Näin selviät sydänkohtauksesta

· joulukuu 5, 2015
Aspiriini ohentaa verta nopeasti ja parantaa verenkiertoa.

Pelkkä ajatuskin sydänkohtauksesta on pelottava, sillä sydänkohtaus on hengenvaarallinen tila. Joskus sydänkohtaus kuitenkin yllättää, ja silloin kannattaa tietää, miten tulee toimia, etenkin jos satut olemaan yksin kohtauksen iskiessä.

Tieto siitä, miten sydänkohtaukseen tulee reagoida, saattaa pelastaa oman tai jonkun muun hengen. Jos sydänkohtaus iskee yksin ollessasi, voi siihen olla vaikeaa reagoida selväjärkisesti, sillä kipu sumentaa ajattelukyvyn. Paina kuitenkin mieleesi tässä artikkelissa esitellyt faktat, sillä niistä voi olla hyötyä tositilanteessa.

Onko sydänkohtaus sama kuin sydänpysähdys?

Ennen kuin alamme selvittää niitä keinoja, joita voi hyödyntää sydänkohtauksen iskiessä, on tärkeää tehdä ero sydänkohtauksen eli sydäninfarktin ja sydänpysähdyksen välillä. Joskus luullaan, että ne ovat sama asia, vaikkei näin ole. Sekä sydänkohtaus että sydänpysähdys aiheutuvat verenkierron häiriöstä ja riittämättömästä verenkierrosta sydämeen, mutta ne eriävät oireiltaan ja lopputulokseltaan.

Sydän

Sydänpysähdys syntyy silloin, kun kehon verenkierto hidastuu ja sydämen lyönnit muuttuvat epäsäännöllisiksi ja heikoiksi. Tästä johtuen ei keho saa tarpeeksi happea ja henkilö menettää nopeasti tajuntansa. Sydän pysähtyy ja usein lopputuloksena on äkkikuolema.

Sydänkohtaus tai sydäninfarkti syntyy silloin, kun sydämen verenkierrossa ilmenee osittainen ongelma ja veri ei kierrä kaikissa sydämen osissa. Tämä johtuu yleensä tukkeutuneesta verisuonesta. Tästä johtuen se sydämen osa, jossa veri ei kierrä, alkaa kuolla ja jos tilannetta ei huomata ja hoideta ajoissa, voivat sydänvaurion aiheuttamat muutokset hapen ja veren määrässä aiheuttaa vakavia haittoja sydämen toiminnalle.

Sydänkohtauksen oireita ovat yleensä esimerkiksi rintakivut, hengitysvaikeudet, sydämen epätasaiset ja tiheät lyönnit, kova hikoilu, pahoinvointi, väsymys ja huimaus.

Nyt kun tiedämme eron sydänpysähdyksen ja sydänkohtauksen välillä, haluamme antaa sinulle keinot siihen, miten selvitä sydänkohtauksesta jos se iskee yksinollessa. Ei ole olemassa mitään satavarmaa keinoa sydänkohtauksesta selviämiseen ja mitä nopeammin pääset lääkäriin, sen parempi, mutta pidä mielessä nämä seikat vaaratilanteen varalta.

Toimi näin sydänkohtauksen iskiessä

Sydän

  • Aivan ensimmäiseksi tulee tietenkin soittaa hätänumeroon. Jos koet yllättäviä rintakipuja, kannattaa ne aina käydä tarkistuttamasssa lääkärissä. Jos sinulla on jo ennalta todettu jokin sydäntauti, ota yhteys lääkäriin heti. Jos oireet yllättävät autoa ajaessa, parkkeeraa auto heti ja soita hätänumeroon – älä yritä ajaa itse itseäsi sairaalaan.
  • Vaikka asuisit kuinka lähellä sairaalaa tai terveyskeskusta, älä koskaan asetu auton rattiin ja yritä ajaa itseäsi perille. Soita ambulanssi tai pyydä naapuria ajamaan sinut lääkäriin. Sydänkohtauksesta kärsivät voivat menettää tajuntansa nopeasti, ja voit autoa ajaessasi joutua onnettomuuteen, jossa vahingoitat sekä itseäsi että muita.
  • Jos käytät jotain lääkitystä sydäntautiin, saattaa sinulla olla jo betasalpaajia lähettyvillä. Ota yksi tabletti apua odottaessasi. Jos kärsit sydänkohtauksesta ensimmäistä kertaa, pureskele Aspiriinitabletti ja niele se mahdollisimman nopeasti. Aspiriini liuottaa veritulppia ja tukoksia ja parantaa verenkiertoa rentouttamalla verisuonten seinämiä. Tämä voi ehkäistä ongelman pahenemisen sillä aikaa kun odotat apua saapuvaksi.
  • Pysy rauhallisena ja paikallasi, älä liiku tai rasita sydänlihasta. 
  • Jos vain pystyt, tao itseäsi rintaan sydämen yllä. Tämä helpottaa sydämen pumppaamista ja pitää sen toiminnassa. Jos lähettyvilläsi on joku muu, pyydä heitä tekemään tämä puolestasi.

Rintakipuun on aina suhtauduttava vakavasti. Aina oireet eivät ole selkeät, mutta ne tulee tarkistuttaa lääkärissä. Kovan puristavan rintakivun tavallisin syy on sydäninfarkti – kipu tuntuu ylävartalossa ja voi säteillä vasempaan kainaloon, käsivarteen ja kaulalle.

Mikäli joudut tilanteeseen, jossa läheisesi tai tuntematon ihminen kärsii rintakivuista ja on syytä epäillä sydänkohtausta, rauhoita potilasta, soita hätänumeroon ja auta potilas puoli-istuvaan asentoon. Jos oireet ovat selvät, anna potilaalle tabletti Aspirinia tai Disperinia pureskeltavaksi, jos mahdollista. Jos potilas menee elottomaksi, aloita puhallus-paineluelvytys (30 painelua, 2 puhallusta). Jatka elvytystä, kunnes ambulanssi saapuu paikalle tai hengitys palautuu normaaliksi.