7 helppoa muutosta sydämen ja verisuonten kunnon parantamiseksi

Etsitkö hyvää syytä rentoutuaksesi hiukan enemmän? Sen lisäksi, että pidät huolta ruokavaliostasi, on myös tärkeää rentoutua ja irrottautua päivittäisistä jännitteistä, jotta voisit parantaa sydämesi ja verisuontesi terveyttä.
7 helppoa muutosta sydämen ja verisuonten kunnon parantamiseksi

Viimeisin päivitys: 10 huhtikuuta, 2019

Koskaan ei ole parempi hetki kohentaa sydämen ja verisuonten terveyttä kuin juuri nyt.

Vaikka tämä kuulostaakin kummalliselta, ihmiset jättävät usein huomiotta sen mahtava elimen, joka rinnassamme sykkii. Teemme nimittäin näin tiedostamattamme, valitsemalla istuma-asentoon perustuvan elämäntyylin, syömällä huonosti sekä muilla vastaavilla tavoilla.

Lisäksi annamme myös stressin ja ahdistuksen vaikuttaa sydämen rauhaan, tasapainoon ja hyvinvointiin.

Olisikin hyvin tärkeää olla tietoinen sydämestä huolehtimisen merkityksestä hyvinvoinnin kannalta. Muista, että jos sydämesi toiminta heikentyy tai mikäli tämän elimen kunto huononee, koko elämänlaatusi saattaa olla vakavassa vaarassa siitä huolimatta, mikä ikäsi on.

Tällä kertaa ehdotammekin siis “pientä vallankumousta”, joka tulee parantamaan elämänlaatuasi sekä kohentamaan sydämen ja verisuonten kuntoa.

Jatka lukemista ja saat tietää, mistä tässä suunnitelmassa on oikein kyse!

7 muutosta sydämen ja verisuonten kunnon parantamiseksi

1. Korvaa voi oliiviöljyllä

7 muutosta sydämen ja verisuonten kunnon kohentamiseksi - voin korvaaminen oliiviöljyllä.

 

Jos nautit joka päivä paahtoleipää voin ja hillon kanssa, on aika pienelle muutokselle, joka parantaa sydämen ja verisuonten kuntoa.

Valitse ekstaraneitsyt-oliiviöljy voin sijasta, ja voit nauttia tästä loistavasta öljystä lähes minkä tahansa tuotteen kanssa, sillä se on ihanteellinen lisä aamiaisella, lounaalla ja illallisella.

Lisäksi kannattaa ottaa eräs toinen terveellinen Välimeren kulttuurien tapa omaan arkeesi, nimittäin oliiviöljyn käyttö paistamisessa voin sijasta.

Ruokasi tulee näin olemaan paljon terveellisempää, ja lisäksi se on maistuvampaa!

2. Syö kalaa kolme kertaa viikossa

Kylmän veden kala, kuten tonnikala, makrilli ja silakka, ovat kaikkein runsaimmin Omega-3 -rasvahappoja sisältäviä tuotteita.

Toisin kuin lihan kohdalla, tämän tyypin kala on erittäin hyväksi ihmisen sydämen ja verisuonten terveyden kannalta.

Saat näistä kaloista kaliumia, magnesiumia ja niasiinia, ja yhdessä rasvahappojen kanssa nämä ainesosat vähentävät huonon kolesterolin eli LDL-kolesterolin määrää valtimoissa sekä hoitavat sydämen terveyttä.

Osta kuitenkin sellaista kalaa, jonka alkuperästä voit olla varma. Joskus kala saattaa nimittäin sisältää saasteita, jotka vaikuttavat suoraan ihmisen terveyteen.

3. Korvaa suola mausteilla

Käytä suolan sijaan mausteita.

 

Suola tietysti parantaa ruoan makua, ja siksi tästä tuotteesta voi olla hyvin vaikea luopua. Lisäksi suolalla on jo pitkä historia ruoanlaiton osana.

Siksi onkin niin hankalaa jättää suola täysin pois ruokavaliosta – etenkin niille, joilla on korkea verenpaine, tämä on kuitenkin tarpeellista. Onko ruoan maku sitten merkittävästi huonompi ilman suolaa?

Ratkaisu tähän ongelmaan on yksinkertainen, mutta fantastinen. Suolan korvaamiseksi voidaan käyttää seuraavia mausteita, joista saat loistavaa makua aterioihisi:

  • Tilli, joka on ihanteellinen mauste keittoihin ja kalalle
  • Jauhemainen valkosipuli on herkullinen suolan korvike
  • Sitruunamehu on luonnollinen tiiviste, joka antaa herkullista makua moniin ruokalajeihin
  • Jauhemainen sipuli maistuu hyvältä, ja lisäksi se toimii tulehtuneisuutta torjuen

4. Sisällytä aamiaiseesi kauraa

Tässä blogissa mainitsemme usein, että yksi parhaista ruoista, joita voit sydämesi ja verisuontesi terveyden hoitamiseksi syödä, on kaura.

