Onko haitallista pestä hiukset joka päivä?

Onko haitallista pestä hiukset joka päivä?

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 20 joulukuuta, 2022

Moni on tottunut pesemään hiuksensa joka päivä, jotta ne olisivat aina puhtaat ja raikkaan tuntuiset. Joskus hiusten muotoilu myös edellyttää niiden päivittäistä pesua. Useat hiustenpesuun ja -hoitoon tarkoitetut tuotteet saattavat kuitenkin vahingoittaa tukkaa tai kuivattaa päänahkaa, ja tällaisiin tuotteisiin kuuluvat shampoot, hoitoaineet sekä erilaiset hoitavat tuotteet.

Vaikka kukaan ei kiistäkään sitä, etteikö puhtaiden hiuksien ulkonäkö ja tunne olisi likaisia miellyttävämpi, on kuitenkin syytä suhtautua hyvin usein toistuvaan pesuun varauksella. Vähentämällä kemikaaleille altistumisen määrää voit pitää paremmin tukkasi terveen näköisenä, raikkaana ja kiiltävänä. Jatka siis lukemista, ja voit hoitaa hiustesi ja päänahkasi kuntoa entistä tehokkaammin!

Kuten pätee moneen muuhunkin asiaan, on hiustenpesussakin liika liikaa, ja tällöin alkavat haitat syödä hyötyjä. Kun altistat hiuksesi kovin tiukalle ja jatkuvasti toistuvalle puhdistusrutiinille, et ainoastaan tee jotakin täysin tarpeetonta, vaan saatat kuivattaa ja vahingoittaa tukkaasi.

Useimmat hiustenhoitoon tarkoitetut tuotteet, joita erityisesti naiset käyttävät, sisältävät suuren määrän sellaisia kemikaaleja, jotka voivat vahingoittaa hiusten kuitua. Tilanne voi olla hieman hämmentävä, sillä hoitotuotteiden ei tietystikään olettaisi vahingoittavan hiuksia vaan hoitavan niitä. Älä kuitenkaan huolestu, sillä tässä artikkelissa esittelemme keinoja, joilla voit löytää tasapainon hiusten pesemisen ja kemikaalituotteiden käytön sekä niiden luonnonmukaisen terveyden välillä. Vastaamme siis seuraavaan kysymykseen: voimmeko pestä hiukset joka päivä, vai onko se niille vahingollista?

Onko shampoon käyttö suositeltavaa vai ei?

Shampoon käyttö on suositeltavaa, mutta ongelma piilee siinä, kuinka usein sitä käytetään. Hiuksia ei tulisi pestä shampoolla kovin usein.

On suuri ero hiusten pesemisessä muutamilla luonnollisilla aineilla ja sen puhdistamisessa teollisilla tuotteilla. Kaupalliset ja teolliset tuotteet sisältävät paljon kemikaaleja. Vaikka niissä saattaakin olla luonnollinen pohja, kuten esimerkiksi aloe veraan tai kookosöljyyn perustuva, on niissä siten lisäksi muita sellaisia aineita, jotka saavat aikaan esimerkiksi tietyn tuoksun tai värin.

Tämän lisäksi teollisissa tuotteissa on säilytysaineita, jotta niitä voidaan myydä kaupoissa pidemmän aikaa. Jos perehdyt asiaan tarkemmin, saatat huomata, että moni shampoosi ainesosista on otettu mukaan vain siksi,  jotta sinä ostajana haluaisit hankkia kyseisen tuotteen. Todellisuudessa monilla ainesosilla ei välttämättä ole mitään tekemistä hiustesi hyvinvoinnin kanssa.

Olisiko siis parasta jättää shampoo kokonaan pois?

hiusten silottaminen

Vastaus on ei, eli shampoota voi kyllä käyttää – kyse on vain kertojen sekä itse aineen määrästä.

Itse asiassa sinun ei tarvitse ryhtyä tämän asian suhteen mihinkään äärimmäisiin toimiin. Se riittää, että vähennät hiustesi pesun viikoittaista määrää sekä itse shampoon määrää jokaisella kerralla. On kuitenkin huomautettava, että me suosittelemme teollisten shampoiden sijasta täysin luonnollisia vaihtoehtoja.

Kuinka usein hiukset sitten pitäisi pestä?

Tämä aihe on saanut aikaan melkoista väittelyä ihotautilääkäreiden sekä kosmeettisten tuotteiden asiantuntijoiden keskuudessa, ja mielipiteet siitä vaihtelevat. Jotkut ovat sitä mieltä, että on tärkeää pestä hiukset joka päivä, jotta niiden sekä päänahan terveydestä voitaisiin huolehtia. Toisten asiantuntijoiden mielestä taas hiukset tulee pestä vain kerran viikossa.

Hyvä keskitien ratkaisu tässä on pestä hiukset suurinpiirtein joka toinen päivä. Näin tekemällä varmistat sen, että hiuksesi eivät altistu liialliselle määrälle shampoota, ja siten estät kemikaaliaineiden kertymisen päänahkaasi. Voit jatkaa aikaisemmin käyttämiesi tuotteiden käyttöä, mutta sinun tulisi kyllä vähentää niiden määrää. Tällä tavalla voit pitää kiinni vanhoista rutiineistasi, mutta vältät yhtä suuren altistumisen tuotteiden sisältämien kemikaalien haitallisille vaikutuksille.

Lopuksi vielä muutama sana

hiusten vaalentaminen

Jos siis haluat pitää hiuksesi terveen sekä kauniin näköisinä, pidä huolta siitä, että et käytä liikaa puhdistusaineita. Älä myöskään kuitenkaan mene toiseen ääripäähän ja lakkaa pesemästä hiuksiasi kemikaalien pelossa. Voit löytää uuden ja tasapainoisemman rutiinin hiustesi pesuun – sellaisen, joka itsellesi parhaiten sopii, ja joka sisältää yksinkertaisesti kemikaaleja pienemmän määrän ja harvemmin.

Joillekin ihmisille asia ei kuitenkaan ole aivan näin yksinkertainen, ja vanhojen tottumusten taakse jättäminen saattaa olla vaikeaa. Monet ihmiset myös altistuvat päivittäisessä ympäristössään äärimmäisille olosuhteille (kuten esimerkiksi pölylle tai auringolle) tai muille sellaisille tekijöille, jotka tekevät hiusten usein toistuvan pesun tarpeelliseksi.

Jos tilanteesi on tällainen, eli jos sinun täytyy pestä hiukset joka päivä, suosittelemme luonnollisten tuotteiden käyttöä, kuten esimerkiksi kotitekoisten hiusnaamioiden, sillä niillä voit ravita ja elvyttää hiuksiasi sen sijaan, että altistat ne teollisten tuotteiden mahdollisesti vahingoittaville kemikaaleille.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.