Logo image
Logo image

Näin kasvatat helposti omat porkkanasi

2 minuuttia
Jotta voisit kasvattaa omat porkkanasi kotona, sinun tarvitsee vain leikata talteen ruoanlaitossa käyttämiesi porkkanoiden yläosat ja laittaa ne veteen itämään. Myöhemmin voit sitten siirtää porkkanasi kukkaruukkuun kasvamaan.
Näin kasvatat helposti omat porkkanasi
Viimeisin päivitys: 10 huhtikuuta, 2019

Ehkäpä sinulla ei ole paljoakaan tilaa käytössä kotonasi, tai ehkä et jostakin muusta syystä voi pitää pientä kasvimaata, jossa voisit tuottaa omat porkkanat, tomaatit, sipulit tai muut kasvikset.

Älä huoli, sillä jos resursseista on pulaa, se ei tarkoita sitä, etteikö keinoja olisi olemassa. Se ei siis estä sitä, että voisit kasvattaa kotona omat terveelliset tuotteesi. Voitkin nauttia kasvisten istuttamisen, kasvattamisen ja keräämisen iloista vaivattomasti muutaman yksinkertaisen vinkin avulla.

Tällä kertaa kerromme siis, kuinka voit kasvattaa omat porkkanasi kotona ilman siemeniä tai ulkotilaa. Tähän tarvitaan vain parveke tai terassi, ja lisäksi tarvitset hiukan maaperää ja hyvän määrän hoitoa.

Näin tuotat omat porkkanat kotonasi helposti ja edullisesti

 

Some figure

Porkkanoiden hyötynä on se, että niitä voidaan kasvattaa koko vuoden ympäri, eivätkä ne tarvitse suurta huolenpitoa. Ne kasvavat nopeasti, mikä on kotipuutarhurille hyvin tyydyttävää, ja lisäksi porkkanoiden kasvatus on hauskaa puuhaa, jota voidaan toteuttaa yhdessä lasten kanssa.

Kaupunkipuutarhat ovat nykyisin hyvin suosittuja, ja moni parveke onkin muunnettu minipuutarhaksi, joka tarjoaa omistajalleen runsaasti rentoutusta. Lisäksi kasvatus on viihdyttävää, ja tuloksena on korkealaatuista ruokaa, joka on myös luonnonmukaisesti tuotettua.

 • Porkkanoissa on runsaasti karoteenia, joka on antioksidantti. Siitä saa provitamiineja, jotka ovat hyvin tärkeitä ihmisen terveyden kannalta yleisesti ottaen.
 • Muista tässä myös se, että porkkanassa on runsas määrä kaliumia, E-vitamiinia ja B-vitamiineja.
 • Kaupunkipuutarhoissa kasvatetut porkkanat tuppaavat olemaan pienempiä kuin muualla kasvaneet, joten ne sopivat erittäin hyvin esimerkeiksi salaatteihin.

Seuraavassa kerromme mitä kaikkea tarvitset, jotta voisit kasvattaa omat porkkanasi ilman siemeniä.

Tarvikkeet

 

Some figure
 • Kukkaruukku, joka on syvyydeltään 30 cm ja pituudeltaan 50 cm
 • Rikastettua maaperää ja komposti
 • Nestemäistä lannoitetta

Toimi näin

 • Ensimmäiseksi sinun tulee valita ne porkkanat, joista leikkaat yläosat talteen.
 • Tämä on hyvin helppoa: kun käytät porkkanoita ruoanlaitossa, ota niistä talteen yläosat, joista sitten kasvu voi alkaa – älä heitä jätteitäsi suoraan kompostikasaan.
 • Laita sitten viisi porkkanapalaa astiaan, jossa on vettä (katso yllä olevaa kuvaa), jotta ne voisivat alkaa itää.
 • Kun porkkanat ovat alkaneet itämään, voit laittaa ne kasvamaan kukkaruukkuun.
 • Muista, että ruukussa tulisi olla riittävä nesteenpoisto pienten kivien tai soran avulla toteutettuna.
 • Voit kasvattaa porkkanoita mihin aikaan vuodesta tahansa.
 • Porkkanat pitävät auringosta, joten ne voi hyvin jättää ulos koko päivän ajaksi.
 • Voit antaa niille hiukan vettä, mutta vain kerran tai kahdesti viikossa. Muista, että veteen tulisi lisätä hiukan lannoitetta. Tämä mahdollistaa niiden kasvamisen vahvoina ja terveinä.

Keruu

 

Some figure

Kuinka sitten tiedät, että kukkaruukussasi olevat porkkanat ovat valmiita keruuta varten? Porkkanat vaativat noin kaksi viikkoa kasvaakseen sopivan kokoiseksi.

Sinun tarvitsee vain pitää niistä hyvää huolta ja odottaa kasvua 5-7,5 cm:n mittaan.

Joskus kasvatetuilla porkkanoilla ei ole tälle kasvikselle tyypillistä pitkää muotoa, vaan ne saattavat olla enemmänkin pyöreitä ja hassun näköisiä. Kasvatus on kokemus, jota suosittelemme lämpimästi!

Älä siis epäröi kokeilla tämän kasviksen kasvattamista kotonasi – saat terveellisiä porkkanoita helposti ja edullisesti!

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.