Kaurassa onkin kuutta elintärkeää aminohappoa, ja siinä on myös runsaasti tyydyttymätöntä rasvaa ja linoleenihappoa. Ne säätelevät glukoositasoja sekä sisältävät runsaasti vitamiineja (E-, B1- ja B2-vitamiineja) sekä mineraaleja (kalsiumia, rautaa, sinkkiä, fosforia ja magnesiumia).

Näiden kaikkien ainesosien ansiosta kaura hoitaa sydäntäsi tehokkaasti, ja sen ansiosta voit myös aloittaa päivän maksimaalisen energian merkeissä.

5. 20 minuuttia liikuntaa päivässä huoltaa myös sydäntä ja verisuonia

Liikunta parantaa sydämen ja verisuonten terveyttä.

 

Meillä on jokaisella on 20 minuuttia päivän loppupuolella annettavaksi sydämen, kehon, lihasten, luiden ja hengitysjärjestelmän hoitamiseksi. Avainasia on tahdonvoiman käyttö sekä henkinen sitoutuminen liikunnan harrastamiseen.

On jo riittävän tehokasta lähteä kävelylle tai juoksemaan, tai nousta portaita, pyöräillä tai tanssia. Tässä tulisi kuitenkin aina valita aerobista liikuntaa.

6. 20 minuuttia rauhaa ja meditaatiota

Meditaatio ja sen tietäminen, kuinka voit katkaista yhteyden mieleesi, kehoosi, vastuisiisi ja jopa teknologiaan, ei ole ainoastaan rentouttavaa, vaan myös hyvin terveellistä.

Mielesi, kuten myös sydämesi ja verisuontesi järjestelmä, tulevat kiittämään sinua suuresti tästä tottumuksesta, sillä meditaatio auttaa vähentämään jännitettä, sinnikkäitä ajatuksia, pakkomielteitä ja painetta.

Kokeile siis meditaatiota jo tänään. Aloita, ja anna itsellesi se lahja, että saat 20 minuuttia hiljaisuutta ja rauhaa.

7. Ota sitruunamehu osaksi arkeasi

Sitruunamehu auttaa pitämään sydämestä ja verisuonista huolta.

 

Lopuksi sitten vielä tämä vinkki, sillä sitruunamehu on terveellinen, herkullinen ja erittäin sopiva liittolainen sydämesi ja verisuontesi kunnon hoitamiseksi.

Tiedätkö kuitenkaan tarkemmin, miksi? Sitruunassa on kaliumia ja magnesiumia, jotka ovat kaksi sellaista mineraalia, jotka auttavat tehokkaasti säätelemään verenpainetta.

Lisäksi tässä sitrushedelmässä on erittäin runsaasti eri tyyppisiä antioksidantteja, kuten bioflavonoideja. Nämä ovat välttämättömiä tekijöitä, jotta voisit suojella valtimoitasi sekä pitää ne joustavina ja vapaina plakista.

Älä epäröi, vaan ota mukaan tapoihisi nämä pienet sydäntä ja verisuonia hoitavat tottumukset, jotta voisit muuttaa elämääsi parempaan suuntaan. Aloita jo tänään!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Covas, M. I., Nyyssönen, K., Poulsen, H. E., Kaikkonen, J., Zunft, H. J. F., Kiesewetter, H., … Marrugat, J. (2006). The effect of polyphenols in olive oil on heart disease risk factors: A randomized trial. Annals of Internal Medicine. http://doi.org/10.7326/0003-4819-145-5-200609050-00006
  • Kris-Etherton, P. M., Harris, W. S., & Appel, L. J. (2002). Fish consumption, fish oil, omega-3 fatty acids, and cardiovascular disease. Circulation. http://doi.org/10.1161/01.CIR.0000038493.65177.94
  • Earnshaw, S. R., McDade, C. L., Chu, Y. F., Fleige, L. E., & Sievenpiper, J. L. (2017). Cost-effectiveness of Maintaining Daily Intake of Oat β-Glucan for Coronary Heart Disease Primary Prevention. Clinical Therapeutics. http://doi.org/10.1016/j.clinthera.2017.02.012
  • Khan, M. K., Zill-E-Huma, & Dangles, O. (2014). A comprehensive review on flavanones, the major citrus polyphenols. Journal of Food Composition and Analysis. http://doi.org/10.1016/j.jfca.2013.11.004

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.