Logo image
Logo image

Kauniit kynnet, hiukset ja iho kasvavat sisältäpäin

3 minuuttia
Terveellinen ja tasapainoinen ruokavalio on ehdottoman tärkeä osa terveiden kynsien, ihon ja hiusten kasvamista. Niiden heikentynyt ulkonäkö on ensimmäinen merkki siitä, että jotakin on pielessä sisuskaluissa.
Kauniit kynnet, hiukset ja iho kasvavat sisältäpäin
Viimeisin päivitys: 24 helmikuuta, 2023

Joka päivä ihmiset käyttävät yhä enemmän ja enemmän rahaa kauneustuotteisiin, joiden avulla luvataan kauniit kynnet, kiiltävät hiukset ja nuorekas iho. Sekä miehet että naiset panostavat enemmän aikaa ja rahaa ulkonäköönsä.

On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että mikään kauneushoito tai kikka ei voi toimia, jos et aloita kauneudenhoitoa sisältäpäin ja pidä huolta itsestäsi sisäisesti.

Kuinka saavuttaa kauniit kynnet, kiiltävät hiukset ja terve iho?

Jotta voit saavuttaa haluamasi kauniit kynnet, kiiltävät hiukset sekä terveen hehkuvan ihon, tulee ruokavaliosi sisältää runsaasti terveellisiä rasvoja, vitamiineja ja mineraaleja. Ne tukevat solujen kasvua ja uudistumista.

Iho kertoo terveydestäsi

Some figure

Iho, hiukset ja kynnet ovat ulkoisia piirteitä, jotka saavat sinut joko näyttämään nuorekkaalta ja kauniilta, tai väsyneeltä ja kulahtaneelta. Jos kärsit terveysongelmista, on iho yleensä ensimmäinen kehonosa, joka reagoi ulkoisesti muutokseen:

 • Väsymyksen aiheuttamat silmäpussit ja tummat silmänaluset
 • Ihon kalpeus raudanpuutoksen johdosta
 • Nesteturvotus kasvoilla
 • Ihon kuivuus sisäisen nesteytyksen puutteesta johtuen
 • Ennenaikainen vanheneminen, joka johtuu sinkin, C- ja D-vitamiinin sekä aminohappojen puutteista ruokavaliossa

Haluatko ehkäistä näitä yleisiä kauneusongelmia? Alta löydät parhaat vinkit ihon kaunistamiseen sisäisesti.

Luonnolliset keinot ihon kunnon kohentamiseen

 • Aloita aamusi lasillisella lämmintä sitruunavettä. Tämä tehostaa kehon luonnollista puhdistumista ja antaa sinulle annoksen tärkeää C-vitamiinia.
 • Tomaatti- ja porkkanasalaatti: tämä virkistävä salaatti tarjoaa keholle sekoituksen antioksidantteja, A-vitamiinia ja lykopeeniä, ja suojaa ihoa UV-säteiden haittavaikutuksilta. Nauti salaattia vähintään neljä kertaa viikossa.
 • Kaksi litraa vettä päivässä: Juo vettä pienissä erissä päivän mittaan.
 • Valkoista teetä iltapäivällä: Tiesitkö, että valkoinen tee sisältää enemmän antioksidantteja kuin vihreä tee? Valkoinen tee on eniten antioksidantteja sisältävä täysin luonnollinen juoma, ja sitä kannattaa nauttia säännöllisesti.

Ehkäise hiustenlähtö luonnollisin keinoin

Some figure

Hiukset muistuttavat koostumukseltaan ihoa, ja hiusten sykli kulkee kasvusta hiuksen katkeamiseen tai hiustenlähtöön.

Älä unohda, että hiukset vanhenevat siinä missä muutkin elimistön solut, ja vaikka hiukset muodostuvatkin käytännössä “kuolleista soluista”, voit silti ravita hiusjuurta ja päänahkaa ja pitää latvat kiiltävinä ja kauniina.

