Logo image
Logo image

8 porkkanamehun mahtavaa hyötyä

4 minuuttia
Tiesitkö, että porkkanat ovat ihanteellista ruokaa muun muassa suun terveyden ylläpitämiseksi? Jo lasillinen porkkanamehua tuo erinomaisia terveyttä edistäviä vaikutuksia.
8 porkkanamehun mahtavaa hyötyä
Viimeisin päivitys: 02 marraskuuta, 2018

Kaikki tietävät, että tämä värikäs kasvis on hyväksi ihmisen iholle ja näkökyvylle. Nämä eivät kuitenkaan ole porkkanan ainoat hyödyt. Porkkanamehun juominen on erityisen hyödyllistä, sillä saat kaikki raa’an tuotteen terveyttä edistävät vaikutukset. Porkkanan terveysvaikutukset ovat suuremmat raakana kuin keitettynä nautittuna.

Tässä artikkelissa kerromme siis eräistä vähemmän tunnetuista hyödyistä, joita tämä rapea kasvis tarjoaa. Jatka lukemista ja nauti porkkanamehun hyvinvointia runsaasti edistävistä vaikutuksista!

Porkkana on oranssi “kultamitalisti”

Porkkana on yksi kaikkein suosituimmista vihanneksista koko maailmassa ja tämä ei johdu ainoastaan sen rapeudesta ja monikäyttöisyydestä. Porkkanalla on nimittäin runsaasti hyvin tärkeitä terveyttä edistäviä ominaisuuksia.

Some figure

Tutkimukset ovat osoittaneet, että porkkanassa on lähes 500 fytokemikaalia, ja tämä luku onkin suurempi kuin lähes kaikilla muilla kaupasta löytyvillä tuotteilla. Seuraavaksi esittelemämme kolme porkkanan sisältämää ravinnetta ovat erityisen tehokkaita terveyden ylläpitämiseksi.

Beetakaroteeni

Tämä on se tekijä, joka saa aikaan porkkanoiden oranssin värin. Tämä ravinne on myös erittäin terveellinen siksi, että siinä on liukenevia yhdisteitä.

Maksa muuttaa beetakaroteenia A-vitamiiniksi, ja kyseinen pigmentti muuttuu kyvykkääksi antioksidantiksi silloin, kun se “yhdistyy” haitallisiin molekyyleihin. Tämä muutos tekee näistä molekyyleistä harmittomia terveyden kannalta.

A-vitamiini

Some figure

Niiden hyötyjen lisäksi, joita porkkanan sisältämä beetakaroteeni tarjoaa, suuri osa tämän vihanneksen ravintoarvosta tulee sen sisältämästä A-vitamiinista.

A-vitamiini vastaa siitä, että silmäsi pysyvät terveinä, ja se tuo suojaa rappeuttavia tauteja vastaan, joihin kuuluu myös muun muassa syöpäJos tämä ei kuitenkaan vielä vakuuta sinua, A-vitamiini edistää myös luiden kasvua. Se on myös tukena hampaiden kehittymisessä sekä vähentää sydän- ja verisuoniongelmien todennäköisyyttä.

Mainittakoon vielä se, että tämä vitamiini tukee tervettä kehon solujen toimintaa, ja se auttaa sinua torjumaan tartuntoja sekä alentaa verenpainetta.

Alfakaroteeni

Alfakaroteeni on antioksidantti, jossa on suuri määrä flavonoideja. Kupillinen porkkanaa sisältää 5,9 milligrammaa tätä tärkeää ainetta.

Uskotaan, että kyseinen ravinne pystyy edistämään pitkää elinikää. Alfakaroteeni antaa myös suojaa keuhkosyöpää vastaan, ja se on rasvaliukoista.

Jotta voisit saada kaikki tämän ravinteet tarjoamat hyödyt ruokavaliostasi, alfakaroteenia kannattaa nauttia paistettujen ja suolattujen annosten kautta. Niissä tulisi olla sellaisia tuotteita, jotka sisältävät tätä ainetta – tällaisiin aineksiin kuuluu esimerkiksi porkkana.

Some figure

Lisäksi porkkanoissa on muitakin vitamiineja ja mineraaleja, jotka kannattaa pitää mielessä. Siksi voidaankin sanoa, että porkkana on oikea superkasvis, ja sitä suositellaan niin lapsille, aikuisille (etenkin raskaana oleville) kuin ikääntyneillekin.

Kupillinen porkkanaa antaa sinulle kaikkia seuraavia ravinteita:

Mitä erityistä hyötyä porkkanamehun juomisesta on?

Porkkanamehun juominen antaa sinulle kaikki ne pääravinteet, joita tässä kasviksessa on. Kannattaakin nauttia kyseistä mehua useamman kerran viikossa, jotta voisit maksimoida sen vaikutukset terveytesi edistämiseksi.

Jos porkkanamehua juo tyhjään vatsaan, sen hyvinvointia edistävä vaikutus on vieläkin parempi.

Se parantaa suun terveyttä

Jos syöt kokonaisen raa’an porkkanan, pystyt jo siten puhdistamaan hampaasi. Eikö kuulosta uskomattomalta?

