Logo image
Logo image

Muuta kuiva iho pehmeäksi ja hehkuvaksi

3 minuuttia
Pitääksesi ihon kauniin sileänä ja ehkäistäksesi ikääntymisen merkkejä, on tärkeää pitää iho hyvin kosteutettuna joka päivä. Myös kuorinta on tärkeää, ja iho tulisi kuoria vähintään kerran kuukaudessa kuolleen ihosolukon ja lian poistamiseksi.
Muuta kuiva iho pehmeäksi ja hehkuvaksi
Karla Henríquez

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Karla Henríquez

Viimeisin päivitys: 20 joulukuuta, 2022

Iho pehmeäksi kotikonstein?  Kyllä, tämä on mahdollista. Ihomme altistuu sadoille eri asioille joka päivä, ja ihon rasittuminen voi johtaa sen kuivumiseen. Kuivalla iholla ikääntymisen merkit näkyvät nopeammin ja kuiva iho myös vaikuttaa elottomalta ja värittömältä. Vapaat radikaalit, ilmansaasteet, tupakansavu, lämpötilan vaihtelut, UV-säteet ja jopa ruokavalio vaikuttavat suoraan ihon terveyteen ja voivat johtaa ihon ennenaikaiseen vanhenemiseen, ryppyihin, juonteisiin ja kuivumiseen.

Onneksi on olemassa monia eri keinoja ihon suojaamiseen, hoitamiseen ja kosteuttamiseen. Kaupan hyllyt ovat täynnä erilaisia voiteita ja kuorintamenetelmiä ja nykyisin jokaiselle ihotyypille löytyy oma hoitosarjansa. Myös kotihoitoja ja voiteita on helppo valmistaa itse, ja niillä hoitaa ihoa aivan yhtä hyvin ja sitä liikaa kuormittamatta. Pitämällä ihon kosteutettuna pidät huolta siitä, ettei iholle kehity ennenaikaisia juonteita tai ryppyjä.

Jos olet yksi niistä monista ihmisistä, jotka kärsivät kuivasta ihosta, tiedät jo varmasti sen, että ihosi kaipaa kunnollista huoltoa ja hoitamista, kosteutusta ja suojaa. Tässä artikkelissa annamme sinulle ohjeet kuivan ihon suojaamiseen, uudistamiseen ja hoitamiseen. 

Iho pehmeäksi, kiinteäksi ja nuorekkaaksi

 • Jos rakastat pitkiä ja kuumia kylpyjä päivän päätteeksi, kannattaa pitää mielessä, että kuuma vesi pyyhkii iholta pois sen luonnolliset öljyt, mikä voi johtaa ihon kuivumiseen. Älä siis istu kuumassa kylvyssä tuntikausia, etenkään silloin, jos ihosi on jo ennestään kuiva. Kylpyveteen voi kaataa lorauksen oliiviöljyä tai muuta kosteuttavaa ainetta, tai öljyn voi hieroa suoraan iholle ennen kylpyä: tämä luo suojaavan kalvon iholle, eikä vesi pääse haihduttamaan ihon omaa kosteutta. Viileä vesi on paras keino peseytymiseen, sillä se ei tunkeudu syvälle ihoon sitä kuivattaen.
 • Kun suihkun aika koittaa, on tärkeää valikoida sellaisia tuotteita kehon puhdistamiseen, jotka sopivat kuivalle iholle. Valitse sellaisia tuotteita, jotka on suunniteltu kuivalle ja herkälle iholle ja levitä ne iholle hellästi joko käsin tai luonnonmateriaalista valmistetun pesuhanskan kanssa. Käytä hellävaraista deodoranttia tai antiperspiranttia, äläkä koskaan levitä niitä muualle kuin kainaloihin, sillä muualla käytettynä ne voivat kuivattaa ihoa pahasti. Suihkun jälkeen iho tulee kuivata pyyhkeellä kevyesti taputtelemalla, älä siis hankaa pyyhettä ihoon.
 • Kosteuta iho jokaisen suihkukerran tai kylvyn jälkeen. Löydä omalle ihollesi sopiva kosteusvoide, joka sisältää riittävästi öljyjä ja kosteuttavia ainesosia. Apteekkituotteet soveltuvat yleensä kuivalle ja herkälle iholle.
 • Tee ihon kuorinnasta viikottainen rutiini. Älä käytä sellaisia kuorintavoiteita, jotka sisältävät voimakkaita kemikaaleja tai alkoholia, sillä tämä kuivattaa ihoa entisestään. Kokeile omien kuorintavoiteiden valmistusta, se on helppoa ja säästää paljon rahaa. Kehon kuorintaan voi käyttää mm. suolaa, kauraa, sokeria ja kahvinpuruja. Suosi ihoa kosteuttavia kuorintavoiteita.
 • Pidä huolta hyvästä ja monipuolisesta ruokavaliosta. Suosi etenkin niitä ruoka-aineita, jotka sisältävät paljon antioksidantteja, sillä ne taistelevat vapaiden radikaalien vanhentavaa vaikutusta vastaan. Muista nauttia tuoreita kasviksia ja vihanneksia runsaasti joka päivä ja pidä huolta myös terveellisten rasvojen, kuten Omega-3 -rasvahappojen saannista.
 • Muista juoda vähintään kaksi litraa vettä päivässä. Tämä pitää kehon nesteytettynä ja ihon sileänä ja puhtaana.

