Sellerin viisi huonosti tunnettua terveyshyötyä

21 huhtikuun, 2019
Tiesitkö, että selleri on yksi harvoista vihanneksista, jotka eivät menetä ominaisuuksiaan kypsennettäessä? Voit nauttia sitä sekä raakana että kypsennettynä ja saada samat hyödyt. Lue lisää tästä artikkelista!

Selleri on Apiaceae-kasvisukuun kuuluva syötävä kasvi. Kuten voit varmaan kuvitella, siinä on runsaasti ominaisuuksia, jotka pitävät sinut terveenä. Tänään haluamme jakaa joitakin sellerin mahtavista hyödyistä. Ota se säännölliseksi osaksi ruokavaliotasi!

Vuosisatoja vanha ainesosa

selleri

Villi selleri on kotoisin Keski-Euroopan ja Länsi-Aasian lauhkeista ilmastoista. Jotkut historioitsijat kuitenkin uskovat, että se on alunperin Välimeren rannikon maista.

Sen viljelystä on viitteitä jo 800- ja 900-luvuilta. Esimerkiksi egyptiläiset, roomalaiset ja kreikkalaiset käyttivät sitä laajalti. Jopa Hippokrates suositteli sitä kerran käytettäväksi diureettina.

Tieto sen hyödyistä levisi ympäri Eurooppaa kuitenkin vasta keskiajalla, ja ihmiset alkoivat edistää sen viljelyä.

Nykyään sellerin syöminen on erittäin tärkeää niille ihmisille, jotka haluavat pudottaa painoaan. Se sisältää nimittäin vain 16 kilokaloria sataa grammaa kohti ja koostuu 95-prosenttisesti vedestä.

Ja koska se sisältää runsaasti kuitua, se on pakko pureskella huolellisesti kypsentämättömänä, mikä tuo osaltaan kylläisyydentunnetta.

Katsotaan tarkemmin tätä ja muita sen monista hyödyistä.

Sellerin uskomattomat hyödyt

sellerimehu

Sellerin lisäämisestä aterioihin voi olla paljon hyötyä. Tässä niistä muutamia:

1. Edistää veren hyytymistä

Selleri on loistava K-vitamiinin lähde, välttämätön aine veren hyytymisen kannalta. Yhdestä kupillisesta selleriä saa 30 % tämän vitamiinin suositellusta päiväannoksesta.

2. Suojaa sydäntä

Tämä hyvin tunnettu kasvi edistää sydän- ja verisuonijärjestelmän terveyttä. Tästä se johtuu:

  • Se säätelee verenpainetta. Tämä johtuu sen sisältämästä kaliumista.
  • Se alentaa kolesterolia. Kuitu auttaa poistamaan kolesterolia suolistosta, joten selleri estää kolesterolia pääsemästä verenkiertoon.
  • Lopuksi, sillä on jopa rauhoittavia vaikutuksia sisältämänsä fytokemikaalin ansiosta.

3. Sillä on tulehdusta lievittäviä ominaisuuksia

Sellerissä olevat antioksidantit auttavat vähentämään tulehdusta. Se sopii tulehduksen lievittämiseen loistavasti, jos sairastat kihtiä tai nivelreumaa.

Lisäksi sellerin sisältämät flavonoidit auttavat suojaamaan ja vahvistamaan sekä niveliä että niiden sidekudoksia.

4. Hoitaa ruoansulatusjärjestelmää

Tätä vihannesta on käytetty jo vuosisatojen ajan närästyksen lievittämiseen. Siitä on kuitenkin paljon enemmänkin hyötyä ruoansulatusjärjestelmälle.

Selleri auttaa seuraavissa:

  • Se ehkäisee ummetusta suuren kuitupitoisuutensa ansiosta.
  • Se stimuloi syljen ja ruoansulatusnesteiden eritystä, mistä on apua hitaasta tai huonosta ruoansulatuksesta kärsiville ihmisille.
  • Se parantaa vatsalaukun seinämää.
  • Se ehkäisee mahahaavojen syntyä.

5. Se on loistava puhdistaja

Tämä loistava vihannes auttaa myös elimistöä poistamaan myrkkyjä ja kuona-aineita, joita se ei enää tarvitse.

Se poistaa erittäin tehokkaasti myös sappi- ja munuaiskiviä.

Eikä tässä vielä kaikki…

sellerin syönti kannattaa

Yksi tämän vihanneksen loistavista puolista on se, että sitä voidaan syödä sekä raakana että kypsennettynä. Toisin kuin muut vihannekset, selleri ei menetä ominaisuuksiaan höyrytettynä. Jos et siis pidä siitä raakana, voit kypsentää sen ja säilyttää silti kaikki sen hyödyt!

Lopuksi haluaisimme kertoa vielä yhdestä viimeisestä hyödystä: se tekee miehistä viehättävämpiä. Olemme ihan tosissamme. Tämä vihannes sisältää suuria määriä androstenonia ja androstenolia, jotka ovat miesten feromoneja. Monet tutkijat uskovat, että ne lisäävät miehen viehätysvoimaa.

Oli miten oli, selleri kannattaa lisätä ruokavalioon. Se on uskomaton tapa pitää huolta terveydestä!

  • Malhotra, S. K. (2012). Celery. In Handbook of Herbs and Spices: Second Edition. https://doi.org/10.1533/9780857095688.249

  • Chu, Y.-F., Sun, J., Wu, X., & Liu, R. H. (2002). Antioxidant and antiproliferative activities of common vegetables. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf020665f

  • Crozier, A., Lean, M. E. J., McDonald, M. S., & Black, C. (1997). Quantitative Analysis of the Flavonoid Content of Commercial Tomatoes, Onions, Lettuce, and Celery. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf960339y