11 merkkiä maksan myrkyttymisestä – älä sivuuta näitä!

· helmikuu 12, 2018
Maksa on hyvin tärkeä elin ihmisen kehossa, mutta se on myös erittäin herkkä tulehtumiselle, lääkkeille, perinnöllisten häiriöiden kehittymiselle, teollisuuden myrkyille ja jopa eräille luonnosta peräisin oleville tekijöille.

Maksa on se kehon tärkein elin, mitä tulee ravinteiden, lääkkeiden ja muiden myrkyllisten aineiden käsittelyyn aineenvaihdunnassa. Se voi kuitenkin helposti alkaa kärsiä myrkyttymisestä.

Maksa on kuin suuri suodatin, joka erottaa myrkylliset tekijät muista. Se tekee tämän ennen kuin myrkyt pääsevät verenkiertoosi ja muihin kudoksiin.

Keho ei kuitenkaan aina käsittele näitä aineita kunnolla, ja joissakin tapauksissa ne saattavat aiheuttaa maksalle vahinkoa.

Tällä kertaa haluamme siis kertoa maksan myrkyttymisestä – jatka lukemista ja ala hoitaa tätä tärkeää elintä paremmin!

Mitä maksan myrkyttyminen on?

Niin kutsuttu maksan toksisuus on kyseisen elimen vahingoittumista, joka johtuu altistumisesta lääkkeelle tai jollekin muulle haitalliselle tekijälle. Maksan asema aineiden suodattajana tekee siitä herkän myrkyttymiselle.

Itse asiassa maksan myrkyttyminen on suuri terveysongelma etenkin länsimaissa. Lisäksi siitä on tullut viime vuosina suurempi ilmiö, ja se on jopa saanut aikaan tiettyjen tuotteiden poiston kaupoista.

Eräitä maksalle myrkyllisiä tekijöitä ovat seuraavat:

 • suuri määrä erilaisia lääkkeitä (pääasiassa antibiootit ja tulehtuneisuuden hoitoon tarkoitetut lääkkeet)
 • teolliset tai jopa jotkut luonnolliset aineet (esimerkiksi sienet ja liiallinen vihreän teen juonti), joka saa kehossa aikaan epänormaalin reaktion

Lue aiheesta lisää: Pidä huolta maksasta näillä 8 ruoalla

Mitkä ovat maksan myrkyttymisen oireet?

maksan myrkyttyminen voi oireilla väsymyksenä

Oireet tästä ovat hyvin samanlaiset kuin virushepatiitin kohdalla.

Yksinkertaistaen, maksan myrkyttyminen voi ilmetä samanlaisena kuin mikä tahansa muu maksan sairaus. Toisin sanoen tähän ilmiöön kuuluu sairauksia, jotka estävät maksaa toimimasta kunnolla.

Eräitä kaikkein tavallisimmista oireista ovat tällöin seuraavat:

 • keltatauti
 • pahoinvointi ja oksentelu
 • muutokset ulosteen värissä
 • tummempi virtsa
 • väsymys ja uupumus
 • vatsakipu ja turvonneisuus
 • kuume
 • ruokahalun puutteellisuus
 • ihon kutina
 • mustelmat

Joillakin ihmisillä ei ole mitään oireita. Tämä tila tunnistetaan yleensä nopeasti sen jälkeen, kun on altistuttu joillekin sellaisille aineille, joiden myrkyllisyys maksalle on tiedossa.

On silti niin, että niiden maksalle myrkyllisten aineiden kohdalla, joiden myrkyllisyys ei ole tiedossa, saattaa viedä viikkoja tai kuukausiakin, ennen kuin oireet alkavat ilmetä.

Mitkä tuotteet liittyvät maksan myrkyttymiseen?

