Logo image
Logo image

Näin selviät sydänkohtauksesta

3 minuuttia
Aspiriini ohentaa verta nopeasti ja parantaa verenkiertoa.
Näin selviät sydänkohtauksesta
Viimeisin päivitys: 24 lokakuuta, 2018

Pelkkä ajatuskin sydänkohtauksesta on pelottava, sillä sydänkohtaus on hengenvaarallinen tila. Joskus sydänkohtaus kuitenkin yllättää, ja silloin kannattaa tietää, miten tulee toimia, etenkin jos satut olemaan yksin kohtauksen iskiessä. Näillä vinkeillä selviät sydänkohtauksesta.

Tieto siitä, miten sydänkohtaukseen tulee reagoida, saattaa pelastaa oman tai jonkun muun hengen. Jos sydänkohtaus iskee yksin ollessasi, voi siihen olla vaikeaa reagoida selväjärkisesti, sillä kipu sumentaa ajattelukyvyn. Paina kuitenkin mieleesi tässä artikkelissa esitellyt faktat, sillä niistä voi olla hyötyä tositilanteessa.

Onko sydänkohtaus sama kuin sydänhalvaus?

Ennen kuin alamme selvittää niitä keinoja, joita voi hyödyntää sydänkohtauksen iskiessä, on tärkeää tehdä ero sydänkohtauksen eli sydäninfarktin ja sydämenpysähdyksen eli sydänhalvauksen välillä. Joskus luullaan, että ne ovat sama asia, vaikkei näin ole. Sekä sydänkohtaus että sydänhalvaus aiheutuvat verenkierron häiriöstä ja riittämättömästä verenkierrosta sydämeen, mutta ne eroavat oireiltaan ja lopputulokseltaan.

Some figure

Sydänhalvaus syntyy silloin, kun kehon verenkierto hidastuu ja sydämen lyönnit muuttuvat epäsäännöllisiksi ja heikoiksi. Tästä johtuen ei keho saa tarpeeksi happea ja henkilö menettää nopeasti tajuntansa. Sydän pysähtyy ja usein lopputuloksena on äkkikuolema.

Sydänkohtaus tai sydäninfarkti syntyy silloin, kun sydämen verenkierrossa ilmenee osittainen ongelma ja veri ei kierrä kaikissa sydämen osissa. Tämä johtuu yleensä tukkeutuneesta verisuonesta. Tästä johtuen se sydämen osa, jossa veri ei kierrä, alkaa kuolla. Jos tilannetta ei huomata ja hoideta ajoissa, voivat sydänvaurion aiheuttamat muutokset hapen ja veren määrässä aiheuttaa vakavia haittoja sydämen toiminnalle.

Sydänkohtauksen oireita ovat yleensä esimerkiksi rintakivut, hengitysvaikeudet, sydämen epätasaiset ja tiheät lyönnit, kova hikoilu, pahoinvointi, väsymys ja huimaus.

Nyt kun tiedämme eron sydänhalvauksen ja sydänkohtauksen välillä, haluamme antaa sinulle keinot siihen, miten selvitä sydänkohtauksesta jos se iskee yksin ollessa. Ei ole olemassa mitään varmaa keinoa sydänkohtauksesta selviämiseen. Mitä nopeammin pääset lääkäriin, sen parempi, mutta pidä mielessä nämä seikat vaaratilanteen varalta.

Näin selviät sydänkohtauksesta

Some figure
  • Aivan ensimmäiseksi tulee tietenkin soittaa hätänumeroon. Jos koet yllättäviä rintakipuja, kannattaa ne aina käydä tarkistuttamasssa lääkärissä. Jos sinulla on jo ennalta todettu jokin sydäntauti, ota yhteys lääkäriin heti. Jos oireet yllättävät autoa ajaessa, parkkeeraa auto heti ja soita hätänumeroon – älä yritä ajaa itse itseäsi sairaalaan.
  • Vaikka asuisit kuinka lähellä sairaalaa tai terveyskeskusta, älä koskaan asetu auton rattiin ja yritä ajaa itseäsi perille. Soita ambulanssi tai pyydä naapuria ajamaan sinut lääkäriin. Sydänkohtauksesta kärsivät voivat menettää tajuntansa nopeasti, ja voit autoa ajaessasi joutua onnettomuuteen, jossa vahingoitat sekä itseäsi että muita.
  • Jos käytät jotain lääkitystä sydäntautiin, saattaa sinulla olla jo beetasalpaajia lähettyvillä. Ota yksi tabletti apua odottaessasi. Jos kärsit sydänkohtauksesta ensimmäistä kertaa, pureskele aspiriinitabletti ja niele se mahdollisimman nopeasti. Aspiriini liuottaa veritulppia ja tukoksia ja parantaa verenkiertoa rentouttamalla verisuonten seinämiä. Tämä voi ehkäistä ongelman pahenemisen sillä aikaa kun odotat apua saapuvaksi.
  • Pysy rauhallisena ja paikallasi, älä liiku tai rasita sydänlihasta. 
  • Jos vain pystyt, tao itseäsi rintaan sydämen yllä. Tämä helpottaa sydämen pumppaamista ja pitää sen toiminnassa. Jos lähettyvilläsi on joku muu, pyydä heitä tekemään tämä puolestasi.

Rintakipuun on aina suhtauduttava vakavasti. Aina oireet eivät ole selkeät, mutta ne tulee tarkistuttaa lääkärissä. Kovan puristavan rintakivun tavallisin syy on sydäninfarkti – kipu tuntuu ylävartalossa ja voi säteillä vasempaan kainaloon, käsivarteen ja kaulalle.

Avain siihen, että selviät sydänkohtauksesta, on nopea reagointi. Mikäli joudut tilanteeseen, jossa läheisesi tai tuntematon ihminen kärsii rintakivuista ja on syytä epäillä sydänkohtausta, rauhoita potilasta, soita hätänumeroon ja auta potilas puoli-istuvaan asentoon. Jos oireet ovat selvät, anna potilaalle tabletti aspiriinia tai disperiinia pureskeltavaksi, jos mahdollista. Jos potilas menee elottomaksi, aloita painelu-puhalluselvytys (30 painelua, 2 puhallusta). Jatka elvytystä, kunnes ambulanssi saapuu paikalle tai hengitys palautuu normaaliksi.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.