Logo image
Logo image

Porkkanoiden terveelliset hyödyt

3 minuuttia
Porkkanat tunnetaan oikeana vitamiinipommina, ja sinun kannattaakin ottaa niistä kaikki hyöty irti nauttiaksesi terveemmästä elämästä.
Porkkanoiden terveelliset hyödyt
Viimeisin päivitys: 25 huhtikuuta, 2019

Porkkanoita voi hyödyntää sekä terveyden- että kauneudenhoidossa. Porkkanoita onkin käytetty jo vuosisatojen ajan niiden mainioiden ominaisuuksien ja hyvien tuloksien ansiosta. Otetaan nyt selville kaikki porkkanoiden terveelliset hyödyt!

Porkkanat tulevat alunperin alueelta joka tunnetaan nykyisin Afganistanina, jopa tuhansien vuosien takaa. Silloiset porkkanat olivat väriltään violetteja, valkoisia, keltaisia ja mustia hieman puisella ulkomuodolla ja kitkerällä maulla varustettuna, ei siis lähimainkaan sellaisena kuin me porkkanan nykyään tunnemme.

1600-luvulla kehittyi paljon beetakaroteenia sisältävä porkkanalajike, joka oli oranssi, ja siitä lähtien tämä porkkana syrjäytti pian muiden porkkanalajikkeiden viljelyn.

Some figure

Mitä porkkana sisältää?

Porkkana sisältää muun muassa näitä ravintoaineita:

 • mineraaleja, kuten kaliumia, natriumia, fosforia, kalsiumia, magnesiumia, rautaa, sinkkiä, jodia ja seleeniä
 • 90 % vettä
 • 7 % hiilihydraatteja
 • 1 g proteiinia
 • 3 g kuituja

Eikä siinä vielä kaikki, nimittäin porkkana sisältää hurjan määrän C- ja A-vitamiineja sekä B-ryhmän vitamiineja, kuten B1, B2, B3, B6 ja foolihappoa. Porkkanassa on vain 35 kaloria 100 grammassa.

Porkkanoiden terveelliset hyödyt

Porkkanan ominaisuudet voivat hyödyntää terveyttäsi monella eri tavalla. Kerromme nyt niistä yleisimmistä:

Ehkäisee syöpää

Porkkanan ominaisuudet ehkäisevät ja torjuvat syöpää valmistit niitä millä tavalla tahansa, kuten keittämällä, höyryttämällä, muussattuna tai raakana.

Porkkana kuuluu ruokaryhmään, jolla on “lupaavia vaikutuksia” syövän ehkäisemisessä. Muiden karotenoidipitoisten kasvisten tavoin, kuten pinaatti ja tomaatti, porkkana voi hyvinkin estää rintasyövän syntymistä.

Ehkäisee näön heikkenemistä

Some figure

Porkkana tunnetaan erityisesti tästä. Korkea A-vitamiinipitoisuus auttaa ehkäisemään näkökykyyn liittyviä ongelmia. Porkkanoiden nauttiminen säännöllisesti voi ehkäistä kaihia, silmänpohjan rappeumaa ja hämäräsokeutta.

Porkkanat eivät tietenkään poista likinäköisyyttä tai hajataittoa, sillä nämä tarvitsevat lääketieteellistä hoitoa, mutta porkkanoiden nauttiminen nuoresta iästä alkaen saattaa ehkäistä näitä vaivoja syntymästä myöhemmin.

Raa’an porkkanan syöminen vahvistaa hampaita ja ikeniä

Raa’an porkkanan pureskeleminen parantaa suun verenkiertoa ja ehkäisee bakteerien kasvua hampaissa.

Porkkanoiden, pinaatin ja omenoiden fluoripitoisuus voi auttaa pitämään hampaiden kiilteen hyvässä kunnossa ja jopa estää hampaiden reikiintymistä.

Tasapainottaa kolesterolitasoa

Some figure

Porkkana on hyväksi verenkiertojärjestelmän terveydelle ja se auttaa laskemaan kolesterolitasoa.

Siinä on liukenevia kuituja, erityisesti pektiiniä, mikä ehkäisee rasvan kerääntymistä valtimoiden seinämiin. Porkkanat siis poistavat rasvaa ja laskevat verenpainetta.

Ehkäisee ummetusta ja vatsakipua

Porkkanan kuidut parantavat elimistön kykyä poistaa kuona-aineita ja ehkäisee siten ummetusta.

Porkkanan korkea mineraalisuolapitoisuus – sisältäen natriumia, klooria, kaliumia ja B-vitamiineja – rauhoittaa vatsakipua tai liiallista happamuutta. Porkkanaa suositellaan nautittavaksi jos kärsit mahakatarrista.

Poistaa nesteitä

Porkkanan korkea veden määrä ja mineraalisuolat auttavat rikkomaan munuaiskiviä. Siksi porkkanaa käytetäänkin usein elimistön puhdistusdieeteissä.

Edellä mainittujen syiden lisäksi hyödyt lisäämällä porkkanoita ruokavalioosi niiden runsaan vitamiinien ja mineraalien ansiosta.

Ota helppokäyttöinen porkkana päivittäiseen ateriasuunnitteluusi mukaan ja käytä sitä osana tasapainoista ruokavaliota.

Herkullinen resepti

Some figure

Kuten mainitsimme aikaisemmin, on porkkana monikäyttöinen vihannes ja haluamme jakaa yhden herkullisen reseptin kanssasi, josta saat kaikkien porkkanan terveyshyötyjen lisäksi muiden aineiden tuomat hyödyt.

Porkkanakeitto

Keitto on hyvin yleinen lounasruoka ja tällä kertaa meillä on tarjolla porkkanasosekeittoa. Näin opit valmistamaan keiton ja voit pitää sen yhtenä ruokana ateriasuunnittelussasi.

Aineet

 • 2 porkkanaa
 • 3 parsakaalin kukintoa
 • 1 valkosipulin kynsi
 • 1 sipuli
 • 5 dl vettä
 • suolaa

Valmistus

 • Laita kaikki ainekset kattilaan ja keitä.
 • Peitä kattila kannella ja anna nesteen haihtua noin puoleen ja ainesten pehmentyä.
 • Anna jäähtyä.
 • Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi.
 • Tarjoile ja nauti.

Kaikilla kasviksilla on joitain terveysvaikutteita, joten älä unohda sisällyttää niitä ruokavalioosi. Jos tuntuu että et pidä jostain kasviksesta, etsi sopiva resepti, joka tekee sen syömisestä mukavampaa.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.