Lääkkeet

maksan myrkyttyminen voi johtua lääkkeistä

On olemassa virallisia listoja lääkkeistä, jotka ovat todistetusti myrkyllisiä. Ne voivat olla avuksi, jotta voisit selvittää ovatko ne kasviperäiset lääkkeet, joita tällä hetkellä otat, mahdollisesti vaarallisia maksalle.

Ravinne- ja yrttilisät

Vaikka moni ei tätä tiedäkään, jotkut yrtteihin perustuvat hoitotuotteet saattavat olla maksalle myrkyllisiä. Tämän vuoksi tuotteiden yhdistämistä ei suositella.

Eräitä tälle listalle kuuluvia tuotteita ovat seuraavat:

 • Noni (Morinda citrifolia)
 • Misteli (Viscus album)
 • Rohtovirmajuuri (Valeriana officinalis)
 • Kamferipuu (Cinnamomum camphora)
 • Aloe vera
 • Soijapapu (Glycine max)

Sienet

Tietyt sienet sisältävät anatoksiineita. Nämä ovat maksalle myrkyllisiä aineita, ja toisin sanoen ne aiheuttavat soluille ja kudoksille vahinkoa maksassa ja munuaisissa.

Ne voivat saada aikaan seuraavia ongelmia:

 • vatsakipu
 • oksentelu
 • pahoinvointi
 • verenvuoto

Jos kunnollista lääkehoitoa ei tällöin saada, ne voivat saada aikaan sydänkohtauksen tai jopa kuoleman jo kahdessa päivässä.

Huumeet ja kemikaalit

maksa ja stetoskooppi

Tähän kuuluvat muun muassa kokaiini, ekstaasi, hyönteismyrkyt, kasvitorjunta-aineet, vinyylikloridi ja saastunut ruoka.

Lue aiheesta lisää: 5 tapaa suojautua alkoholin aiheuttamalta maksavauriolta

Kuinka maksan myrkyttyneisyys diagnosoidaan?

Ei ole mitään sellaisia kokeita, jotka pystyisivät varmasti osoittamaan maksan myrkyttymisen.

Mutta koska oireilla on yhtäläisyyksiä kyseiseen elimeen liittyvien sairauksien oireiden kanssa, tietyt lääketieteelliset kokeet tulee tehdä, jotta voidaan sulkea pois laskuista virushepatiitti ja muut syyt.

Hoito

maksan myrkyttyminen voi oireilla vatsakipuna

Asetyylikysteiini on aine, joka auttaa poistamaan myrkyllisiä aineita maksasta. Lisäksi sitä käytetään niissä tapauksissa, joissa on tapahtunut myrkyttyminen johtuen suuresta määrästä parasetamolia. Tämän lisäksi ei ole mitään erityistä hoitoa ongelman lievittämiseksi tai ratkaisemiseksi.

Epäillyn aiheuttajan välttäminen tai poistaminen on myös hyvin tärkeää. Lisäksi tulee hoitaa myrkyttymisen oireita, kuten esimerkiksi oksentelua, sekä levätä enemmän. Samoin tulee välttää sellaisia aineita, jotka saavat oireet voimistumaan.

Mahdolliset riskit

Yleisesti ottaen on niin, että maksan myrkyttymisen oireet lievittyvät, kun myrkyllinen aine poistetaan käytöstä.

Jos tämä ei kuitenkaan ratkaise ongelmaa, voi seurauksena olla peruuttamaton maksan vajaatoiminta, ja lisäksi mahdollisuutena on maksakirroosin kehittyminen.

Kuten nyt nämä tiedot luettuasi tiedät, maksan myrkyttyminen saattaa aiheuttaa hyvinkin vakavat seuraukset. On siis hyvin tärkeää kiinnittää huomiota varoitusmerkkeihin, jotta voidaan estää vaikeampien ongelmien synty.

Jos olet huomannut mitään tässä artikkelissa kuvaamistamme maksan myrkyttymisen oireista itselläsi, älä siis epäröi ottaa yhteyttä lääkäriin!