Logo image
Logo image

Violetit porkkanat ovat ravinnepitoisia ja ihanteellisia painonpudotuksessa

3 minuuttia
Oletko kokeillut violetteja porkkanoita? Ne sisältävät runsaasti antosyaaneita, antioksidanttia josta niiden erikoinen väri on peräisin ja joka auttaa taistelemaan tulehdusta ja jopa joitakin syöpiä vastaan. Lue lisää tämän herkullisen ja värikkään vihanneksen monista hyödyistä.
Violetit porkkanat ovat ravinnepitoisia ja ihanteellisia painonpudotuksessa
Kirjoittanut Valeria Sabater
Viimeisin päivitys: 10 marraskuuta, 2022

On hassua kuvitella porkkana ilman sen kaunista oranssia väriä. Niin oudolta kuin se saattaakin kuulostaa, violetit porkkanat olivat itse asiassa tavallisempia ennen vanhaan, ja niitä syötiin Aasiassa ja Euroopassa useammin kuin muunlaisia porkkanoita.

Ennen porkkanoita oli monen värisiä. Ne saattoivat olla valkoisia, keltaisia tai jopa hyvin tumman – melkein mustan – sävyisiä violetteja, riippuen niiden kasvualueesta ja maaperän koostumuksesta.

Some figure

OK, entäs sitten oranssit porkkanat?

Oranssi porkkanalajike ilmestyi ensimmäistä kertaa Alankomaissa 1600-luvulla. Se ei ole oikeastaan kuin vain risteymä, kahden eri lajikkeen yhdistelmä, jonka hollantilaiset maanviljelijät kehittivät halutessaan kunnioittaa sen ajan Orania-Nassau -hallitsijasukua.

Oranssit porkkanat olivat niin suosittuja, että niitä alettiin myydä muuallekin. Tämä toimi alkusysäyksenä oranssien porkkanoiden nyt jo vakiintuneille markkinoille.

Tämä on mielenkiintoinen ja hyvin taltioitu tarina, joka selittää sen, miksi violetteja porkkanoita ei näy kaupoissa kovinkaan usein. Violetit porkkanat ovat kuitenkin taas tekemässä tuloaan, ja tällä hetkellä niitä kutsutaan jopa superruoaksi.

Katsotaanpa miksi.

Ravinnepitoiset violetit porkkanat

Some figure

Lue: Näin kasvatat helposti omat porkkanasi

Aloitetaan katsomalla, mitä tämä erikoinen väri merkitsee.

Violettien porkkanoiden väri on lähtöisin vesiliukoisesta aineesta nimeltä antosyaanit. Antosyaani on antioksidantti, jota esiintyy monissa ruoissa, mukaan lukien punaiset viinirypäleet, munakoiso, mustikat, kidneypavut, punakaali ja granaattiomenat.

Koska jo tiedät, miten terveellisiä yllä mainitut ruoat ovat, luultavasti jo arvaat mitä mahtavia lääkinnällisiä ominaisuuksia violeteissa porkkanoissa on:

 • Ne parantavat sydämesi terveyttä.
 • Ne ovat antikarsinogeenisia.
 • Ne alentavat huonoa eli LDL-kolesterolia.
 • Violettien porkkanoiden sisältämän antosyaanin vaikutuksen takia niitä suositellaan erittäin lämpimästi diabetesta sairastaville ihmisille. Niiden säännöllinen syöminen hillitsee korkeita verensokeritasoja.
 • Niiden antioksidantit suojaavat verisuonia ja neutralisoivat kollageenia ja sidekudosta vaurioittavia entsyymejä.

Violetit porkkanat ja painonpudotus

Sinua ilahduttaa varmasti tieto siitä, että violetit porkkanat ovat vähäkalorisia. Voit syödä niitä raakana tai höyrytettynä. Ne ovat täyttäviä ja niistä saa myös paljon kuitua.

Mielenkiintoista on myös se, että tämä vihannes edistää ruoansulatusta. Se ei ainoastaan alenna verensokeritasoja, vaan myös auttaa ravintoaineita imeytymään paremmin sisältämänsä kuidun ansiosta.

