Logo image
Logo image

Uskomaton aspiriini sopii moneen vaivaan

3 minuuttia
Maailman terveysjärjestö on listannut aspiriinin välttämättömien lääkkeiden luetteloonsa. Jo kauan ennen tätä tunnustusta lääkettä on löytynyt miljoonien ihmisten lääkekaapeista.
Uskomaton aspiriini sopii moneen vaivaan
Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Aspiriini on hyvin kysytty ja käytetty lääke kaikkialla maailmassa. Sen aktiivisella ainesosalla, asetyylisalisyylihapolla, on tulehdusta, kipua ja kuumetta lievittäviä vaikutuksia. Aspiriini on edullinen ja vapaasti myytävä lääke, jota saa ilman reseptiä. Tästä huolimatta sen tehokkuus on suurempi kuin ehkä luulet, sillä aspiriini sopii monenlaiseen vaivaan.

Kaikenikäiset ihmiset käyttävät aspiriinia ahdistuksen tai stressin aiheuttamaan pään tai lihasten särkyyn. Lisäksi aspiriini auttaa hillitsemään joitakin sairauksia sekä lievittämään kuumetta ja muita flunssan oireita. Nämä ovat olleet aspiriinin yleimmät käyttötavat siitä lähtien, kun se keksittiin 120 vuotta sitten.

Viimeisten vuosikymmenten aikana aspiriinia on käytetty myös ehkäisemään ja hoitamaan sydämeen ja aivoverisuoniin liittyviä ongelmia. Aspiriini auttaa ehkäisemään veritulppien muodostumista estämällä verihiutaleita kiinnittymästä verisuoniin. Veritulpat voivat aiheuttaa sydänkohtauksia. Lääke on myös apuna antireumaattisessa hoidossa, joka lievittää nivelreuman, punahukan ja nivelpsoriaasin aiheuttamaa kipua.

Lue lisää aspiriinin mahtavista hyödyistä tästä artikkelista.

Aspiriini sopii moneen vaivaan: tehokas kipua lievittävä lääke

Some figure

Oikein annosteltuna (lääkärin määräysten mukaisesti) aspiriini voi ehkäistä fosfolipidivasta-aineoireyhtymästä johtuvia keskenmenoja. Sitä määrätään myös sappikiviin, maksan kasvaimien hillitsemiseksi ja diabetesriskin alentamiseksi. Se toimii hyvin myös harvinaisempien sairausten kohdalla, kuten Kawasakin taudissa (verisuonten seinämien tulehdus).

Lisäksi aspiriinilla on monia paikallisia käyttötapoja. Aspiriini sopii hoitamaan hilsettä, herpestä, auringonpolttamia ja hyttysenpistoja. Siitä voi valmistaa myös kotitekoisia kauneudenhoitotuotteita huulille, kasvoille, hiuksille ja jaloille. Myös tahrojen poistaminen paidoista onnistuu aspiriinilla: paitaa tarvitsee vain uittaa vedessä, johon on liuotettu muutama aspiriinitabletti.

Aspiriinin avulla myös leikkokukat säilyvät maljakossa pidempään.

Tämä on hyvä tietää aspiriinista

Some figure

Tätä verenohentajaa ei tulisi käyttää raskauden viimeisessä vaiheessa, kuukautisten aikana tai yhdessä muiden lääkkeiden tai alkoholin kanssa; muutoin se lisää verenvuodon ja anemian riskiä yli 30 %. Aspiriini on kielletty myös ihmisiltä, joilla on haavaumia, erityisesti mahahaava tai silmähaava, sillä sen sisältämä happo voi pahentaa tilannetta huomattavasti.

Lääkärit suosittelevat aspiriinin ottamista ruoan kanssa ja sen laimentamista. Sitä tulisi ottaa vain joka neljän tai kuuden tunnin välein kolmen tai neljän päivän ajan, mutta ei pidempään. Tämä on hyvä ohje flunssassa, kuumeessa tai yleisessä huonovointisuudessa. Suurina annoksina aspiriini voi aiheuttaa korvien soimista, vatsahaavoja ja Reyen oireyhtymää alle 10-vuotiailla lapsilla.

Vaikka aspiriini alentaa syövän riskiä, sitä ei tulisi käyttää tähän tarkoitukseen jatkuvasti. Lääkäri saattaa määrätä pieniä annoksia aspiriinia myös sydänongelmiin.

Aspiriinin veren hyytymistä ehkäisevä ja tulehdusta lievittävä vaikutus auttaa torjumaan Alzheimerin tautia (se suojelee hermosoluja) ja AIDS:ia (se hidastaa HIV:n etenemistä).

Sivuvaikutukset

Some figure

Vaikka aspiriinilla on monia terveyshyötyjä, sen toistuvaan käyttöön ja sivuvaikutuksiin liittyy joitakin kysymyksiä. Ensinnäkin asetyylisalisyylihappo voi aiheuttaa sisäistä verenvuotoa tai aivoverenvuotoa. Monet tutkijat kiistelevät siitä, tulisiko lääkettä antaa lainkaan niille ihmisille, joilla on suuri riski saada sydän- ja verisuoniongelmia, vai ainoastaan terveille aikuisille.

Aspiriinin vääränlainen käyttö voi kumota sen hyödyt ja tehdä siitä terveydelle haitallisen. Joka tapauksessa aspiriinia ja mitä tahansa muuta lääkettä tulisi syödä vain lääkärin määräyksestä.

Aspiriini eri muodoissa

Some figure

Asetyylisalisyylihappoa valmistetaan Bayerin laboratoriossa ja jaetaan ympäri maailmaa monessa eri muodossa:

  • Tabletteina tai rakeina. Lääke voidaan ottaa veden kanssa tai ilman vettä, toisin kuin liukenevat tabletit, jotka on liuotettava ensin.
  • Liuotettavina tabletteina C-vitamiinin kanssa vilustumisen oireisiin.
  • Aspiriinia saa myös appelsiininmakuisina pureskeltavina tabletteina.
  • Aspiriini voi olla myös sekoitettuna muihin ainesosiin, jotka hoitavat flunssan ja vilustumisen oireita.

Kaikissa muodoissaan aspiriini vaikuttaa välittömästi, ja sen vaikutus kestää jopa 24 tuntia.

Aspiriinin aktiivisen ainesosan ansiosta Maailman terveysjärjestö WHO on listannut sen välttämättömien lääkkeiden luetteloonsa. Jo kauan ennen tämän tunnustuksen saamista lääkettä on löytynyt miljoonien ihmisten lääkekaapeista.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.