Logo image
Logo image

Maksaa ja verta puhdistava porkkana-punajuurismoothie

3 minuuttia
Maksaa ja verta puhdistava porkkana-punajuurismoothie
Kirjoittanut Valeria Sabater
Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Sekä punajuuri että porkkana sisältävät vitamiineja ja antioksidantteja, jotka parantavat verenkiertoa. Lisäksi punajuuri säännöllistää ruuansulatuksen toimintaa ja jätteen liikkumista suolistossa. Valmista herkullinen maksaa ja verta puhdistava porkkana-punajuurismoothie.

Porkkanasta ja punajuuresta valmistettu smoothie on herkullinen ja terveellinen. Porkkana-punajuurismoothie virkistää, puhdistaa ja uudistaa. Jos smoothieta nauttii säännöllisesti, sen vaikutus on verta puhdistava ja maksan toimintaa tehostava.

Kehoon kertyy päivittäin erilaisia kuona-aineita ja myrkkyjä täysin huomaamatta. Ne päätyvät kehoon huonon ravinnon, lääkityksen, ympäristön saasteiden sekä stressin vaikutuksesta. Maksa on vastuussa veren puhdistamisesta, joten se joutuu koville, kun puhdistettavaa on paljon. Jos maksan toiminta häiriintyy ja hidastuu, ei maksa pysty suodattamaan kaikkia haitallisia aineita ja ne pääsevät kertymään elimistöön.

Nauttimalla tiettyjä ravintoaineita voi kuitenkin tehostaa maksan luonnollisia puhdistustoimia ja tehostaa sen toimintaa. Tämä porkkanasta ja punajuuresta valmistettu smoothie sopii maksan hoitoon.

Punajuuret puhdistavat verta ja maksaa

Voiko olla mahdollista, että punajuurien nauttiminen voi puhdistaa verta? Kyllä vain. Alta löydät enemmän tietoa punajuuren terveydellisistä ominaisuuksista:

Punajuurista saa antioksidantteja

Olet varmasti tietoinen siitä, miten hyödyllisiä antioksidantit ovat keholle. Mitä antioksidantit tekevät käytännössä?

 • Ne ehkäisevät ennenaikaista vanhenemista.
 • Ne pitävät huolta soluista ja vahvistavat niitä. Tämä on erityisen tärkeää maksan terveydelle.
 • Antioksidantit ehkäisevät vapaiden radikaalien haittavaikutuksia, suojaavat kudoksia ja tehostavat yleistä terveydentilaa.
 • Antioksidantit säätelevät verenpainetta.

Punajuuri on yksi niistä kasviksista, joka on täynnä antioksidantteja. Niistä saa mm. betakaroteenia, karotenoideja ja flavonoideja – kaikki nämä ainekset antavat punajuurelle sen vahvan, syvän värin ja ne toimivat tehokkaina maksaa puhdistavina yhdisteinä. Punajuurta suositellaan nautittavaksi etenkin maksan rasvoittumisen kotihoitoon.

Vuonna 2012 suoritetussa kliinisessä kokeessa, joka julkaistiin New England Journal of Medicine -aikakauslehdessä, paljastui, että rasvamaksasta kärsivien potilaiden tila parani huomattavasti muutaman kuukauden sisällä, kun he nauttivat säännöllisesti punajuurimehua. Maksassa esiintyvän rasvan määrä väheni, samalla tulehdusarvot laskivat.

Punajuuri aktivoi aineenvaihduntaa ja hajottaa rasvaa

Tätä smoothieta nauttimalla voit tehostaa myös laihtumista. Jos kaipaat terveellistä, rasvaa polttavaa juomaa, porkkana-punajuurismoothie käy mainiosti tähän tarkoitukseen. Voit joko aloittaa aamusi juomalla tai nauttia sitä päivän mittaan ennen pääaterioita.

 • Punajuurista saa kuitua. Tämä auttaa kehoa poistamaan suolistossa piilevät kuona-aineet, sillä kuitu sitoo ne itseensä ja poistuu ulosteen kautta elimistöstä.
 • Kuitu parantaa ruuansulatuksen toimintaa.
 • Punajuuri ehkäisee rasvasolujen varastoitumista maksaan.
 • Punajuuri aktivoi aineenvaihdunnan ja tehostaa lymfaattisen järjestelmän toimintaa.

Punajuuri puhdistaa verta ja suojaa samalla sydäntä

Ammoisista ajoista lähtien punajuuria on hyödynnetty verenkierron parantamiseen ja veren laadun kohentamiseen. Tutkimusten mukaan punajuuren hyödyt verelle ovat selkeät:

 • Punajuuret ovat täynnä kaliumia ja auttavat tasapainottamaan verenpainetta.
 • Punajuuri alentaa pahanlaatuisen kolesterolin eli LDL:n määrää veressä.
 • Punajuurimehu on täynnä ravintoaineita, kuten magnesiumia, fosforia, foolihappoa ja A-, B- ja C-vitamiinia.

Porkkanan vaikutus maksaan ja verenkiertoon

Jos on olemassa yksi ainoa fakta, jonka jokainen tietää porkkanasta, on se porkkanan hyöty näölle ja rusketukselle. Porkkanoilla on kuitenkin monia muitakin hyödyllisiä vaikutuksia:

 • Porkkanoiden säännöllinen nauttiminen stimuloi verenkiertoa.
 • Porkkanoista saa tärkeitä vitamiineja, kuten A-, B-, C- ja E-vitamiinia, sekä mineraaleja ja antioksidanttisia yhdisteitä. Mikä parasta, porkkanat eivät sisällä lähes ollenkaan kaloreita!
 • Maksan solujen uusiutumisessa ja maksan toiminnan tehostamisessa tärkeimpiä vitamiineja ovat B-vitamiinit, joita porkkanasta saa runsaasti. Tämä tarkoittaa sitä, ettei B-vitamiineja tarvitse yrittää saada yhtä paljon eläinperäisistä tuotteista.
 • Lisäksi porkkanasta saa kaliumia ja fosforia, jotka soveltuvat verenkierron elvyttämiseen ja hermoston toiminnan kohentamiseen.
 • Kun porkkanan sisältämä A-vitamiini päätyy verenkiertoon, se muuntuu retinoliksi, joka auttaa korjaamaan soluvaurioita.

Resepti: porkkana-punajuurismoothie

Some figure

Ainekset

 • 1 keskikokoinen, keitetty punajuuri
 • 2 mandariinia
 • 2 porkkanaa
 • Lasi vettä, noin 200 ml

Valmistus

 • Juoman valmistaminen on helppoa. Pese porkkanat huolellisesti ja leikkaa ne paloiksi. Kuori mandariinit ja halkaise ne lohkoiksi. Leikkaa punajuuri neljään osaan ja lisää kaikki ainekset tehosekoittimeen. Vesi tekee juomasta juoksevampaa.
 • Sekoita tasaiseksi, pari minuuttia riittää. Kaada lasiin ja nauti välittömästi. Voit juoda smoothien muutaman kerran päivässä kuuriluontoisesti tai nauttia sitä viikoittain.

Juoma sopii nautittavaksi erityisesti aamuisin. Päivä päivältä alat huomata juoman vaikutuksen ja eron entiseen. Yleinen terveydentila kohenee, väsymys kaikkoaa ja jaksat paremmin töissä ja kotona.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.