Kosteuttava ja ihoa heleyttävä naamio

Some figure

Seuraavalla reseptillä valmistat kosteuttavan naamion, joka hyödyntää kolmea ikääntymistä hidastavaa ainesta. Tämä naamio kosteuttaa ihoa ja siloittaa ryppyjä ja juonteita.

Ainekset

 • 2 ruokalusikallista maustamatonta jogurttia
 • 1/2 kurkku, pesty ja viipaloitu
 • 1 ruokalusikallinen juoksevaa hunajaa

Valmistus

Yhdistä ainekset ja soseuta ne hyvin vaikka tehosekoittimessa. Levitä kasvojen iholle paksuna kerroksena, anna vaikuttaa 15 minuuttia ja huuhtele pois kylmällä vedellä. Huomaat heti miten paljon raikkaammilta ja pehmeämmiltä kasvot tuntuvat. Muuta iho pehmeäksi hetkessä!

Kuoriva naamio

Some figure

Saa iho pehmeäksi tällä naamiolla samalla kun kuorit ja kosteutat ihoa. Kuorinta poistaa kuolleen ihosolukon ja paljastaa alta pehmeämmän, kiinteämmän ihokerroksen. Kuorinta voi olla iholle rankka kokemus, joten on tärkeää lisätä voiteen joukkoon kosteuttavia ja kiinteyttäviä ainesosia. Naamio heleyttää ihoa ja tekee siitä taas nuorekkaan näköisen.

Ainekset

 • 3 ruokalusikallista kaurahiutaleita
 • 1 ruokalusikallinen raakasokeria
 • 2 ruokalusikallista mehiläishunajaa
 • 1/4 appelsiinia mehustettuna

Valmistus

Sekoita ainekset keskenään ja muodosta tasainen seos. Levitä puhdistetuille kasvoille ja hiero ihoon pyörivin liikkein. Anna naamion vaikuttaa 15 minuuttia ja huuhtele pois kylmällä vedellä. Sokerikiteet ja appelsiinin hapot kuorivat ihon, kaura ja hunaja puolestaan rauhoittaa ja kosteuttaa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


Grice, E. A., & Segre, J. A. (2011). The skin microbiome. Nature Reviews Microbiology. https://doi.org/10.1038/nrmicro2537

Honari, G. (2017). Skin structure and function. In Sensitive Skin Syndrome, Second Edition. https://doi.org/10.1201/9781315121048


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.