Logo image
Logo image

8 hälyttävää merkkiä verihyytymistä

3 minuuttia
Veren hyytyminen on tärkeää, jotta verenvuoto voisi lakata silloin kun kehossa on haava tai muu vamma.
8 hälyttävää merkkiä verihyytymistä
José Gerardo Rosciano Paganelli

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Kun verisuonissa muodostuu verihyytymiä, ihmisen terveys on vaarassa. Verihyytymä on verikertymä, joka muuttuu nesteestä hyytelömäiseksi tai kiinteämmäksi koostumukseltaan. Tässä artikkelissa esittelemme kahdeksa merkkiä verihyytymistä – älä siis sivuuta näitä!

Kun veri virtaa vapaasti verenkierrossa, tällainen kertymä voi osittain tai täysin tukkia valtimon tai verisuonen, ja tämä tila tunnetaan nimellä tromboosi.

Koska verisuonet yhdistävät koko kehomme eri osat toisiinsa, verihyytymä voi päätyä mihin tahansa, ja tämä on äärimmäisen vaarallinen asia. Jos se liikkuu sydämeen, aivoihin tai keuhkoihin, on olemassa riski siitä, että kertymä jää kiinni ja aiheuttaa veritulpan tai sydän- ja verisuonihäiriön.

On olemassa kahden tyyppisiä verihyytymiä:

 • Valtimoissa: Nämä ovat verihyytymiä, jotka muodostuvat valtimoissa ja estävät happea pääsemästä kehon tärkeimpiin elimiin.
  • Hyytymät voivat aiheuttaa lukemattomia ongelmia, kuten esimerkiksi sydänkohtauksia, aivoverisuonten hermojen halvaantumista ja voimakasta kipua.
 • Laskimoissa: Laskimoiden verihyytymät muodostuvat hitaasti, ja siksi niiden oireet ilmenevät ajan kuluessa.
  • Niitä ilmaantuu usein käsivarsiin, jalkoihin ja lantion seudulle.
  • Yleisesti ottaen nämä hyytymät eivät liiku. On kuitenkin aina olemassa riski siitä, että ne liikkuvat ja muuttuvat vakavaksi riskiksi terveydelle.

Verihyytymien riskitekijöitä

Eräät tilanteet saattavat lisätä verihyytymien riskiä, ja näitä ovat muun muassa seuraavat:

 • Samassa asennossa oleminen pitkän aikaa asettaa painetta verisuonille, ja tämä estää veren virtaamista.
 • Pitkät matkat, jotka kestävät useita tunteja, voivat myös aiheuttaa verihyytymien kehittymistä.
  • Istuminen pitkän aikaa tekee mahdottomaksi veren virtaamisen kunnolla, ja siten se voi aiheuttaa verihyytymiä.
 • Pitkän aikaa sängyssä oleminen tai rentoutuminen.
 • Eräät ehkäisypillerit.
 • Perintötekijät.
 • Istuma-asentoon painottuva elämäntyyli.
 • Ikä.
 • Liikalihavuus.
 • Tupakointi.

Lue aiheesta lisää: Eroon tupakoinnista 15 psykologisella neuvolla

8 hälyttävää merkkiä verihyytymistä

1. Selittämätön yskä ja hengitysvaikeudet

Some figure

Hyytymä keuhkoissa hidastaa hapen kulkeutumista, mikä saa sydämen lyömään nopeammin. Nopeampi tahti yhdistettynä hengitysvaikeuksiin on yleensä merkki siitä, että kyseessä voi olla keuhkoveritulppa.

2. Mielialan muutokset

Sellaiset oireet kuten ärtyneisyys, hämmennys ja hallusinaatiot tai kohtaukset voivat varoittaa vaarasta koskien valtimon verisuonitukosta aivoissa.

Näin käy silloin, kun verihyytymä tukkii normaalin hapen ja glukoosin virtauksen verenkierrossa. Siten aivot eivät voi toimia niin kuin niiden tulisi.

3. Uupumus

Some figure

Kun kehossa on verihyytymä, tämä ongelma aktivoi puolustusmekanismit, ja siksi tilanne voi joskus aiheuttaa uupumusta tai väsymystä.

Usein on vaikeaa diagnosoida uupumuksen oireita, ja siksi on erittäin tärkeää olla varovainen muiden mahdollisten oireiden kanssa.

Monissa tapauksissa ilmenee väsymystä ilman mitään selkeää syytä. Näin voi käydä myös silloin, kun on levätty kunnolla yön ajan.

4. Turvotus raajoissa

Tämä tila tunnetaan nimellä syvä laskimotromboosi. Se estää verta virtaamasta verenkiertojärjestelmässä, mikä estää happea pääsemästä elintärkeisiin elimiin.

Tulee olla hyvin tarkkana, jos raajat äkkiä turpoavat, ja etenkin silloin, jos tämä on myös kivuliasta. Älä siis erehdy luulemaan, että turvotus aiheutuu nesteen kertymisestä.

5. Kipu käsivarressa tai jalassa

Some figure

Tässä on kyseessä paikallinen ja terävä kipu. Usein sitä ilmenee silloin, kun ihminen kävelee tai koukistaa raajojaan.

Myös tunnottomuutta voi ilmaantua kivun kanssa.

6. Suonten pullottaminen

Tämä on asia, joka ei aiheuta komplikaatioita tai suuria ongelmia. Mutta kun verihyytymä asettaa painetta verisuonia kohden, tuloksena voi olla sisäisiä repeämiä, punoitusta tai mustelmia.

Joskus suonikohjut voivat kehittyä siksi, että jaloissa on laskimotromboosi.

Lue aiheesta lisää: Eroon suonikohjuista luonnollisesti

7. Punaiset viivat iholla

Some figure

Kun näet punaisia viivoja suontesi kohdalla, olisi syytä tarkistaa, onko ihollasi muita muutoksia.

Lisäksi tulisi olla tarkkana mielialan muutosten kanssa, jotta voisit varmistaa, että kyse ei ole valtimotromboosista. Nämä punaiset viivat tekevät raajoistasi lämpimät.

8. Kuume

Jos kärsit verihyytymistä ja sellainen pääsee verenkiertoosi, tämä voi aiheuttaa kuumetta. Kuume ilmaantuu usein hikoilun, vapinan, migreenien, nesteen vähäisyyden, fyysisen heikkouden ja huonon ruokahalun kanssa.

Suosituksia verihyytymien estämiseksi

 • Yritä syödä sellaisia ruokia, joissa on runsaasti B3-, C- ja E-vitamiinia, jotta voisit parantaa verenkiertoasi. Esimerkkejä näistä ovat valkosipuli, sinkki, magnesium, mangaani ja mineraalilisät.
 • Lopeta tupakointi. Tupakka lisää verihyytymien muodostumisen riskiä.
 • Pidä painosi terveellisellä tasolla, eli sellaisella, joka sopii omaan pituuteesi ja kehosi kokoon. Voit muokata painoasi liikunnan avulla.
  • Liikalihavuus ja istuma-asentoon painottuva elämäntyyli ovat päätekijät siinä, että ilmenee sydämen ja verisuonten vammoja ja sydänkohtauksia, jotka johtuvat irrallisista hyytymistä verenkierrossa.
 • Ole varovainen, jos otat suun kautta nautittavia ehkäisypillereitä, sillä hormonit lisäävät riskiä kärsi verihyytymistä.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.