8 merkkiä munuaisten vajaatoiminnasta

Munuaisten vajaatoiminta voidaan helposti sekoittaa muihin yleisiin vaivoihin, joten on tärkeää huomioida mahdolliset muutokset kehossa ja hakeutua lääkäriin, mikäli kärsit yli kahdesta tässä artikkelissa mainitusta oireesta.
8 merkkiä munuaisten vajaatoiminnasta

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Munuaisilla on tärkeä osa koko elimistön toiminnassa ja terveydessä. Munuaiset sijaitsevat rintakehän alaosissa ja niiden läpi virtaa jopa 120-150 litraa verta päivässä.

Kun munuaiset toimivat kunnolla, ne ehkäisevät nesteiden ja kuona-aineiden kertymistä verenkiertoon. Munuaisten tärkein tehtävä onkin puhdistaa verta ja suodattaa erilaisia haitallisia aineita.

Tämän lisäksi munuaiset ovat vastuussa elektrolyyttien tasapainosta kehossa, ja lisäksi ne muodostavat punasoluja ja ehkäisevät tulehduksia. Tästä syystä muutokset munuaisten toiminnassa voivat johtaa vakaviin terveysongelmiin, jotka vaikuttavat negatiivisesti elämänlaatuun.

Munuaisten vajaatoiminta on yleinen ongelma, joka kuitenkin diagnosoidaan vain harvoin aikaisessa vaiheessa. Alta löytyvät oirekuvaukset voivat olla merkki myös muista, yleisemmistä terveysvaivoista. Jos tämä artikkeli herättää epäilyksen munuaistesi toiminnasta, on suositeltavaa varata aika terveyskeskukseen pikimmiten.

Nämä ovat 8 merkkiä munuaisten vajaatoiminnasta:

1. Turvotus

 

turvotus jalassa on merkki munuaisten vajaatoiminnasta

Munuaisten toimintahäiriöt voivat johtaa nesteiden kertymiseen kudoksissa. Tämä johtaa tulehdusreaktioon ja turvotukseen.

Myös monet muut terveysongelmat voivat aiheuttaa turvotusta, ja täysin vaarattomatkin asiat, kuten korkea lämpötila ja pitkä kävelylenkki. Turvotuksen iskiessä kannattaa siis miettiä löytyykö sille jotain selkeää syytä.

Turvotusta esiintyy yleensä:

 • Jaloissa
 • Nilkoissa
 • Kasvoissa
 • Käsissä
 • Vatsan seudulla

2. Iho-ongelmat

Munuaisten vajaatoiminta voi johtaa myrkkyjen kertymiseen veressä, josta ne päätyvät iholle. Kehon myrkyt pyrkivät aina poistumaan joko ihohuokosten kautta hien välityksellä tai ulosteen ja virtsan kautta. Munuaisten vajaatoiminta voi aiheuttaa erilaisia iho-ongelmia, kuten aknea, ihottumaa ja kovaa kutinaa.

Oireita voi yleensä lievittää erilaisilla ihovoiteilla, mutta toinen hyvä keino hoitaa vaivaa on suorittaa munuaisten puhdistuskuuri.

3. Muutokset virtsassa

 

muutokset virtsassa ovat merkkejä munuaisten vajaatoiminnasta

Muutokset virtsaamisessa ja virtsan koostumuksessa ovat yleisimpiä munuaisten toiminnasta kieliviä oireita.

Muutoksiin voi kuulua:

 • Paineen tunnetta virtsatessa, virtsaamisvaikeudet
 • Verinen virtsa
 • Virtsan muuttunut väri: virtsa voi olla tummaa ja haista vahvasti
 • Virtsan lisääntynyt tai vähentynyt määrä
 • Vaahtoava, kupliva virtsa
 • Lisääntynyt tarve virtsata öisin
 • Virtsan pidätysvaikeudet
 • Polttelu virtsaamisen päätyttyä

4. Väsymys

Yksi munuaisten tärkeimmistä tehtävistä on tuottaa erytropoetiini-hormonia, joka osallistuu punasolujen tuotantoon ja hapen kuljettamiseen verenkierrossa.