Suurin osa violettien porkkanoiden kuidusta on liukenevaa. Liukeneva kuitu imee itseensä vettä ruoansulatuskanavassa, muodostaen geelimäistä ainetta. Kulkiessaan suoliston läpi se vähitellen kerää mukaansa myrkkyjä, ja verenkiertoon päästessään alentaa kolesterolia.

Apua suonikohjuihin

Some figure

Jos sinulla on suonikohjuja, violetit porkkanat voivat auttaa lievittämään niiden aiheuttamaa kipua ja painetta. Tässäkin tapauksessa se on antosyaani, joka auttaa tulehdusta lievittävillä vaikutuksillaan.

Violetit porkkanat aktivoivat joukon sellaisia proteiineja, jotka kykenevät korjaamaan vaurioituneita verisuonten seinämiä. Tämä parantaa sydämen ja verisuonten terveyttä yleisesti.

Huomaa, että vaikka violetit porkkanat eivät saa suonikohjuja katoamaan, ne auttavat lievittämään niistä aiheutuvia oireita.

Ihanteellinen paksusuolen syövän ehkäisyssä

Violetit porkkanat, aivan kuten mustikat, retiisit ja punaiset viinirypäleet, sisältävät kivennäisaineita ja antioksidantteja, jotka suojaavat hyvin syöpäsolujen leviämiseltä.

Marylandin yliopiston Nutrition and Food Science -laitoksen tekemän tutkimuksen mukaan näiden ruokien säännöllinen syöminen estää haitallisten solujen kasvua paksusuolessa.

Muista kuitenkin tämä: pyri aina valitsemaan luomua varmistaaksesi, että saat kaikki elimistösi tarvitsemat ravintoaineet ilman myrkkyjä.

Katsotaan nyt joitakin loistavia reseptejä, joissa hyödynnetään violetteja porkkanoita.

Tuoremehu violeteista porkkanoista ja omenasta

Some figure

Yksi loistava tapa hyödyntää kunnolla violettien porkkanoiden hyvät ominaisuudet on tehdä niistä herkullinen smoothie tai mehu. Se sopii ihanteellisesti päivän aloittamiseen tai nautittavaksi illallisella.

Alla valmistusohjeet.

Ainekset

 • 2 violettia porkkanaa
 • 1 omena
 • 1/2 sitruunan mehu
 • 1 kupillinen vettä

Valmistus

 • Ensiksi pese violetit porkkanat ja omena huolellisesti.
 • Paloittele sitten omena ainakin neljään osaan helpottaaksesi tehosekoittimen työtä.
 • Sekoita porkkanat ja omena tehosekoittimessa ja kaada lempilasiisi.
 • Lisää sen jälkeen joukkoon kupillinen vettä ja sitruunamehu.
 • Sekoita hyvin ja nauti!
 • Jos omistat mehustimen, työstä omena ja porkkana mehustimen läpi, ja lisää juomaan sitruunamehu ja halutessasi vettä.

Smoothie taikka mehu on maultaan yhtä aikaa makea, hapan ja kirpeä, ja se antaa sinulle todellisen terveysboostin.

Kokeile ihmeessä!

Jos et vielä ole hyödyntänyt violettien porkkanoiden hyviä ominaisuuksia, nyt on hyvä hetki.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Charron, C. S., Kurilich, A. C., Clevidence, B. A., Simon, P. W., Harrison, D. J., Britz, S. J., … & Novotny, J. A. (2009). Bioavailability of anthocyanins from purple carrot juice: effects of acylation and plant matrix. Journal of agricultural and food chemistry, 57(4), 1226-1230.
 • Metzger, B. T., Barnes, D. M., & Reed, J. D. (2008). Purple carrot (Daucus carota L.) polyacetylenes decrease lipopolysaccharide-induced expression of inflammatory proteins in macrophage and endothelial cells. Journal of agricultural and food chemistry, 56(10), 3554-3560.
 • Poudyal, H., Panchal, S., & Brown, L. (2010). Comparison of purple carrot juice and β-carotene in a high-carbohydrate, high-fat diet-fed rat model of the metabolic syndrome. British journal of nutrition, 104(9), 1322-1332.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.