Näin pidät huolta päänahastasi joka päivä

14 joulukuun, 2018

Suurin osa ihmisistä haikailee kauniiden ja tuuheiden hiusten perään. Hiustenhoitoon on olemassa tuhansia naamioita, hoitoaineita sekä shampoita, jotka lupaavat käyttäjälleen kauniimmat, kiiltävämmät ja elinvoimaisemmat hiukset. Neuvoillamme pidät huolta päänahastasi ja saat kauniin tukan joka päivä.

Ikävä kyllä monet näistä hoitotuotteista keskittyvät vain hiuksiin, eivät ollenkaan niiden syntypaikkaan eli päänahkaan. Päänahan kunto on tärkeä osa kauniita hiuksia, sillä huonosti hoidetun päänahan on vaikea kasvattaa kauniita ja terveitä hiuksia. Tässä artikkelissa saat vinkkejä päänahan huoltoon, hilseen ehkäisyyn ja kauniisiin hiuksiin.

Terve päänahka = kauniit hiukset

Jos haluat hiukset, jotka näyttävät siltä kuin olisit juuri tullut kampaajalta, ei sinun tarvitse tuhlata satoja euroja kalliisiin erikoishoitoihin. Aivan aluksi sinun täytyy keskittyä päänahkasi kuntoon ja hoitoon.

Voit toki valita minkä tahansa hiustenhoitorutiinin, mutta jos sivuutat päänahan huollon, ei millään muulla hoidolla ole pitkäaikaisia, positiivisia vaikutuksia. Kun pidät huolta päänahastasi, hiuksesikin voivat hyvin.

Kuivuus, liiallinen öljyn tuotanto, lika, UV-säteille altistuminen ja huono hiuksista huolehtiminen johtaa yleisimpiin hiusongelmiin: kaljuuntumiseen, hilseeseen, oheneviin hiuksiin, kutinaan, ihottumaan ja muihin ongelmiin. Jos haluat kauniit hiukset, tulee sinun ensin suunnata huomiosi päänahkaan ja hoitaa ongelma juurien tasolta. 

Näin pidät huolta päänahastasi

Seuraavat suositukset päänahan hoitoon kantavat nopeasti hedelmää. Seuraa näitä ohjeita tarkasti:

Puhdistus

Päänahkaan kertyy paljon epäpuhtauksia: pölyä, likaa, kuolleita ihosoluja, shampoojäämiä ja muita hiustuotteita. Esimerkiksi hiuslakka jähmettyy usein hiuksiin ja vaatii perusteellista puhdistusta. Lika ja jäämät voivat tukkia päänahan huokoset, mikä johtaa siihen, että hiustupet eivät saa tarvitsemaansa ravintoa ja ne ”tukehtuvat”. Hiuksista tulee helposti katkeilevat ja hennot.

Hiukset tulisi pestä useammin kuin kerran viikossa, mutta ei joka päivä. Löydä itsellesi sopiva mukava keskitien vaihtoehto. Jos peset hiukset joka päivä, ne voivat kuivua ja haurastua. Samalla talintuotanto lisääntyy, kun päänahka yrittää korvata pesun yhteydessä menetetyt luonnolliset rasvat.

Pese hiukset esimerkiksi joka kolmas päivä luonnollisella shampoolla ja hoitoaineella. Kokeile kauraa, avokadoa ja hunajaa hiusten pesuun ja hoitoon. Näin päänahka saa vapaasti muodostaa tarvittavia öljyjä.

Hiero päänahkaa

Pään hieronta on loistava tapa rentoutua pitkän päivän päätteeksi, mutta kunnon hieronta tehostaa myös ihon verenkiertoa ja ravitsee hiuksia.

Anna päänahalle rentouttava hieronta joka päivä. Käytä sormenpäitä, älä kynsiä, ja käy päänahka läpi pyörivin liikkein. Tämä tehostaa verenkiertoa, hapettumista ja ravintoaineiden imeytymistä – samalla poistat likaa ja pölyä. Käytä tarpeeksi painetta, mutta älä runno. Jos kärsit hilseestä, voit käyttää öljyä hieronnassa ja kosteutat samalla kuivaa päänahkaa tehokkaasti.

Hiusnaamiot

pidät huolta päänahastasi

Kokeile kotitekoisia naamioita päänahan kosteuttamiseen ja hoitoon. Hiusnaamiot ovat loistava lisä kauneudenhoitorutiiniin. Pidä hemmottelupäivä kerran viikossa ja valmista seuraava hiusnaamio:

  • 1 pieni purkki maustamatonta jogurttia
  • 2 rkl hunajaa

Sekoita jogurtti ja hunaja yhteen ja levitä tasaisesti päänahkaan. Anna imeytyä 15 minuuttia ja huuhtele lämpimällä vedellä. Tämä antiseptinen hoito uudistaa ja energisoi päänahan ihoa. Jos iho on kovin kuiva, voit korvata hunajan aloe veran geelillä.

Päänahan sisäinen ravitseminen

Älä koskaan unohda, että ulkoinen kauneus kumpuaa sisältä. Voit käyttää ties mitä naamioita, hoitoja ja shampoita, mutta niistä ei ole mitään hyötyä, ellet nauti terveellistä ruokaa. Syö paljon vihanneksia, hedelmiä, siemeniä, papuja, pähkinöitä ja täysjyvää. Jos kehosi ei saa kaikkia tarvitsemiaan ravintoaineita, se vaikuttaa suoraan siihen miltä näytät ulkoisesti.

Muista lisätä etenkin näitä ruokia ruokavalioosi ja pidät huolta päänahastasi:

Päänahan yleiset ongelmat

Hilseilevä päänahka

Psoriasis, ihottuma ja hilse ovat yleisiä päänahan ongelmia. Ne ovat yleensä näkyvimmillään korvien ympärillä, hiusrajassa ja niskassa. Hilse muodostuu kuolleesta ihosolukosta, joka irtoaa päänahasta ja jää kiinni hiuksiin. Hilsettä voi usein hoitaa kosteuttavilla tehohoidoilla ja hoitavilla shampoilla.

Psoriasista sairastavat kärsivät yleensä myös päänahan hilseilystä ja kutinasta, ja yleensä oireisiin liittyy myös tulehdusta. Jos kärsit tästä ongelmasta, vältä hiusten liiallista harjaamista ja käytä aina pehmeäharjaksista hiusharjaa. Älä raavi tai ärsytä päänahkaa, pese hiukset hellävaroen ja vältä muotoiluvälineitä, kuten hiustenkuivaajaa sekä hiustuotteita, jotka sisältävät kuivattavia ja ärsyttäviä kemikaaleja, kuten alkoholia.

Jos hilseilyn yhteydessä esiintyy ahdistusta tai stressiä, voi olla, että emotionaaliset seikat johtavat päänahan hilseilyyn. Tätä voi pahentaa se, että peset hiukset jollakin kuivattavalla ja päänahallesi sopimattomalla tuotteella.

Älä käytä voimakkaita hiusvärejä tai vedä hiuksia tiukalle nutturalle niiden ollessa vielä märät. Voit huuhdella hiukset merivedellä, joka auttaa tasapainottamaan päänahan tuottamia öljyjä. Voit käyttää päänahan hierontaan oliiviöljyä tai arnicaöljyä.

näin pidät huolta päänahastasi

Pidä tarkasti silmällä päänahan välittämiä viestejä ja oireita. Päänahan kuivuus johtaa usein hilseilyyn ja kutinaan, joka on nopeasti hoidettavissa. Seuraa tämän artikkelin suosituksia ja pian päänahkasi on kunnossa ja hiuksesi voivat paremmin.