Jos jompikumpi munuaisista ei toimi kunnolla, ei hormonia erity normaaliin tapaan ja olo tuntuu väsyneeltä ja uupuneelta. Energia ei riitä kunnolla, kun hapen kuljetus on hidastunut.

Vajaatoiminta voikin aiheuttaa väsymystä, lihaskipuja ja keskittymisvaikeuksia.

5. Jatkuvasti kylmä olo

 

jatkuvasti kylmä olo on merkki munuaisten vajaatoiminnasta

Munuaisten vajaatoiminta vähentää punasolujen määrää veressä ja lisää riskiä anemialle eli raudanpuutostilalle.

Anemia voi johtaa monenlaisiin reaktioihin, joista yleisemmät ovat energiavaje, jatkuvasti kylmä olo ja huonovointisuus.

Anemiasta kärsivät ihmiset kuvailevat usein, että kylmä olo ei katoa edes auringossa oleskellessa ja vilunväreet ovat yleisiä. Usein potilaat nukkuvat esimerkiksi villasukat jalassa kesäisinkin, sillä varpaat ovat kuin jääkalikat.

6. Alaselkäkipu

Pistävä, yhtäkkinen alaselkäkipu tai kipu kyljessä voi olla merkki munuaissairaudesta.

Kipu voi liittyä munuaissairauksiin, munuaiskiviin ja maksan ongelmiin, jotka yleensä lisääntyvät pitkittyneen seisomisen yhteydessä.

Kovaa kipua ei tule sekoittaa tavalliseen selkäkipuun, joka on yleistä, mutta ei vaarallista.

7. Metallinen maku suussa

 

metallinen maku suussa on merkki munuaisten vajaatoiminnasta

Munuaisten vaurioituminen lisää myrkkyjen ja kuona-aineiden määrää verenkierrossa. Munuaisvaivat aiheuttavat monia muutoksia solutasolla.

Monet munuaisten vajaatoimintaa sairastavat kokevat, että suussa on inhottava, paha maku ja että ruokailun jälkeen hengitys haisee pahalle. Joskus potilaat kuvailevat suussa olevan metallinen maku, joka vaikuttaa negatiivisesti ruokailuun. Ruoka ei maistu samalla tavalla kuin ennen ja tämä voi pahimmillaan johtaa ravintoaineiden puutostiloihin.

8. Pahoinvointi ja oksentelu

Jatkuva pahoinvointi ja oksentelu ilman mitään selkeää syytä voi olla merkki munuaisten ongelmista.

Kun elimistö ei pääse poistamaan kuona-aineita normaalilla tavalla, voi se johtaa pahoinvointiin, ruokahalun menetykseen ja jopa oksenteluun.

Munuaisten vajaatoiminnan oireet vaihtelevat ihmisestä toiseen ja muuttuvat sen mukaan, kuinka vakava tila on.

Jos kärsit enemmän kuin kahdesta tässä artikkelissa mainitussa oireesta, on syytä hakeutua lääkäriin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Hricik, D. E., Browning, P. J., Kopelman, R., Goorno, W. E., Madias, N. E., & Dzau, V. J. (1983). Captopril-induced functional renal insufficiency in patients with bilateral renal-artery stenoses or renal-artery stenosis in a solitary kidney. New England Journal of Medicine, 308(7), 373-376.
 • Mann, J. F., Gerstein, H. C., Pogue, J., Bosch, J., & Yusuf, S. (2001). Renal insufficiency as a predictor of cardiovascular outcomes and the impact of ramipril: the HOPE randomized trial. Annals of internal medicine, 134(8), 629-636.
 • Nash, K., Hafeez, A., & Hou, S. (2002). Hospital-acquired renal insufficiency. American Journal of Kidney Diseases, 39(5), 930-936.
 • Cambios de color u olor en la orina – Trastornos renales y del tracto urinario.” Manual MSD. Web. Apr 24, 2020

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.