7 sydämen toimintahäiriön oiretta

Luuletko, että sinulla saattaisi olla sydämen toimintahäiriö? Lue lisää, ja saat tietää tämän ongelman oireista, äläkä koskaan mieti kahta kertaa lääkärillä käyntiä, jos huomaat niitä itselläsi.
7 sydämen toimintahäiriön oiretta
Carlos Fabián Avila

Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri Carlos Fabián Avila.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Epäiletkö, että sydämesi ei toimi kunnolla? Tässä artikkelissa kerromme mitä asioita sinun tulisi ottaa huomioon, jotta voisit selvittää onko sinulla mahdollisesti sydämen toimintahäiriö.

Miksi on huolestuttavaa, että sydän ei toimi normaalisti?

Mitä tulee terveyteen, kaikkein tärkein elin kehossasi on sydämesi. Tämä on se moottori, joka pitää ihmisen hengissä.

Kyseisen elimen terveydestä huolehtiminen on kuitenkin helpompaa kuin moni luulee.

On kuitenkin valitettavasti niin, että sydämen ongelmista on tullut yhä tavallisempia, sillä monet huonot tavat vahingoittavat ihmisten terveyttä suuresti.

Nämä ongelmat eivät yleensä myöskään ala näkyä yhdessä yössä. Sen sijaan ne ovat yleensä tulosta huonosta ruokavaliosta, epäterveellisistä elintavoista sekä varoitusmerkkien jättämisestä vähälle huomiolle.

Syyt siihen, miksi sinulla voi olla sydämen toimintahäiriö, ovat monenlaisia:

  • huono ruokavalio
  • liikunnan puutteellisuus
  • tupakointi
  • vähäinen unensaanti

On hyvin tärkeää mennä asiantuntijan vastaanotolle, jos huomaat itselläsi seuraavia oireita.

1. Rintakipu tai angina pectoris

rintakipu tai angina pectoris

Rintakipu voi johtua monenlaisista terveysongelmista. Siihen tulisi kiinnittää huomiota viimeistään silloin, kun kipu muuttuu voimakkaaksi ja jos se aiheuttaa raskaan tunteen ja supistumista.

Kun rintakipu aiheutuu sydämen ongelmasta, tämä elin saa sellaista verta, jossa on vain vähän happea. Siksi onkin tärkeä saada apua niin pian kuin vain mahdollista.

2. Arytmiat

Ihmisen sydämen lyöntinopeus on suurimman osan ajasta säännöllinen. Me emme tavallisesti edes huomaa sydämemme lyövän, kun se on terve ja rytmi on säännöllinen.

Jos kuitenkin huomaat, että oma rytmisi on hyvin nopea tai hidas, tai mikäli siinä on epäsäännöllisiä muutoksia, ota yhteyttä lääkäriin. Tällöin sydämesi ei selkeästi toimi siten, kuin sen tulisi.

3. Uniapnea

Joskus uniapnea jää huomioimatta, mutta tämä ongelma voi olla oire siitä, että sydän ei toimi kunnolla.

Kyseinen sairaus estää ilmaa pääsemästä kehoon ihmisen nukkuessa, ja se voi aiheuttaa sydänkohtauksen, sillä happea tulee aivoihin ja sydämeen liian vähän.

Silloinkin, jos sinulla on uniapneaa vain lyhyen aikaa, kannattaisi olla varuillaan, sillä se saattaa vaikuttaa omaan ja kumppanisi unen laatuun.

4. Turvonneet jalat ja jalkaterät

sydämen toimintahäiriö ja jalkojen turvotus

Syötkö paljon suolaa? Oletko viime aikoina kävellyt enemmän kuin tavallisesti?

On normaalia, että jalat ja jalkaterät turpoavat molemmissa näissä tilanteissa. Tavallisesti ne kuitenkin palaavat normaaliin olomuotoonsa muutamassa päivässä.

Tulisi varmistaa, että turvotus ei ole jatkuvaa. Jos näin kuitenkin on, kyseessä voi olla oire nesteen kertymisestä, minkä voi aiheuttaa sydämen vajaatoiminta, muu sydämen toimintahäiriö tai valtimoiden toimintahäiriö.

5. Vapina ja hengästyneisyys

Ei ole normaalia olla koko ajan hengästynyt tai että olet väsynyt ja hengästynyt erittäin usein. Jos näin käy, mutta siihen ei kuitenkaan ole mitään selkeää syytä, kannattaisi miettiä toimiiko sydämesi kunnolla.

Tässä mielessä on tärkeää, että tarkkailet omia elintapojasi. Jos olet muuttanut niitä tai aloittanut uuden fyysisen liikuntamuodon muutaman viime päivän aikana, tämä hengästyneisyys voi olla normaali asia.

6. Seksuaalisen toimintakyvyn heikkeneminen

sydämen toimintahäiriö aiheuttaa seksuaalista haluttomuutta

Yksi aikaisimmista merkeistä sydänsairaudesta on se, että ilmenee impotenssia, ja tämä koskee etenkin 40-50 -vuotiaita ihmisiä.

Jos sinulla on jokin toinen ongelma, tai mikäli olet yli 50-vuotias, on tärkeää että menet asian vuoksi lääkäriin.

Tällä tavoin voit selvittää, onko seksuaalisen toimintakykysi aleneminen jonkin sydänongelman syytä, vai onko kyseessä toisen tyyppinen häiriö.

7. Särkyneen sydämen oireyhtymä

Se kipu jonka tämä oireyhtymä aiheuttaa, on samankaltainen tai suurempi kuin se, jota koetaan sydänkohtauksen aikana. Kyseessä on kuitenkin väliaikainen ongelma, joka kummallista kyllä ilmaantuu hyvin terveille ihmisille.

Tätä oireyhtymää on havaittu potilailla, joilla ei ole korkeaa kolesterolia tai verenpainetta, eikä myöskään huono ruokavalio, eivätkä he vietä istuma-asentoon painottuvaa elämää.

Potilailla, joilla tämä häiriö on, on lisääntynyt katekoliamiinien määrä – nämä ovat kehossa erittyviä aineita, jotka ovat samankaltaisia kuin adrenaliini. Näin tapahtuu jonkin syvällisesti mieltä häiritsevän tilanteen jälkeen.

Tämä äkillinen katekoliamiinien määrän lisääntymien johtuu siitä, että keho yrittää vapauttaa aineita, jotka saavat sen palaamaan taas neutraaliin tilaan sen jälkeen kun ihmisellä on ollut suuri määrä ahdistusta ja stressiä.

Onneksi tämä tila on kuitenkin ohimenevä, eikä se aiheuta pysyviä vaurioita 90 %:n kohdalla siitä kärsivillä henkilöillä.

Yleisiä vinkkejä sydämen pitämiseksi terveenä

  • Yritä viettää terveellistä elämäntyyliä, ja syö hyvin, harrasta liikuntaa sekä pidä huolta henkisestä hyvinvoinnistasi.
  • Jos huomaat mitään kummallisia oireita, älä epäröi ottaa yhteyttä asiantuntijaan. Sydän lähettää monia merkkejä ongelmista, ja niitä ei tulisi jättää huomiotta.
  • Kiinnitä huomiota sellaisiin oireisiin, joita tuntuu ilmaantuvan säännöllisesti. On monia lääketieteellisiä testejä, joiden avulla voidaan havaita näihin oireisiin liittyviä sairauksia heti. Joskus yksinkertainen verikoe on jo riittävä apu sydämen toimintahäiriöiden havaitsemiseksi.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.