määrissä niillä on ”myrkyttävä” vaikutus sydämen terveyden kannalta.
 • Ihminen kärsii tällöin sydämentykytyksestä, kivusta rinnassa, vaikeuksista hengittää, huimauksesta, hikoilusta, kohonneesta verenpaineesta…
 • Kaikki näistä biokemiallisista reaktioista saavat sydänlihaksen muuttumaan, mutta muutos vasemmassa kammioissa on kuitenkin vain tilapäinen.
 • Kuolleisuus tästä häiriöstä johtuen on hyvin alhainen, se on vain viisi prosenttia. Ne, joilla on komplikaatioita särkyneen sydämen syndrooman yhteydessä, ovat usein jo aikaisemmin omanneet jonkin terveysongelman tai ovat hyvin iäkkäitä.
 • Kaikkein tavallisin skenaario on se, että potilas viettää muutaman päivän sairaalassa ja toipuu häiriöstä täydellisesti muutamassa viikossa.

Särkyneen sydämen syndrooma

Naiset ja särkyneen sydämen syndrooma

Kuten monet tutkimukset väestöä, sukupuolta ja särkyneen sydämen syndroomaa koskien osoittavat, tämä häiriö on yleisempää niillä naisilla, jotka ovat iältään 50-65 -vuotiaita.

Ilmenemisen asteet miehillä ovat harvoin yli 10 %. Siksi onkin tärkeää muistaa seuraavat asiat:

 • Spanish Heart Foundation -järjestön mukaan naisilla on suurempi riski saada tämä syndrooma, jos he ovat jo läpikäyneet vaihdevuodet, ja jos heillä on tavallinen kolesterolin, stressin ja sokerin taso elimistössään.
 • Useimmiten potilaat ovat naisia, joilla on aktiivinen elämäntyyli ja jotka äkillisesti kokevat jonkin voimakkaan tunnetason reaktion: perheenjäsenen kuolema, vakavan sairauden diagnoosi, tunne-elämän ongelma, runsaasti stressiä perheessä…
 • Lääkärit muistuttavat tarpeesta yrittää hallita tällaisia monimutkaisia tilanteita niin paljon kuin mahdollista – kyseessä ovat asiat, joita elämä heittää eteen juuri silloin, kun niitä vähiten odotamme.
Auringonnousu

Tämä on helppo sanoa mutta vaikeampi toteuttaa käytännössä, mutta on tärkeää estää tunteita saamasta sinua suunniltaan, jotta et päätyisi sellaiseen tilanteeseen, jossa menetät hallinnan. Tällöin ihmisen aivot reagoivat, ja tuloksena on jo mainitsemamme vaarallinen katekoliamiinien vapautuminen kehossa, joka vaikuttaa suoraan ihmisen sydämeen.

Pidä siis mielessäsi tunteiden hallinta, jotta voisit estää särkyneen sydämen syndroomaa elämän vaikeissa tilanteissa.