Useimmiten hiustenlähtö johtuu hormonaalisista muutoksista. Kun olet raskaana ja tuotat paljon estrogeeniä, ovat hiukset usein kiiltävät ja kauniit. Joskus hiukset menettävät kiiltonsa synnytyksen jälkeen ja hiustenlähtö kiihtyy hormonaalisesta muutoksesta johtuen.

Huonolaatuinen ravinto ja stressi vaikuttavat myös terveyteen ja kauneuteen. Pidä mielessä seuraavat ohjeet hiusten kunnon kohtentamiseen ja hiusten ravitsemiseen.

 • Syö paljon vihreitä lehtikasviksia, kuten lehtikaalia.
 • Nauti pinaatista ja punajuuresta valmistettu smoothie tai mehu kolme kertaa viikossa.
 • Syö vaaleaa kalaa, kuten turskaa, neljä kertaa viikossa. Vaalea kala sisältää runsaasti magnesiumia, joka on tärkeä ravintoaine hiusten kasvulle ja terveydelle.
 • Syö kreikkalaista jogurttia. On suositeltavaa nauttia kulhollinen kreikkalaista maustamatonta jogurttia aamupalaksi manteleiden kera. Tämä yhdistelmä on täynnä kalsiumia, B-vitamiinia ja magnesiumia, ja soveltuu täten erinomaisesti hiusten vahvistamiseen.
 • Syö enemmän vaaleaa lihaa ja maksaa. Näistä saat sinkkiä, joka parantaa yleistä terveydentilaa.
 • Muista myös oliiviöljy, basilika ja salvia.

Vahvat kynnet

Some figure

Pyrkiessämme kohentamaan ulkomuotoamme, voivat kynnet jäädä usein viimeiselle sijalle, eikä kynsistä pidetä hyvää huolta.

Moni ei välttämättä uhraa montaakaan ajatusta katkeileville ja hauraille kynsille, mutta on aina hyvä idea ravita kehoa sisältäpäin, sillä samalla vahvistaa myös kynsiä. Kokeile näitä keinoja kynsien kaunistamiseen ja vahvistamiseen, ja ehkäise kynsien lohkeilu ja liuskoittuminen.

Näin uudistat ja vahvistat kynsiä

 • Poista sokeri ruokavaliostasi ja lisää hapokkaiden hedelmien, kuten sitruunan, appelsiinin ja greipin syömistä.
 • Nauti kasviksia, jotka kypsennetään alhaisissa lämpötiloissa, näin ne säilyttävät ravintoaineet paremmin. Suosi myös raakoja kasviksia, vältä ylikypsentämistä ja keittämistä, suosi kevyttä höyrytystä.
 • Lisää proteiinin määrää ruokavaliossa. Proteiinia saa valkoisesta lihasta, kalasta ja monista kasvikunnan tuotteista, kuten linsseistä ja pavuista.
 • On tärkeää tehostaa keratiinin tuotantoa elimistössä. Keratiini on yksinkertainen proteiini, joka on vastuussa terveistä kynsistä, hiuksista ja ihosta. Keratiini suojaa ja vahvistaa.
 • Cynatine HNS -niminen luonnollinen proteiini voi myös tarjota avun kynsien ja hiusten vahvistamiseen. Sitä on saatavilla ravintolisänä joistakin apteekeista ja luontaistuotekaupoista. Kyseistä proteiinia saa myös pienissä määrissä seuraavista ruoka-aineista: punainen liha, kananmuna, parsa, maito ja omenat.

Muuta ruokavaliotasi tämän artikkelin ohjeiden mukaiseksi, ja sinäkin voit saavuttaa kauan haaveilemasi kauniit kynnet, kiiltävät hiukset sekä terveen, hehkuvan ihon!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Darvin, M. E., Sterry, W., Lademann, J., & Vergou, T. (2011). The role of carotenoids in human skin. Molecules. https://doi.org/10.3390/molecules161210491
 • Brookes, A., Kemble, K., & Betts, S. B. (2017). Water. In Methods of Environmental and Social Impact Assessment. https://doi.org/10.4324/9781315626932
 • Feughelman, M. (1990). Keratin. In Polymers: fibers and textiles: a compendium. https://doi.org/10.1002/9781119126218.ch6

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.