Sitruunamehun 6 terveysvaikutusta

Jos et siedä sitruunan hapokkuutta, voit laimentaa sitä vedellä ja lisätä steviaa tai hunajaa makeuttamaan sitä. Älä käytä sokeria sitruunamehua makeuttamaan, sillä tämä kumoaa sitruunan terveyshyödyt.
Sitruunamehun 6 terveysvaikutusta

Viimeisin päivitys: 07 tammikuuta, 2019

Kotona tuoreeltaan puristettu sitruunamehu on herkullinen, yksinkertainen ja tehokas juoma, joka kohentaa terveyttä monipuolisesti. Jos haluat alkaa nauttimaan tuoretta sitruunamehua päivittäin, on hyvä ymmärtää, mitä terveysvaikutuksia sillä on. Sitruunamehu sopii lääkinnälliseen käyttöön, ja sillä voi lievittää monia yleisiä vaivoja. Kokeile sitruunamehun voimaa!

Näin saat kaiken irti sitruunamehun terveysvaikutuksista

Sitruuna auttaa moneen terveysongelmaan.

 

Sitruunamehu saadaan puristamalla tuoreesta sitruunasta. Sitruunamehun puristukseen voi käyttää sitruspuristinta, mutta sen puuttuessa voi mehun puristaa käsinkin.

Suosi luomusitruunoita, sillä myös niiden kuori sopii käytettäväksi pikaisen huuhtelun jälkeen. Jos käytät normaalia sitruunaa, tulee sinun pestä kuori todella huolellisesti ennen käyttöä, sillä kuoressa piilee usein puhdistuksenkin jälkeen hyönteismyrkkyjä ja kemikaaleja. Sitruunan kuori sisältää runsaasti hyödyllisiä aineksia, joten jos pystyt käyttämään myös kuoren, suosittelemme sitä lämpimästi.

Jos haluat käyttää koko sitruunan kuorineen päivineen, voit leikata sen neljään osaan ja kipata tehosekoittimeen. Kaada joukkoon 200 ml vettä ja sekoita tasaiseksi. Siivilöi neste ja sitruunamehu on valmis nautittavaksi.

Jos käytät koko sitruunan, on juoman maku huomattavasti kirpeämpi kuin pelkkää hedelmälihaa käytettäessä. Tämä johtuu kuoren sisältämistä hapoista. Voit lisätä tilkan steviaa tai muuta luonnollista makeutusainetta, jos kaipaat muutosta makuun.

1. Sitruuna sisältää runsaasti antioksidantteja

Sitruunan mehu on vaikutukseltaan antioksidanttinen ja se ehkäisee vapaiden radikaalien tekemiä haitallisia muutoksia soluissa. Sitruunamehusta saa runsaasti C-vitamiinia, flavonoideja, betakaroteenia ja muita hyödyllisiä aineksia.

Vapaat radikaalit päätyvät kehoon huonon ravinnon, ympäristön saasteiden, stressin ja muiden ulkoisten tekijöiden vaikutuksesta.

Kun nautit antioksidantteja  sisältävää ravintoa, pysyt terveenä ja parannat sekä fyysistä että psyykkistä oloasi. Samalla hidastat ennenaikaista vanhenemista.

2. Sitruuna puhdistaa kehoa

Sitruuna on vaikutukseltaan yksi kaikkein tehokkaimmista puhdistajista hedelmien keskuudessa, ja se auttaa elimistöä poistamaan myrkkyjä ja kuona-aineita. Sitruunamehu tehostaa mm. munuaisten, maksan ja sappirakon toimintaa, jotka puolestaan vaikuttavat suoraan ruuansulatukseen.

Sitruunan sisältämä kalsium ja kalium ehkäisee nesteiden kertymistä ja tehostaa munuaisten toimintoja, jotka puhdistavat verta kuona-aineista.

3. Sitruuna tasapainottaa kehon pH-arvoja

Sitruunamehu on koostumukseltaan hapokasta, mutta sen vaikutus kehossa on emäksinen. Se neutralisoi mahan happoja ja nostattaa sekä veren että koko kehon pH-arvoa.

Jos keho on pH-arvoltaan liian hapokas (tämä voi johtua ruokavaliosta, tunneseikoista tai saasteista), sairastut huomattavasti helpommin. Jotkin tutkimukset ovat jopa väittäneet sitruunan olevan avuksi syövän ehkäisyssä.

4. Sitruuna auttaa suojaamaan sydäntä

Sitruuna sisältää C-vitamiinia, rutiinia, hesperidiinia ja runsaasti antioksidantteja. Kaikki nämä ainekset tekevät verisuonista ja valtimoista joustavampia ja mukautuvaisempia, mikä ehkäisee verisuonten kalkkeutumista ja kovettumista, joka voi osaltaan johtaa korkeaan verenpaineeseen, korkeaan kolesteroliin, verisuoniston tauteihin ja veritulppiin.

5. Sitruuna auttaa pitämään painon kurissa

Sitruunamehun terveysvaikukset - auttaa pitämään painon hallinnassa.

 

Sitruunamehu sopii ihanteellisesti laihduttajan ruokavalioon, sillä se aktivoi aineenvaihduntaa ja hajottaa rasvaa tehokkaasti.

Tämän lisäksi sitruunamehu poistaa ylimääräisiä nesteitä kehosta,auttaa ehkäisemään turvotusta ja puhdistamaan kehoa. Sitruunamehun nauttiminen voi tehostaa laihtumista ja pitää samalla olon energisenä ja hyvinvoivana. Sitruunan laihduttava ja piristävä vaikutus perustuu sen sisältämään C-vitamiiniin, pektiiniin ja kofeiiniin.

Sitruunamehua nauttimalla voit kontrolloida myös ruokahaluasi. Sitruunamehu täyttää vatsaa ja pitää naposteluhimon loitolla, eli mehu kannattaa juoda juuri ennen ateriointia, jotta vältät ylensyönnin.

6. Sitruunamehu tehostaa ruuansulatusta

Sitruunamehua voi lisätä tilkan teehen tai uutteisiin. Se sopii myös tyhjään vatsaan nautittuna, veteen laimennettuna, salaatinkastikkeessa… Sitruunamehua voi nauttia monin eri tavoin ja se on erityisen tehokas apuri ruuansulatukselle.

Sitruunan hapot kiihdyttävät ruuan sulamista ja hajoamista, mutta samalla se poistaa liiallisen hapokkuuden ja auttaa ehkäisemään esimerkiksi närästystä. Sitruunamehu helpottaa rasvan ja proteiinin pilkkoutumista ja se säätelee ruokahalua.

Jos olet tottunut käyttämään esimerkiksi etikkaa kastikkeissa ja salaateissa, voit jatkossa korvata etikan sitruunalla. Sitruunamehu sopii hyvin myös leivonnaisiin, pataruokiin ja kalan kanssa. Voit raastaa myös kuorta suoraan ruokiisi ja valmistaa herkullisia jälkiruokia kuorta käyttämällä.

Kun lisäät sitruunamehua ruokiisi, parannat raudan imeytymistä ja näin autat  ehkäisemään anemiaa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Yapo, B. M. (2009). Lemon juice improves the extractability and quality characteristics of pectin from yellow passion fruit by-product as compared with commercial citric acid extractant. Bioresource Technology. https://doi.org/10.1016/j.biortech.2009.01.039
  • Monga, M. (2008). Quantitative assessment of citric acid in lemon juice, lime juice, and commercially-available fruit juice products. International Braz J Urol. https://doi.org/10.1089/end.2007.0304

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.