Myös käsitelty porkkana tuo terveyshyötyjä, sillä se vahvistaa hampaita ja ikeniä, tuo näille alueille enemmän verta sekä estää bakteereita jäämästä kiinni hampaisiin.

Lisäksi kannattaa muistaa, että porkkanassa on fluoridia, joten tämä kasvis torjuu hampaiden rappeutumista sekä pitää niiden kiilteen hyvässä kunnossa.

Porkkana lisää ruokahalua

Some figure

On todistettu, että leikkauksen juuri läpikäyneet ja toipumassa olevat ihmiset sekä ne, joilla on ruoansulatukseen liittyviä ongelmia, pystyvät lisäämään ruokahaluaan, mikäli he nauttivat hiukan porkkanamehua.

On myös hyvä idea antaa vauvoille porkkanamehua silloin, kun heidän hampaansa alkavat kehittyä.

Porkkanamehun juomista suositellaan myös ikääntyneille, sillä se helpottaa puuron tai keiton syöntiä.

Se vähentää ummetusta

Tämä johtuu siitä, että porkkanassa on suuri määrä kuitua, joka lisää ulosteen määrää sekä parantaa sen laatua. Samalla porkkana parantaa suoliston toimintaa.

Lisäksi porkkanamehu vähentää vatsaongelmia, jotka johtuvat myrkyttymisestä, ja se rauhoittaa yleisesti ongelmaista vatsaa ja närästystä. Porkkanamehua suositellaankin niille henkilöille, jotka kärsivät mahakatarrista.

Se toimii nesteenpoistajana

Tämä oranssi kasvis sisältää paljon vettä, ja sen koostumus onkin mahtava apu sellaisille ihmisille, joilla on kehossaan ylimääräistä nestettä, edeemaa tai munuaisongelmia.

Lasillinen porkkanamehua tyhjään vatsaan juotuna voi itse asiassa edesauttaa munuaiskivien hajoamista sekä tehdä niiden poistamisesta helpompaa.

Se auttaa hallitsemaan hermoja

Some figure

Jos olet juuri menossa hermoja raastavaan kokeeseen, ensitreffeille tai esimerkiksi työtapaamiseen, suosittelemme, että joisit hiukan porkkanamehua olosi parantamiseksi. Suosittelemme tätä mehua aina silloin, kun tilanne on stressaava tai tunnet itsesi väsyneeksi ja uupuneeksi.

Tämä johtuu siitä, että porkkanan sisältämät fosfori ja kalium ovat vastuussa energiaa tuottavien ja elinvoimaa lisäävien vaikutusten luomisesta kehossa.

Se on avuksi kauneudenhoidossa

Ei ole mitään parempaa tuotetta kuin porkkana, mikäli haluat tehdä kynsistäsi vahvemmat ja lisätä tukkasi kiiltoa. Porkkanoilla on näitä kauneutta edistäviä vaikutuksia siksi, että ne sisältävät A-provitamiinia, joka auttaa organismeja korjaamaan saastumisesta tai kemikaaleille altistumisesta johtuvaa solujen vahingoittumista.

Se on myös avuksi säännöllisen päänahan talituotannon edistämiseksi.

Se parantaa rintamaidon laatua

A-vitamiini ja beetakaroteeni ovat kaksi sellaista ravinnetta, joita raskaana olevien tai imettävien naisten kannattaisi ehdottomasti sisällyttää ruokavalioonsa. Lääkäreiden mukaan molemmat näistä ravinteista parantavat maidon biologista laatua, ja ne edistävät sitä, että maitoa syntyy runsaammin lapsen tarpeiden mukaan.

Se on hyväksi silmien terveydelle

Some figure

Beetakaroteenilla on kyky estää ennenaikaista ikääntymistä. Huolimatta siitä, mitä jotkut uskovat, porkkana ei kuitenkaan tuo täydellistä näkökykyä – eikä myöskään röntgennäköä.

On kuitenkin totta, että porkkana antaa suojaa silmän verkkokalvolle sekä estää kaihin kehittymistä ihmisen ikääntyessä. Tämän vuoksi porkkanamehua suositellaan niille, joiden näkö on heikentynyt.

Jotta voisit valmistaa itsellesi terveellisen ja herkullisen lasillisen porkkanamehua, tarvitset vain 6 kappaletta tätä edullista kasvista ja lasillisen vettä. Seuraa sitten näitä helppoja ohjeita: kuori ja paloittele porkkanat pieniksi paloiksi, ja sekoita ne tehosekoittimessa veden kanssa. Jatka, kunnes saat aikaiseksi paksun koostumuksen. Sitten voit jo nauttia mehusi – hyvin helppoa!

Toinen vaihtoehto on mehustaa porkkanat, jolloin tarvinnet niitä muutaman kappaleen lisää, ja veden voit jättää pois.

Tee porkkanamehusta säännöllinen osa rutiinejasi, ja voit hyödyntää tämän kasviksen loistavat terveysvaikutukset.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.